Lowlands: Lil Kleine heeft Drank en Drugs en Drank en Drugs en Chips en Cola en Stof und Schnaps

Surprise gig belooft wat voor zondag

Tekst en foto's: Bas van Duren ,

Het gonst vrijdagnacht in de Desperados. Boywonder Lil Kleine zou om drie uur ‘s nachts een surprise gig komen doen samen met Ronnie Flex. Maar bij binnenkomst zijn het vooral de acteurs van het Kees van Hondt-leger die de dienst uitmaken. Of zien we daar toch een bekend gezicht aan de zijkant…? Drank en drugs met een tequilasmaakje.

De Desperados is tijdens Lowlands het domein van Kees van Hondt, of liever; dat van Melkweg-programmeur John van Luyn zoals de beste man zelf echt heet. Hijzelf is op de vrijdagavond aanwezig met zijn Keeswaardige acteurs. Het mag lekker plat zijn: een moombahton-remix van Martin Garrix’ ‘Animals’, Benny Benassi’s ‘Satisfaction’ in de trap-blender, ‘Banaan’ van Jebroer, anything goes.

Een perfecte inleiding voor Lil Kleine die makkelijk meekan in de meligheid van de Desperados. Kleine had een uur lang Drank & Drugs kunnen spelen en daarmee nog wegkomen ook. Dat gebeurt niet, de andere nummers worden ook gespeeld, evenals de hits van partner in crime Ronnie Flex zoals ‘Ravotten’ en ‘Allermooiste Feestje’. Oude beefs met Shownieuws en Albert Verlinde worden erbij gehaald, de kleren gaan uit, twee zussen het podium op, ja, Kleine windt iedereen hier om zijn vingers.

En dan de hit natuurlijk. Het verhaal gaat dat hele Lowlandscampings al wakker zijn gehouden door het geschreeuw van de tekst en vooruit, kleine voorspelling: Song van het Jaar 2015? Alle tieners zullen ‘ja’ zeggen, net zoals in de tent die niet Corona heet. “Ik hou van twee dingen”, roept Lil Kleine. “Van Ronnie en van Flex”.

Wat volgt is een ‘Drank & Drugs’, een ‘Chips & Cola’ en Lil Kleine die begint over Kanye West en Jay Z die acht keer ‘Niggas In Paris’ deden. “Dat gaan we niet doen”, zegt hij. Wat hij wel doet is er een derde keer tegenaan smijten, een evenaring van Pukkelpop eerder deze week. De toegift? Drank & Drugs op z’n Duits: ‘Stof und Schnaps’. Tel daarbij op een wall of death, een moshpit, Ronnie tot drie keer toe aan de crowdsurf en het wordt nog lastig voor de hele New Wave om de prettig gestoorde chaos van deze vrijdagnacht op zondag te evenaren.