Lowlands: Mø heeft bijna alles om door te groeien

Alleen de killer liedjes ontbreken, nog steeds

Tekst Ralph-Hermen Huiskamp, foto's Tim van Veen ,

Het is ondertussen de zomerhit van 2015: 'Lean on', van Major Lazer, DJ Snake, maar vooral van Mø. Zij schreef het en toen diverse grote namen het afwezen, zong ze het zelf ook maar in. Volgens de geruchtenmolen zal ze morgen ook nog het podium opduiken als Diplo met zijn Major Lazer de Alpha afsluit, maar vandaag staat ze al met haar eigen band in de Bravo.

HET CONCERT:

MØ, Lowlands Bravo, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Al jaren wordt geroepen dat de Deense Mø wel eens zou kunnen gaan doorbreken, een potentiële popster met net dat rare freaky randje. Lange tijd bleef ze een beetje hangen in de blogsfeer. Diplo trok haar de mainstream in. Of eigenlijk deed ze dat zelf, aangezien ze voor het grootste deel haar sterke popliedjes zelf schrijft. Gesteund door een driekoppige band, waaronder een bandlid die met samples het geluid zo nodig nog flink kan uitbouwen, gaat ze de halflege Bravo vol goede moet te lijf. Ook slim trouwens, de achtergrondkoortjes komen welliswaar van een bandje, maar als die klinken, duiken er op de schermen meerdere Mø's op die de backingvocals voor hun rekening nemen. 

HET NUMMER:

Daar kunnen we lang en breed over praten, maar dat was natuurlijk 'Lean On', de afsluiter. En in ieder geval niet haar versie van Frank Oceans 'Lost'. Coveren blijkt niet haar sterkste kant.

HET MOMENT:

De bloggers die het al jaren roepen, hebben een punt, Mø heeft behoorlijk wat in huis om uiteindelijk door te groeien naar een echt grote popster. Zoals gezegd is ze precies zo'n klein beetje freaky als je van een grote popster verwacht. Ongeneerd heftig dansend, bekken trekkend, en tegelijk geen moment oncharmant. Ook de kleine maniertjes heeft ze al. Tijdens een ballad op een randje zitten, dramatisch in de lucht naar het publiek grijpend en ondertussen natuurlijk slim poserend voor de fotografen. Of zoals in 'Walk This Way', op zich zelf al een opzwepend nummer, waar ze het publiek nog meer mee krijgt door in de dranghekken vooraan te klimmen.

OOK OPMERKELIJK:

Zo wild en energiek Mø te keer gaat, zo ingetogen staat die andere zangeres daar, in de fotopit. Christine van the Queens staat met haar handen in haar zak, zachtjes te wiegen op de pophits die Mø afvuurt. Op zijn meest met een kleine glimlach, maar toch duidelijk geïnteresseerd in haar collega. 

HET PUBLIEK:

Mø mag dan wel de grootste hit van dit moment op haar naam hebben staan, het Lowlands-publiek heeft daar geen boodschap aan. Dan had ze maar niet tegelijk met De Jeugd van Tegenwoordig moeten spelen. Want aangezien het bij de Alpha aan alle kanten uitpuilt, is de Bravo nog niet eens voor eenderde gevuld, met een opvallend jong publiek. 

HET OORDEEL:

Dat er weinig mensen waren, zegt niets. Mø gaf bijna een popshow zoals je een popshow wilt. Ze is overduidelijk op haar gemak op het podium en dat werkt aanstekelijk. Na 'One More', het nummer dat ze met haar vriendin Elliphant opnam neemt ze uitgebreid de tijd om de Bravo te vertellen hoeveel ze wel niet van haar houdt. En halverwege vraagt ze ook nog even hoe gaaf Lowlands wel niet is. Het is echt een van de allerbeste festivals, heeft ze gehoord. Bij 99 procent van de artiesten zou je dat weglachen als zinloos geslijm. Maar van Mø slik je het, en geloof je het bijna. Het verbloemt ook bijna dat de meerderheid van haar liedjes nauwelijks blijven hangen. Maar aangezien 'Lean On' echt uit haar koker komt, heeft ze misschien wel meer hits in haar mars. Al zeggen we dat met zijn allen ondertussen al jaren.

DE FOTO: