Lowlands: Zacht heupwiegen en wegdromen bij José González

Oordopjes kunnen achterwege blijven

Tekst Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

De een start zijn Lowlands zaterdag met een uitputtende yogasessie, de ander houdt het op meer relaxte start met de schone klanken van singer-songwriter José González. Toch lief van de afdeling programmering dat ze zo rekening houden met de mood van de dag. Ontspannen beginnen en going out with a bang. Klinkt logisch.

HET CONCERT:

José González, Lowlands Heineken, zaterdag 22 augustus 2015

DE ACT:

De Zweedse indiefolkzanger met Argentijnse ouders José González brak in 2006 door via de stuiterballenreclame voor de Sony Bravia TV. Zijn cover van 'Heartbeats' van The Knife, die daar onder geplakt zat, werd een grote radiohit. Na een tweede folkalbum In Our Nature album pakte hij de draad weer op van zijn meer elektronische en experimentele band Junip - net in de tijd dat singer-songwriters met een baard meer succes kregen. Met Junip stond hij in 2011 op Lowlands. Nu is hij weer op het akoestische pad terug. In februari dit jaar kwam zijn meest recente album Vestiges And Claws uit. Vanochtend treedt hij op met een band met een extra gitarist, een drummer, een keyboardspeler en een percussionist. 

HET NUMMER:

'Leave Off/The Cave', de single van zijn laatste album, gaat er in als een koekje bij de koffie en kan zelfs rekenen op meeklappers.

HET MOMENT:

González is een man van weinig worden. Hij houdt het meestal op een kort bedankje. Maar hij glundert wel van hier tot gunder als hij doorkrijgt dat zijn muziek aanslaat en begrepen wordt. Is ook mooi, al blijft die communicatie beperkt tot de eerste paar rijen.

HET PUBLIEK:

De eerste kusjes van de dag op de vriendin, zachtjes heupwiegend. De ander bladert nog wat versuft in Lowlandskrant The Daily Paradise. De Bravo staat behoorlijk vol op dit semi-onchristelijke tijdstip. 

HET OORDEEL:

Een optreden van José González is veel minder saai dan je misschien zou denken. Er zit genoeg variatie in de ritmes om de aandacht vast te houden. González is een meer ingetogen persoonlijkheid dan de in Nederland razend populaire Britse singer-songwriter Fink, maar beweegt wel steeds meer in diens territorium. De band van González heeft een meerwaarde. Niet alleen geven ze meer diepte en afwisseling aan de nummers, ook is hun samenzang fraai. Deze lome grooves zijn een prima start om bij weg te dromen. 

DE FOTO: