Lowlands: Hot Chip danst in het donker met Alex Kapranos

Strakke hitshow afgesloten met cover Bruce Springsteen

Tekst Menno de Meester, foto's Tim van Veen ,

De nerdy synthpoppers van Hot Chip staan eigenlijk altijd garant voor een goed feestje. Dit jaar brachten ze hun zesde album Why Make Sense? uit waarop ze flirten met 90's dance en weer een aantal toffe tracks afleverden. Vandaag speelden ze in een gezellig drukke Heineken (voorheen Grolsch), en lieten ze zien zien waarom ze nog steeds de ideale danceband zijn. Maar wat doet Alex Kapranos van Franz Ferdinand daar op het podium?

HET CONCERT:

Hot Chip, Lowlands Heineken, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Vanuit Leeds en Londen maakt het vijftal Hot Chip al ruim tien jaar met nerdy electropop die altijd dansbaar is. Uiteraard zien we een hoop keyboards en synthesizers op het podium. De band rond zanger Alexis Taylor en producer Joe Goddard treedt vandaag zelfs met zes man aan en een dame achter de drums. De percussionist die haar vergezelt heeft zelfs een steeldrum meegenomen. 

HET NUMMER:

De twee bekendste hits van Hot Chip zijn 'Over & Over' en 'Ready For The Floor'. De eerste is altijd een succes, de tweede doet het vandaag net wat beter. Het wordt in een speciaal jaren tachtig jasje gestoken, en bovendien versierd met klinkende lasers en tropische percussie. 

HET MOMENT:

Hot Chip sluit vaak met een verrassende cover af. Zo zag ik ze al eerder eindigen met 'She Wolf' van Shakira. Vandaag spelen ze hun eigen electroversie van Bruce Springsteen-klassieker 'Dancing In The Dark', die acht minuten lang een succes is. Halverwege zingen ze ook nog een couplet uit het nummer 'All My Friends' van LCD Soundsystem. Speciaal voor de gelegenheid wordt labelgenoot Alex Kapranos van Franz Ferdinand het podium op gehaald om gitaar mee te spelen. Hij valt helemaal niet op tussen de zeven muzikanten op het podium, maar het is toch leuk om te zien dat hij is blijven plakken na zijn show met FFS.

OOK OPMERKELIJK:

Het nummer 'Flutes' slaat vanavond verrassend goed aan. Tijdens het refrein draaien de bandleden steeds synchroon een kwartslag.

HET PUBLIEK:

Een goede dwarsdoorsnede van de Lowlandsbezoekers van jong tot oud, die het plezier van de band maar al te graag overnemen. 

HET OORDEEL:

Door de jaren heen heeft Hot Chip best een reeks aardige hits voortgebracht, waarnaast het recente 'Huarache Lights' moeiteloos overeind blijft. De nummers vanavond zijn niet allemaal even briljant, maar in ieder geval altijd prima dansbaar. Ze spelen gewoon een strakke set en doen wat de fans van ze verwachten. Het plezier van de muzikanten is even goed voelbaar in het publiek. Er zijn weinig bands die zo'n overbekend nummer van Bruce Springsteen durven te spelen, er een compleet eigen draai aan geven en ermee wegkomen. Het is Hot Chip gegund.

DE FOTO: