Diplo komt Lowlands achteloos een keer extra slopen

Dj vult gaatjes met hits en warmt Lowlands vast op voor morgen

Tekst Atze de Vrieze, foto's Jelmer de Haas ,

Foutje in de agenda van Hudson Mohawke: hij had vrijdag in zijn agenda gezet, niet zaterdag. Dom! Gelukkig voor zijn fans bleek een dag schuiven geen probleem voor de Schot, maar wat te doen met dat open slot? Nou, simpel toch? Dan bellen we Diplo. Die sluit morgen met Major Lazer het festival af, vannacht staat-ie in de Melkweg. Als iemand zijn hand niet omdraait voor een setje meer, dan is hij het wel.

HET CONCERT:

Diplo, Lowlands Bravo, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Diplo zit in de oogstfase van zijn carrière. Alles waar hij jarenlang naartoe gewerkt heeft, betaalt zich nu uit. Niet alleen is Major Lazer uitgegroeid tot superheadliner, zijn project Jack Ü met Skrillex is ook nog eens een succes. Diplo, een harde werker, maar voor alles een onvermoeid ontdekker van nieuwe hoekjes en gaatjes in het dance spectrum. Van moombathon tot tot EDM, Diplo beheerst het allemaal.
 

HET NUMMER:

Natuurlijk moet Diplo zijn kruit voor morgen niet verschieten, dus hij is zuinig op zijn Major Lazer hits. Een klein stukje 'Watch Out For This (Bumaye)', daar moeten we het mee doen. Voor deze set put hij dus vooral uit dat Jack Ü project, waarin dubstep-dj Skrillex en de baas van de Miami bass elkaar vonden. Diplo opent zijn set met Take Ü There, en als na twee minuten de eerste drop inslaat, weten we waar dit heen gaat. De grootste Jack Ü-hit bewaart hij natuurlijk voor het laatst, die met Justin Bieber.
 

HET MOMENT:

Eén ding dat Skrillex en Diplo gemeen hebben: ze klimmen graag op de dj-tafel, om vervolgens iedereen op de knieën te dwingen. Werkt altijd, ook nu.
 

OOK OPMERKELIJK:

Sorry, Eric van Eerdenburg, we blijven je achtervolgen met je aversie tegen EDM. Omdat we hem best wel snappen, maar ook omdat het spanningsveld zo interessant is. Talloze drops horen we in dit uur, waaronder Calvin Harris' grootste hit 'Summer'. Diplo volgt ook het procedé van de toppers in de DJ Mag-lijst: snelle wissels, om de twee, drie minuten een nieuwe tune, dan anderhalve minuut later een ratelend salvo van de snares, dat versnelt en toe bouwt naar de onafwendbare drop. Het is alsof je in je rubberbootje van een wildwaterbaan af suist, met om de paar honderd meter een waterval. Je weet dat je goed terecht gaat komen, maar je weet niet of het twee meter is of vijf, of je in een meertje landt of tussen de rotsen. Kirrend storten we ons iedere keer weer naar beneden. Tussendoor draait Diplo ook 'gewone' liedjes, van onder meer Kanye West, Icona Pop en Snoop Dogg. Leuk dat hij ook 'Thunder' van The Opposites draait.
 

HET PUBLIEK:

Bij elke drop gaat de steeds vollere tent ape shit. Hoe moet dat morgen in de Alpha wel niet gaan?
 

HET OORDEEL:

Diplo is een vernieuwer, een mentor en mooie vent om te zien als je niet vies bent van een beetje machogedrag. En hij weet ook hoe je zonder al te veel inspanning een tent ondersteboven moet draaien. Morgen neemt ie ook nog twerkende meisjes, confettikanonnen en andere leuke geintjes mee. Bombocloth!
 

DE FOTO: