Lowlands: De Jeugd van Tegenwoordig krijgt de Alpha op zijn knieën

Nieuwe single 'Manon' is een lekkere electroglijer

Tekst Cécile van Wijnsberge, foto's Jelmer de Haas ,

Tien jaar geleden hoopte een aanzienlijk aantal muzieksnobs dat De Jeugd van Tegenwoordig na dat ene irritante nietszeggende hitje toch eens razendsnel van onze televisieschermen en radio's zou verdwijnen. Een decennium later zijn daar alleen maar (al dan niet nietszeggende of irritante) hits bij gekomen, en is De Jeugd onderdeel geworden van het meubilair van de Nederlandse popscene. Het viertal is zelf al een aanzienlijke tijd bezig dit Super Decennium uitgebreid te vieren, maar die greatest hits show hebben we op Pinkpop en in de HMH ook al gezien. Toch mocht Lowlands niet overgeslagen worden, dus vandaag krijgt de Alpha waar hij om vraagt: een weinig verrassende maar ontzettend vermakelijke show, maar met één onverwacht snoepje.

HET CONCERT:

De Jeugd Van Tegenwoordig, Lowlands Alpha, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Vanavond wordt er in de Alpha al een aantal keer op gewezen: De Jeugd van Tegenwoordig bestaat tien jaar. En het viertal voelt zich niet te goed om dat uitgebreid te benadrukken met een boek, een speciale uitgave van Volkskrant Magazine, twee jubileumshows in de Heineken Music Hall, vier integrale albumshows én een speciale De Jeugd van Tegenwoordig-gin. Ook op Pinkpop werd het bestaan van de 's Neerlands favoriete hiphopact op feestelijke wijze beklonken en kwamen de heren voor hun grande entree te voorschijn uit een ingepakt cadeau zo groot als de gemiddelde studentenwoning van de gemiddelde fan. Van verder kijken is tot dusver nog niet echt sprake geweest: in alle shows is enkel plaats voor hits, en daar zijn er zat van. Vandaag op Lowlands dreigt daar echter verandering in te komen.

HET NUMMER:

Ja hoor, Vjeze twitterde eerder vandaag al zoiets, en nu is het toch echt zover: een nieuwe Jeugd-track krijgt vandaag op Lowlands haar Nederlandse debuut (gisteren kregen de Belgen de primeur op Pukkelpop). 'Manon' is een typische Bas Bron-electroglijer met supercatchy refrein. Het enige wat je hoeft te doen is weten hoe je 'Manon' moet spellen en dat op de meest lijzige wijze met de gekke boys meezingen: 'M. A. N. O. N., M. A. N. O. N.' Hij is kleverig, dansbaar en cheesy à la Chromeo. Vanavond moet de Alpha, die voornamelijk op zoek is naar de bekende hits, er nog een beetje aan wennen, maar deze gaat het binnenkort ongetwijfeld heel goed doen op huisfeestjes door heel Nederland.

HET MOMENT:

Voor een stukje geschiedenis is echter ook zat tijd, want 'Manon' is meteen het enige nieuwe nummer. Ook komt er een aantal decorstukken uit het recente verleden langs: naast Bas Bron staat een enorm kaasblokje met een Nederlandse vlag erin, waarvan de stok tijdens de shows in de HMH nog door bevallige danseressen werd gebruikt als danspaal. Ook het absurd grote cadeau maakt zijn rentree, maar ze zullen er toch niet weer een replica van een Amsterdams bruin café in hebben zitten? Nee hoor, het stukje recycling zorgt toch weer voor een kleine verrassing: deze keer gaat het cadeau open en is de inhoud niets minder dan WiWa himself, achter een enorme witte Elton John-vleugel, om een extra gevoelig intro aan 'Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard' te breien. Het publiek vreet het als zoete koek. Het is ook oprecht wel grappig, maar het voelt tegelijkertijd ook een beetje als een gimmick, hoewel De Jeugd daar natuurlijk nooit vies van is geweest.

HET PUBLIEK:

Laten we wel wezen, De Jeugd had vandaag net zo goed het podium op kunnen lopen en een CD'tje met hun grootste hits aan kunnen zetten en het publiek was alsnog uitzinnig geweest. Het hele veld rondom de Alpha loopt binnen no time vol fans en mensen die gewoon zin hebben om te stuiteren. De Jeugd bedient ze op hun wenken. Alle grote hits komen langs en het publiek reageert gepast met zwevende handjes en springende, zweterige lijven. 'We gaan vandaag iets heel speciaals doen omdat we tien jaar bestaan. Iedereen zitten!' Zo speciaal is een sit-down natuurlijk niet, maar het is vrijwel altijd effectief, en ook vandaag wordt het refrein van 'Buma In Me Zak' er alleen maar hyperactiever van.

HET OORDEEL:

De Jeugd kun je er altijd bij hebben op je festival. Ze garanderen een vol veld met bouncende mensen, en stellen sinds ze wat volwassener zijn geworden eigenlijk nooit teleur. Ook vandaag zetten ze weer een prima show neer met de voor hen zo typisch geworden humor en als bonus op de verwachte hits ook nog een nieuw liedje. Echt veel verrassingen zijn er eigenlijk niet meer, maar 'Manon' belooft dat die er binnenkort meer aan komen.

DE FOTO: