Lowlands: Gerijpt Balthazar verdient radiodoorbraak

Het kabbelmonster wordt steeds beter bestreden

Tekst Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Bij de Nederlandse platenmaatschappij van Balthazar trekken ze zich de haren uit het hoofd. Met welk nummer kunnen ze nu de Belgische indiepopband definitief op de kaart zetten? Want op het livefront lukt het wel, en ook in de onafhankelijke platenzaken heeft de band een eigen vakje bij de B. Alleen bij de radio wil het nog geen storm lopen overdag. Zou dit optreden op Lowlands het verschil kunnen maken? Ze op kunnen stuwen in de vaart der volkeren der Lage Landen?

HET CONCERT:

Balthazar, Lowlands Heineken, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Balthazar behoort tot de fine fleur van de Belgische indiepop. Al jaren. Het bordje 'uitstekende livereputatie’ staat al sinds mensenheugenis op hun voorhoofden geschreven. Eerder dit jaar kwam hun derde album Thin Walls uit, dat opgenomen werd met Elbow-producer Ben Hillier.

HET NUMMER:

Het aloude 'Fifteen Floors' in een fris nieuw arrangement krijgt de meeklappers mee, maar 'Do Not Claim Them Anymore' is in een superstrakke ritmische bewerking met vette gitaarsolo het prijsnummer.

HET MOMENT:

Het intro van de recente single 'Bunker' is extra mooi met violiste Patricia Vanneste in een glansrol. Haar meerwaarde ligt niet alleen op de bandfoto’s, maar ook op het muzikale vlak. Tokkelend op haar viool krijgt ze later de tent in trance.

HET PUBLIEK:

Een combinatie van die-hard fans (vooraan, die de laatste song in de set 'Blood Like Wine' meezingen als ware het het Vlaamse volkslied), mensen die nog niet dachten dat Balthazar zo goed was (melden ze op Twitter) en toevallige passenten die de band nog nooit gezien hadden (om me heen). Allen zijn ze het er over eens dat het beregoede muzikanten zijn. 

HET OORDEEL:

De open podiumopstelling in zwart-wit met kleine stages aan weerszijden oogt slim. Door op die kleine podiumpjes te gaan staan kunnen accenten gelegd worden. Zonder veel apparatuur tussen publiek en band is beter zicht en een grotere aanraakbaarheid. Daar is over nagedacht, maar dat viel ook te verwachten door een land met een grote toneelreputatie. Wat blijft is de aaneenschakeling van halve hits 'Then What'-'Bunker'-'Fifteen Floors'-'Do Not Claim Them Anymore'. De lichtman probeert er in het begin nog wat te maken door zich helemaal suf te stroboscopen. Grootse probleem is dat Balthazar een duidelijke frontman mist. Elbow heeft de altijd innemende Guy Garvey. Balthazar heeft wel zijn producer geleend, maar mist zo'n moppentapper en vrouwenversierder. Balthazar heeft minstens even goede muzikanten als Elbow en het kabbelmonster wordt naarmate het optreden vordert steeds beter bestreden. Oudere nummers uit de set komen er met verve uit: Balthazar rijpt. Het zou zonde zijn als deze uitstekende muzikanten voor eeuwig onder de radar moeten blijven. Nog een klein zetje, en ze zijn kaas-uit-het-vuistje. 

DE FOTO: