Lowlands: De Grote Eettest

Wat eten we vandaag?

Teksten en foto's Derek van Winsen, Roosmarijn Reijmer, Fred Hermsen, Robert Lagendijk, Atze de Vrieze, Menno Visser, Norbert Pek, Timo Pisart, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Willem van Zeeland, Bas van Duren, Cécile van Wijnsberge, Lennart van der Burg, Menno de Meester, Reinier Bruijne, Rene Passet ,

Hartstikke leuk natuurlijk, zo'n festival met non-stop vermaak, maar er moet natuurlijk ook gegeten worden. De tijd dat bezoekers van festival louter op bier en patat liepen, ligt ver achter ons. Steenovenpizza's, weedburger en exotische broodjes; je vindt het vandaag de dag op de meeste evenementen. En dus maken we het jullie makkelijk voor de komende dagen. 3voor12 doet de broekriem wat losser en loopt alle eetkraampjes af.

3voor12's grootscheepse voedselkramentest op Lowlands 2015 levert twee kramen op met rapportcijfer 8,5: Plenty (tussen Juliet en Lake Lowlands) serveert smakelijke 'Bieten à l'Orange' en BBQ (naast de XRay) scoort met de 'Best of Pork Platter. Een head to head tussen een gerecht zonder vlees en een gerecht met alleen maar vlees', o la la!
We stuurden een controlegroep erop uit voor een second opinion, en om tot een winnaar te geraken. Originaliteit en exclusiviteit geven de doorslag: Plenty is de winnaar. Dit eet je niet zomaar op ieder festival. De verfijnde smaken van Ottolenghi winnen het van het varken. Maar echte carnivoren kiezen natuurlijk voor nummer 2! Dit is ons oordeel, en daar moet u het mee doen.

Bieten a l'orange en watermeloen met fêta en basilicum van Plenty

Niet iedereen is gemaakt voor hamburgers, een druipend kippetje of krokante kibbeling. Die mensen kunnen hun munten kapot te slaan bij Plenty, waar louter de vegetarische gerechten van de beroemde kok Yotam Ottolenghi op de kaart staan.

Voor twee munten krijg je de meest frisse anti-kater lunch die je je kunt voorstellen. Watermeloen met feta, fijn gesneden basilicum en een flinke drup olijfolie. Echt zo lekker als het klinkt, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Dan het hoofdgerecht, voor vier munten. De opmaak is een teleurstelling, en doet bijna denken aan een vliegtuigmaal. Maar de combinatie van de aardse, zoete bieten met het frisse van sinaasappel en de pittige kaas maakt alles goed. Alles heerlijk op smaak en temperatuur, en in prima balans. De bulgur, niet te droog, is een degelijke basis. Pluspunt: nul wachttijd. Prijs: vier munten. Cijfer: 8,5 (R-HH)

 

BBQ: The Best Of Pork

Ik zit aan tafel bij een paar Limburgse jongens die beweren dat ze vorig jaar alleen maar bij deze BBQ hebben gegeten (al stond die toen nog aan de overkant). Het hele jaar verheugen ze zich al op dit smakelijke weerzien. En ik begrijp dat. Deze 'Best Of Pork' bestaat uit supermalse spare ribs, sappige pulled pork en de buikspek is lekker vet, zoals het hoort. Zelfs de bijbehorende salade, vaak een onderschoven kindje bij dit soort tenten, is uitstekend. Al met al een aanrader, deze klassieke southern three meat platter, alsof we in Texas op SXSW zijn. Nadeel van deze vleesschotel zonder bestek: een waterkraan en stukje zeep zijn op Lowlands lastig te vinden. Munten: 4,5. Cijfer: 8,5 (RL/WvZ)

Kibbeling

Vis moet je natuurlijk altijd dicht bij zee of rivier halen. En dus zit je op Lowlands, aan de rand van het Veluwemeer, best goed. De kraam met naar eigen zeggen 'De Beste Kibbeling Van Nederland' staat vandaag in Biddinghuizen tussen Juliet en de markt. Prima stukjes vis in een licht krokant jasje met milde paprikasmaak, in biologisch afbreekbaar bakje. Geen machinaal gestampte vissticks, maar smaakvolle witvis met een mooie structuur. We hebben keuze uit drie verschillende sauzen: knoflook, ravigotte en remoulade. Nauwelijks wachttijd. Voor 2,5 munt een goede lunch. Een 8. (RL)

Hamburger

Op de locatie 'Hamburgers' (tussen Juliet en de markt) is de specialiteit de huisgemaakte Kukelekurrie, waarover elders meer, maar uw proever koos rond lunchtijd voor 'De Burger, De allerlekkerste hamburger!' De beefburger is kloek van omvang, lekker medium rare gebakken, warm en gaar, geserveerd op een heerlijk vers halfwit broodje. Uitdagend is de keus om geen ketchup te serveren, alleen een soort mayonaise - die een tikje zuurder had gemogen. Hij steekt er wel lekker uit, als een brutaal tongetje. Het andere garnituur is prima in orde, inclusief verse tomaatjes en een plakje cheddar. Voor 2,5 muntjes (= 6,50 euro) absoluut waar voor je geld. Een 8-. (FH)

Stoofvlees met friet

Het lekkerste stoofvlees eet je sowieso bij je Limburgse oma, en alle anderen doen er ongetwijfeld iets fout aan: het is te droog, of niet lang genoeg gestoofd, of verkeerd gekruid, of geserveerd met rijst (!) in plaats van frieten. Het ideale stoofvlees balanceert precies op het midden tussen vloeibaar en vast, en het rundvlees zelf moet in kleine draadjes uit elkaar vallen op je tong. Met de structuur zit het bij de ouderwets aangeklede stoofpotkraam op Planet Paradise verrassend goed: niet te nat, niet te droog, met lekker zacht vlees. Het is wel een beetje aan de zoute kant, en – controversieel! – er zitten nog wat herkenbare groenten in. In de bruine brij drijven wortel, champignons en wat kleine uitjes. Ernaast liggen zoals het hoort dikke frieten, een gezellig kwakje mayo en een heel degelijke salade met knapperige sla, maiskorrels en prima, zoetige dressing. Voor vier munten krijg je een bord vol waar je als rechtgeaarde Limbo nog een hele avond op door kunt. Een 7,7. (CvW)

Bread & Eggs

De montere dames en heren (met koksmuts) van de Bread en Eggs willen meer dan alleen een ontbijt verzorgen. Natuurlijk zijn er melk, koek en eieren maar ook - komt-ie - de ‘panini braadworst met ui en curry’. Het broodje beenham (van 2,5 munt) waar we voor gaan is lekker fris. Dat voor whiskysaus wordt gekozen, is wel héél buurt-BBQ maar het langwerpige dunne brood is vers en de beenham is juicy, al had het iets warmer gemogen. Bread & Eggs is de betere degelijkheid. Een 7,5. (NP)

Australian Pie

Bij het woord 'pie' denk je als inwoner van het Europese vasteland niet meteen aan vlees. Bij één gloeiend hete hap uit de Australian Pie (anderhalve munt) blijkt echter dat gekruid gehakt het hoofdingrediënt is. Ergens in een hoekje tussen de Bravo en India in glimlacht een ketchupsmiley mij sardonisch toe. En dan begint het te wringen. Wat is hier Australisch aan? Met visioenen op mijn netvlies van Skippy's die blij naar het slachthuis huppelen eet ik huilend door. Maar het moet gezegd: prima snack. 7,5 (SH)

Nasi met hete kip

'Heet', is voor de gevorderde smulpaap meestal niet meer dan 'licht gekruid'. Zo ook de nasi met hete kip bij de Vietnamees die geen druppel zweet doet breken. Toch is het goedje best smakelijk met kip die sticky genoeg is om een beetje aan je tanden te plakken en de rijst die precies lang genoeg gekookt is. Stop alleen de whitemang te pleasen met wortel en kool, geef ons gewoon taugé en bamboe. Te vinden tegenover de X-Ray, voor vier munten. Een 7 (BvD)

Crêpe

Bij de crêpe-tent is het beduidend minder druk dan bij de pannenkoekenstand. Maar de crêpes zijn natuurlijk wel het verfijnde broertje. Ze worden à la minute gemaakt, zijn lekker flinterdun, maar hebben ook daardoor weinig voedingswaarde. We kiezen voor de variant met appel/kaneel. Heeft wel wat weg van appeltaart, maar daardoor ook meer een toetje. Muntjes: 2,5, cijfer: 7 (MV)

Macaroni

Leuk hoor, al die scheermesjes en pulled pork shizzle, maar wat als je student bent en geen cent te makken hebt? Dan is er dit briljante concept: pasta met tomatensmurrie, een paar verdwaalde reepjes gehakt en geraspte kaas... voor twee muntjes. Net zo lekker als het eruit ziet, al zijn de aangeboden zakjes peper en zout geen overbodige luxe. Locatie: Vant Land, tegenover de X-Ray, Twee munten. Cijfer: 7. (AdV)

Cape Wrap

Cape Wrap @ Vrij Voedsel: een wrap à drie munten met groene salsa, pecorino, oude kaas, spinazie en rode ui. Als Magneet Festival je vibe is, dan zit je op rozen bij de hippiemeisjes van Vrij Voedsel, die met schepnetten op jacht gaan naar ontsnapte gluten. Echt waar. De wrap is een tikkie te vet en meer een snack dan een maaltijd, maar wel smaakvol. Een 7. (RP)

De Zak Patat

De bourgondische frites waren in ieder geval weer prima. Jammer dat er geen ketchup was, maar alleen mayo. Het laatste redmiddel als de middagbiertjes toch te snel naar je hoofd stijgen, maar vooral de nachtsnackclassic nummer 1. Anderhalve munt voor deze all time classic met een dikke 7 voor de dikke frieten. Meteen links naast de X-Ray. (SK)
 

Soulfood

Stiekem gewoon een Surinamer, deze soulfood-tent. De roti is een beetje muf en had wat pittiger gemogen, maar de boontjes zijn lekker beetgaar, er is niet te zuinig gedaan met kip en het is 'n royale portie waar je wel even op vooruit kunt. Waar? Cape Lowlands, tussen Bravo en India! Munten: 4. Cijfer: 7-. (TP)

Penne Funghi & Penne Amatruciana

De Penne Amatruciana was oké. Het portie à vier munten iets te klein, de pasta iets te gaar, maar na toevoeging van flink wat peper en zout eigenlijk best te hachelen. Ik proefde wel wat vlees maar dat was taai. De tomatensaus is wel vers en lekker. Een 6,5.
Ook de Funghi variant blijft hangen op een 6,5. Vooral de melige saus is daar debet aan. (RB/BD)
 

De Steenovenpizza

Pizza uit een steenoven met genoeg zoutrijke ingrediënten (kappertjes, olijven en ansjovis) om je smaakpapillen murw te slaan. Eigenlijk een zoute hap. Ik proef hem nu, terwijl jij dit leest, nog. Pluspunten voor de korst die lekker krokant is. Kost 2,5 munt. Te vinden naast de Heineken. Cijfer: 6,5 (DvW)

Pastasalade

Hoop je bij de saladestand een puike portie #healthy naar binnen te werken? Helaas, de rucola uit eigen tuin daargelaten is de pastasalade vooral een zoute bedoening, met zongedroogde tomaatjes, kappertjes en olijven. Niet bijzonder, wel vullend en bijzonder sympathiek opgediend. Waar? Cape Lowlands, voor de Oh Mega! Munten: 2,5. Cijfer: 6+. (TP)

Dutch Weedburger

De enige echte Dutch Weedburger - bekend van Man bijt hond - zou zomaar eens de culinaire oplossing voor ons broeikasprobleem worden. De zeewierburger is immers honderd procent plantaardig - ideaal voor vegetariërs en veganisten, maar kan het ook de Lowlandscarnivoren behagen? Niet bepaald: de tomaat, augurk en saus zijn de grote smaakmakers op het broodje, terwijl uitgerekend de zeewierburger een beetje wegvalt. Daarnaast is het broodje wat aan de kleine kant, zeker gezien je er drie muntjes voor betaalt. De wereld redden met een burger, vooruit, maar je moet natuurlijk zelf ook kunnen overleven. Een - letterlijk - mager zesje. (LvdB)

Indonesisch: 2x Loempia, 2x Saté

Tsja, wat te zeggen van dit bordje Indonesisch. Twee stokjes saté en twee loempiaatjes. Het kan er mee door. Niet verkeerd. Best te doen voor een keer. Binnen te houwe, dat zegt men ook wel eens in dit soort situaties. Maar hey, als je op Lowlands bent, wil je toch wel even wat meer excitement. Munten: 3,5, Cijfer: 6 (WvZ)

Pannenkoek

Op weg naar de Alpha: oud, vertrouwd troostrijk comfortfood. Duidelijke sekseverdeling: meisje serveert, jongen bakt, lekker ouderwets. We kiezen voor de variant met rum/rozijn, dat uit een onduidelijke tupperware op de pannenkoek gesmeerd wordt. Doordat de pannenkoek al een tijd op de warmhoudplaat ligt, is het een droge hap helaas. Munten: 3, cijfer: 5,5 (MV)

De zilte kapsalon

Een kapsalon, van nature veel en lekker goor, nu een wel heeeel klein bakje met gezonde visjes: mosseltjes, scheermesjes, een droog kabbeljouwschijfje, lekkere kreefmayo. Ai, één van de schamele twee mosselen is nog leeg ook. Maar die countert deze uitbater met verve: een vriendelijke klacht resulteert in een extra bakje schelpdieren, nog meer dan er in de oorspronkelijke kapsalon zaten. Maar toch: hier had meer in gezeten. Of beter gezegd: had hier maar meer in gezeten. Locatie: midden op het terrein voor de Heineken, 3,5 munten. Cijfer: 5. (AdV)

Braadworst

De braadworst, ooit een guilty pleasure bij de Raststatten langs de Duitse snelwegen, is tegenwoordig hip. Boffen wij even. Alleen is de braadworst van de Worsterij - op het middenterrein naast de Heineken, helaas zo dun als een knakworst. En die proef je dus amper als hij wordt omgeven door veel brood, koolsalade en vooral die alles overheersende jalopeno pepers. Het is dat er hier zo veel goeie bands spelen, anders kreeg ik nog heimwee naar de Duitse snelweg. Munten: 2,5 Cijfer: 5 (WvZ)

Roti Kip Kerrie

Surinaams zonder peper en zuur, dat vertrouw ik niet. Gelukkig ben ik altijd voorbereid met een flaconnetje pit. En dat is nodig, want de pannenkoek is flauw en klef. Te vinden naast de Heineken. Vier munten! Een 5 (DvW)

Indonesische Schotel

De Indonesiche toko van Lowlands biedt naast genoeg vleesgerechten ook een vegetarische maaltijd aan. Die blijkt net zo ongeïnteresseerd samengesteld als onze verkoper overkomt. Vermoeid legt hij de ingrediënten op de vegetarische bami. Wat rauwe taugé en, oh joy, vier stukjes kroepoek! De bami uit de grote pan is lauw en droog. De enkele blokjes tofu waarmee de vegamaaltijd wordt verblijd zijn zoutloos, met satésaus is men niet scheutig. De redelijke boontjes en sla maken dit fantastisch samengestelde, gastronomisch onovertroffen, liefdevol gekookte gerecht helemaal af. Desondanks komt de Indonesische toko uit op een 4+. Voor deze portie ellende moeten vier munten worden neergeteld! (NP)

Indiase Curry

Dit bakje van de Thai is de Seth Gaaikema onder de curry's: flauwer wil je 'm niet hebben. 'Is het pittig?' 'Nee, maar we hebben ook sweet chili saus.' Saaie rijst, flauwe curry en 0,0 groente. Vier muntjes down the drain. Het lamsvlees is soms mals, soms taai. Leuk van die sweet chili saus, maar waar zijn de fucking tandenstokers? Ik heb nog steeds honger. Een 4. (MdM)

Gele Curry

De Thai (Cape, tussen India en Bravo): de kleurrijke kroepoek maakt dit gerecht meteen verdacht: hier moet iets opgeleukt worden. Inderdaad is de gele curry (vier munten) waterig, te weinig gekruid en lang niet pittig genoeg. Cijfer: 4.
De saté (2,5 munt) is beter. Die verdient een 6,5. Prima hoeveelheid saus, helaas wel wat aan de zoute kant. (TD)

De Kukelekurrie Burger

Bij de Hot & Delicious hamburgers (naast de markt en tegenover Juliet) is de special De Kukelekurrie burger, een kipburger met tomaat, sojascheuten, koriander, gember, knoflook, paksoi en curry kokos saus voor maar liefst drie munten. Het blijkt echter een weeïge burger die qua structuur ook kan doorgaan voor een soja-exemplaar, mijn oma zou zeggen dat 'de kip er overheen heeft gevlogen.' Aangezien ook de sojascheuten, de koriander en smaak in z'n algemeen ontbreken: een 2. (RR)