Lowlands: Ben Howard stelt publiek op de proef

Foute setlistkeuze maakt headliner vleugellam

Tekst Roosmarijn Reijmer, foto's Jelmer de Haas ,

Ben Howard scoorde sluipenderwijs een wereldhit met' Keep Your Head Up' (song van het jaar 2013) en tourde met zijn debuutalbum de wereld over. Maar na gebleken succes heeft hij vorig jaar met I Forget Where We Were een album afgeleverd dat zo donker en introspectief is dat de hype vanzelf nachtblind afdroop. Vorig jaar kwam hij zijn tweede album roadtesten op Into The Great Wide Open en speelde hij maar liefst drie avonden achter elkaar in de HMH. Dit jaar op Lowlands is hij gepromoveerd tot Alpha headliner, een status die opvallend is gezien de tegenvallende verkoop van zijn tweede album. Een spannende boeking dus.

HET CONCERT:

Ben Howard, Lowlands Alpha, vrijdag 21 augustus 2015 

DE ACT:

Ben Howard is een Artiest met een Hoofdletter. Hypes, verkoopaantallen en applaus zijn alleen aan hem besteed in de mate waarop het hem in staat stelt te doen wat hij het liefste doet: muziek maken. Hij is een artiest die liedjes moet schrijven om gevoel kwijt te kunnen dat hem anders op zou vreten. Album twee is een break up plaat (zie ‘End Of The Affair’) en tegelijkertijd een vette middelvinger naar iedereen die dacht dat hij na het eerste succes een album vol Keep Your Head Ups zou produceren. Geen concessies, geen compromissen. Dat eist zijn tol, maar niet alleen in verkoopaantallen. Boezemvriend, (mede)producer en bandlid Chris Bond maakte afgelopen maart bekend dat hij en zijn broer Bear uit de band zijn gestapt. En niet 'on good terms'.

HET NUMMER:

Een headliner op een groot festival als Lowlands, die na Underworld en Limp Bizkit staat geprogrammeerd, moet hits brengen. Zeker met een relatief nieuwe band achter zich. Maar Ben Howard doet ook daar geen concessies en begint met maar liefst zes liedjes van I Forget Where We Were, wat een veel te lang kabbelend concert oplevert. Vervolgens serveert hij 'Keep Your Head Up' al uit. De fans gissen: Zou ‘The Fear’ zo komen? ‘The Wolves’, ‘Only Love’, ‘Old Pine’? Het wordt geen van allen. Wegens tijdgebrek dat wel, want de setlist belooft nog ‘The Fear’.

HET MOMENT:

Chris Bond mag dan ontbreken, de andere poot van de magische Ben Howard driehoek India Bourne is wel aanwezig op het podium. Als Howard aan het einde van ‘Keep Your Head Up’ zijn cue mist, moet zij de laatste tekstregels solo afmaken. Tot groot plezier van de band en publiek.  

OOK OPMERKELIJK:

Op toetsen en gitaar in de nieuwe band: Richard Thomas, frontman van folkrockformatie Brother & Bones. Hij en Ben Howard zijn al jaren goed bevriend

HET PUBLIEK:

De eerste rijen staan met natte ogen, maar al snel daarachter wordt het Nederlands Record blokkenschema's doorspreken en barbestellingen opnemen verbroken, tot grote ergernis van de liefhebbers die niet nodig vooraan hoeven te staan, maar wel willen proberen bij de les te blijven. Na afloop van 'Keep Your Head Up' wordt lopen in de tent aanzienlijk eenvoudiger. 

HET OORDEEL:

Ben Howard heeft de macht om recht je hart in te zingen, maar niet vanavond. Hij heeft de stem, hij heeft de skills en zelfs de liedjes op zak, maar het lijkt wel of hij niet wil dat alle zestienduizend mensen in de Alphatent hem leuk vinden. De setlist is te zwaar en niet goed verdeeld nu het nieuwtje van zijn tweede album er af is, de show te introspectief voor mensen die vlak ervoor nog bij Underworld en Limp Bizkit stonden te knallen. Misschien had Ben Howard beter de Heineken tent kunnen afsluiten en Underworld de Alpha, dan waren ze beiden beter tot hun recht gekomen. 

DE FOTO: