ITGWO15: De negenjarige violistentweeling bij Kenny B

Praat Stradivarius met me

Tekst: Bas van Duren, foto's: Ben Houdijk en Bas van Duren ,

Een leuke verrassing voor zowel het publiek als voor de zusjes Suzanne en Maaike van Riel: zij mochten aanschuiven op het podium bij zanger Kenny B om Parijs van de nodige vioolklanken te voorzien.

"Ik wil twee hele mooie dames uitnodigen om op het podium te komen", vertelt Kenny B op het Sportveld en haalt tweeling Suzanne en Maaike (9 jaar oud) onder luid applaus erbij op het podium. Want: voor het NTR-programma Zapp Music Challenge is het tweetal gevraagd om samen met Kenny B op Into The Great Wide Open op te treden.

Mocht dat programma bekend in de oren klinken, dan kan dat; vorig jaar ging de droom van trompettist Duco de Vries in vervulling. Hij mocht aanschuiven bij Chef'Special op Pinkpop.

Hier op Vlieland zijn weliswaar wat minder mensen getuigen van de zusjes' claim to fame, het enthousiasme is er niet minder om. Gelijk al na de eerste noten van Parijs klinkt er een enorm gejuich vanuit het Sportveld. Terecht, want ook al zijn ze nog maar negen, de tweeling speelt alsof ze dat al jaren doen, ze klinken zuiver en het arrangement dat ze spelen is prachtig.

Backstage is het een gezellige chaos. De hele familie feliciteert de meiden, en iedereen wil heel graag een handtekening van de Tilburgse zanger. Die krijgen ze ook, maar belangrijker nog: hij neemt uitgebreid de tijd om de dames te bedanken voor hun muzikale ondersteuning en signeert nog even hun shirts waarop toepasselijk genoeg de tekst 'J'adore Couture Paris' opstaat.

"Het was echt superleuk", zegt de Kortenhoefse tweeling. Het optreden is hun niet vreemd, want ze waren al eerder onderdeel orkest van violiste Janine Jansen in TivoliVredenburg, maar: "Hier waren wel wat meer mensen."

Het lijkt voor de hand liggend dat de zusjes in de toekomst nog ooit naar het conservatorium gaan, maar dat houden ze nog even open. Wat wel al vaststaat, is de belofte die Kenny B heeft gemaakt. Maaike: "Hij wil ons heel graag nog een keer bij een optreden!"

En voor wie nog ooit moet optreden met zenuwen, heeft Suzanne een goede tip, die toch ook wel spanningen voelde voor het optreden: "Je moet denken dat het naar het puntje van je neus gaat, dat het daar begint te gloeien en dan moet je het uiteindelijk weggeven aan het publiek." Een goede instelling van een tweeling waar we ongetwijfeld meer van gaan horen.