3voor12 Checklist (week 10): o.a. Kanye West, Tom Trago, Bob Moses en D'Angelo 3voor12 Checklist (week 10): o.a. Kanye West, Tom Trago, Bob Moses en D'Angelo

De beste nieuwe muziek die je deze week moet horen

, Ingmar Griffioen

3voor12 Checklist (week 10): o.a. Kanye West, Tom Trago, Bob Moses en D'Angelo

De beste nieuwe muziek die je deze week moet horen

Ingmar Griffioen ,

Iedere vrijdag zoekt 3voor12 voor je uit wat de allerbeste nieuwe muziek is en verpakt dat in een YouTube- en Spotify-pakketje. Wat mag in je Spotifylijst niet ontbreken, en wat is je drie minuten en tweeënveertig seconden waard? Deze week topt Kanye West toch echt de lijst, is Tom Trago met een heerlijk lange track de hoogste binnenkomer, scoort Bob Moses naast Album van de Week ook een Top 3 notering en kwam glijkoning D'Angelo live HARD binnen.

1. (2) Kanye West - All Day ft. Allan Kingdom, Theophilus London & Paul McCartney (single)
Een gestage stijger die Kanye West: vorige week al van 3 naar 2 en nu zo door naar de toppositie met All Day. Wat dat betreft zou de Checklist Awards een saaie bedoening worden. Maar. Wat. Een. Bazentrack. En wat een all-star cast heeft Kanye hier verzameld: Allan Kingdom, Theophilus London en Paul McCartney. All Day nigga indeed. En langer than life in alles natuurlijk: zijn middelvinger is langer dan basketballer Dikembe en op een vrije dag geeft meneer West zo 50.000 dollar uit. Nuff said. Pak ook vooral die jawdropping show bij de Brit Awards van vorige week mee.

2. Tom Trago - Hidden Heart of Gold (track)

'24-karaats dance-perfectie' noemde dancemag The Fader de nieuwe Tom Trago en daar is wat voor te zeggen. De diepe, lange track behoort absoluut tot het beste wat de Amsterdammer bereid heeft. Dancespecialist Rene Passet verwoordt het treffend: 'De magie van NWAQ, de diepgang van Pépé Bradock, de lengte van een epos. Heer Trago brengt eindelijk zijn 'geheime' single uit, na maanden testritjes in de clubs.' Goede timing ook, net voor zijn house-label Voyage Direct de eerste compilatie dropt en op Europese tournee gaat van Brussel en Parijs tot Barcelona.

3. Bob Moses - All In All (3voor12 Album vd Week)
Bob Moses is dus een duo, een duo dat stoeit met warme deephouse met akoestische elementen zoals we op de laatste Voltt Loves Summer al zagen. Op All In All hebben Tom Howie en Jimmy Vallance hun geruchtmakende EP's gebundeld, waarvoor Domino gretig instapte. Als onze playlistsamensteller het tipt als een spannende nachtplaat dan weten we genoeg: 3voor12 Album van de Week en veel potentie. Of dat live gegroeid is sinds Voltt in augustus gaan we op Pitch zien. Uitvoerig lees- en luisterplezier hier.
 
4. D’Angelo live @ Paradiso

Dat D'Angelo deze week in Nederland was zal maar weinigen ontgaan zijn. De 'glijkoning' liet het publiek twee avonden in Paradiso en eentje in TivoliVredenburg even flink wachten, om ze dan te trakteren op een ongekend ruige en gretige show. Redacteur Atze de Vrieze zag hoe de als soulman te boek staande Amerikaan nu diep aan de funk is en in de eerste toegift "vier songs aaneensmeedt tot één funkjam. Niet vaak zie je een comeback zo overtuigend als deze. Muzikaliteit, uitstraling, lef, D'Angelo heeft het allemaal vanavond. Laten we er maar op rekenen dat 'de Black Messiah' blijft dit keer."

5. Thee Oh Sees - Web (track)
Zo eens per maand spitsen we de oren extra als er weer wat nieuws uit de koker van onze favoriete, garagemafkees John Dwyer en kompanen voorbijkomt. Ditmaal betreft het een nieuw nummer van Thee Oh Sees (hel ja!) en meteen de aankondiging van een nieuwe langspeler (heller ja!). Mutilator Defeated At Last komt 18 mei uit op het eigen Castle Face en dat is mooi: precies vijf dagen voor zijn show op One Night in Pandora (TFKALGW Mayday). Dwyer heeft weer een nieuwe line-up, treedt daar rond SXSW 10 keer mee op en het enige slechte nieuws is dat Web vooralsnog alleen bij de collega's van Pitchfork te beluisteren is. En live uiteraard.

6. Courtney Barnett - Depreston (track)

Niet weg te slaan uit de lijst die Courtney Barnett, de Australische heeft dan ook een erg lekkere, dwarse rockplaat uitgebroed. Debuutalbum Sometimes I Sit and Think, And Sometimes I Just Sit moet dan wel nog uitkomen (23 maart), de ene na de andere single blijkt vol te treffen. Vorige week op 1 met Pedestrian At Best, ditmaal weer genoteerd met Depreston. Die is wat ingetogener en bedachtzamer, maar niet minder droogkomisch. Thema is de verhuizing naar Preston, die nogal deprimerend uitpakt. "You said we should look out further, I guess it wouldn't hurt us, now we don't have to be around all these coffeeshops, now we got that percolator, never made a latte greater, I am saving 23 dollars a week." Fijne bijpassende clip ook.

7. Colleen Green - I Want To Grow Up (album)
De Californische Colleen Green klinkt ook wat verveeld en gezien de feesthoed op de knalroze hoes betwijfelen we of ze daadwerkelijk wil opgroeien. Niettemin is ze "so sick of being immature, insecure, self-absorbed, bored, dumb and numb. What’s going to become of my life", vraagt ze zich af in de meeslepende titeltrack. De verveling slaat ook hard toe in Things That Are Bad for Me (Part II): “I wanna do drugs right now, I wanna get fucked up, I don’t care how, I wanna feel high right now." De verpakking is soms wat nineties en grungy, maar biedt bovenal heerlijke fuzzy en punky pop. Deze plaat op Sub Pop smaakt naar zoveel meer dat we bijna het vliegtuig zouden pakken voor die Burgerama Four tour.

8. Tobias Jesso Jr - Without You
Tobias Jesso pullt een Courtney Barnettje: gewoon een week verder weer een sterke single eruitgooien. Ditmaal krijgt Junior steun (en dus extra punten) van Danielle van Haim achter de drumkit. Without You is al de vierde track op rij die hij deelt in de opbouw naar de release van Goon (17 maart). De Canadese songsmid brengt op dat debuutalbum geen wereldschokkende vernieuwingen, maar levert wel kwaliteit. Ambachtelijke songs vanachter de piano.

9. Moon Duo - Shadow of the Sun (album)
Je kunt zeggen: zij-project van Wooden Shjips, maar feitelijk is het alleen WS-gitarist Ripley Johnson en zijn vriendin Sanae Yamada op percussie. Plus een fikse bak effectpedalen van Johnson. Samen bakken ze ook verslavende 'droning psychedelic rock', die wat elektronischer is dan in zijn andere band. Als geheel is het net zo'n stomende trip als bij zZz, zoals je zelf het beste kunt aanschouwen op London Calling en Eindhoven Psych Lab. En op de Luisterpaal.

10. Palmbomen II - Palmbomen II
Palmbomen is herrezen, heeft zichzelf hervonden in Los Angeles en komt hier dan met zijn nieuwe album. Ja, of zoiets. Eigenlijk is dit Palmbomen II, een soort zijproject. "Het is een soort grap, maar ook niet. Ik wilde muziek maken voor mijn dj-sets. Dat is anders dan mijn eigen muziek. Het is wat donkerder, minder pop." Wat het ook is: zeer geslaagd, een hele fijne melange waarin we naast de typische tropische sound ook electro en acid om de oren krijgen. En wel dusdanig dat dj Riptide op zoek ging naar de sirene #partyalarm. Ook op de Luisterpaal ja.

11. Jake Isaac - Fool For You

Jake Isaac is terug met een nieuwe EP en op Where We Belong vinden we ook dit fijne Fool For You. De Londense songwriter maakte al indruk op Eurosonic met een soort van folky pop. Daar moet je dan wel een zalvende popstem bij denken. Succes gegarandeerd, zag redacteur Sjoerd Huismans, zelfs in een groot 'rockpodium' als Vera. Isaac komt in mei alweer terug voor London Calling Outdoor in de Tolhuistuin. Eurosonic show hierrr.

12. Ata Kak - Obaa Sima (album/cassette)

In de categorie Goud van Oud, omdat deze wel erg lekker, exotisch, opzwepend en niet te negeren is. En vooral omdat de Ghanees Ata Kak veel meer oorschelpen verdient met deze overheerlijke track, waarna we toch die hele, net verschenen Awesome Tapes From Africa release van hem als de sodemieter gaan aanschaffen. Shout out naar tipgever Passetti: "De MOET-JE-LUISTEREN van deze week. De William Onyeabor van Ghana, sort of. Ooit (in 1994) alleen op cassette verschenen, nu ook op vinyl en zelfs op Spotify."

De checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld met de inbreng van: Rene Passet, Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Sander Kerkhof, Sjoerd Huismans, Timo Pisart, Roosmarijn Reijmer, Ralph-Hermen Huiskamp, Matthijs Kuiper, Atze de Vrieze, Christiaan Walraven, Menno Visser en Cécile van Wijnsberge.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12