ADE15: Liveblog Vrijdag

De redactie doet non-stop verslag

Redactie 3VOOR12: Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Robbie van Zoggel, Jelmer de Haas, Atze de Vrieze, Bas van Duren, Jouko Peters, Jochem Boom, Cecile van Wijnsberge, Timo Pisart, Christiaan Walraven, Willem van Zeeland, Pim Brasser ,

Arriba arriba! Amsterdam Dance Event 2015 is op vrijdag in volle gang, de eerste feestgangers zijn al als een malle aan het afteren en 3voor12 is er bij. Ook dit jaar doen wij weer verslag vanaf zoveel mogelijk dansvloeren in beeld, tekst en geluid. Slapen is voor afhakers en dus zijn we er vijf dagen lang, 24 uur per dag. Lees hier ons liveblog van de vrijdag en ververs je pagina geregeld. Zaterdag om 7.00 uur stappen we over op het Liveblog van de zaterdag.

6.30 The Black Madonna eindigt euforisch in Canvas

Het laatste uur van de set van The Black Madonna staat volledig in het teken van disco. Van Carol Williams en Sheila E tot Sheryl Lee Ralph wordt de euforische stemming in Canvas op de zevende verdieping van het Volkshotel met de minuut groter. Tot om stipt half zeven na afsluiter Over and Over van Sylvester het licht aangaat. Zo'n 300 feestgangers smekend naar meer achterlatend. Bij het naar buiten lopen kijkt die legendarische club aan de overkant van de straat je weer aan. We waren hem heel even vergeten.Zo'n 100 man blijft staan voor de afterparty met Maceo Plex zometeen. (Christiaan Walraven)

6.00: Mr. Probz heeft een rotavond

'Ik weet niet wie er vanavond bij mij heeft ingebroken maar de laptop en telefoon moeten terug. De waarde van de laptop is €400 en van de telefoon is €800. Alle andere spullen doen me niks (incl de horloges en de SCHOENEN!?) maar ik loof € 10.000 uit voor diegene die ze terug weet te brengen. Er zijn 2 laptops gestolen : een zwarte Alternate pc laptop met brandschade en een Macbook Pro. Het gaat hier om de Alternate laptop waar mijn muziek op staat en waar verder niemand iets aan heeft. Als iemand iets weet stuur dan aub een email naar info@mrprobz.com' (via Mr. Probz' FaceBook)

5.52: Keihard slapen

Ik weet niet wat ik knapper vind. Dat Klock nog steeds per nummer harder en gemener draait, of dat er een jongen amper 2 meter voor de speakers in slaap gevallen is. (Ralph-Hermen Huiskamp) 

5.42: Perc & motherfucking Truss

Terwijl afsluiter Sandrien in de Oude Zaal al is opgehouden, beginnen Perc & Truss pas met rammen. Maar hoe ga je in godsnaam over het absurde geweld van Marcel Fengler heen? Nou simpel: Perc & Truss zijn. Je hoort de kickdrum langzaam opkomen, en daar is de overtreffende trap weer. Ik kan me niet voorstellen wat ze over een uur zullen draaien. (Pim Brasser)

5.34 uur: Veel interviews met ADE-artiesten op 3FM

Interviews en heel veel meer op 3FM. Check!

5.27: Ben Klock kijkt niet op een uurtje

Ondertussen neemt Ben Klock over op de enige manier wat nog kan: een hele kale ongelofelijk harde kick, claps, en een dwingende vocal sample. Dekmantel krijgt nog een eindsprint van drie uur voor de kiezen. (Ralph-Hermen Huiskamp)

5.01: Fluiten naar Madonna

In Canvas is het enorm aan bij The Black Madonna. Bij iedere nieuwe plaat die ze opzet volgt er stipt gegil en gefluit. Het is nog steeds rammetjevol en ze danst zelf (overigens net zo min zwart als met het uiterlijk van Madonna) het hardst van iedereen. Alsof de nacht nog maar net is begonnen. (Christiaan Walraven)

4.40: Zoek de dj

4.36: Hier trilt de vloer trouwens ook!

In de dampende hallen van Amsterdam Studio's doorbreekt Karenn het monotone geluid dat de hele avond heerst. Een verademing. Niet dat het duo Blawan en Pariah het rustig aan doet, alles behalve. Snerpende geluiden, uitgerekte samples en dreunende bassen vormen een constante flow van ritme. (Jochem Boom) 

Screw you neuroanatomy and neurophysiology papers.. Im dancing! #ade #amsterdamdanceevent

Een foto die is geplaatst door Elinevanhugte (@elinevanhugte) op

4.22: Dieper de nacht in

In de grote zaal van De Balie gaat het er een stuk duisterder aan toe dan bij Atomnation. Daar zwaait Connaisseur Recordings de scepter en is het de beurt aan Aril Brikha & Chymera om met hun liveset de zaal naar een kookpunt te brengen. Dankzij de aankleding is de zaal haast niet meer herkenbaar als theaterzaal en het gebrek aan licht draagt daar ook aan bij. Dieper en dieper gaan we de nacht in. (Christian Walraven)

4.13: Palen onder de Melkweg

De kickdrum in het laatste kwartier Dave Clarke gaat helemaal nergens meer over. Het is te hopen dat de Melkweg op stevige palen is gebouwd. Boven op het kantoor van 3voor12 is al het nodige van tafel getrild. Berghain-resident Marcel Fengler schroeft het tempo iets terug, maar de baslijn wordt alleen nog maar harder. Hold your loved ones close en je oordoppen in. (Pim Brasser)

3.42: This one goes to eleven!

Ondertussen draait Marcel Dettman in zijn eerste uur iedere plaat alsof het zijn laatste is. Gestoord. En het enge is, hij moet nog twee uur, en gaat sowieso nog opschakelen. (Ralph-Hermen Huiskamp)

3.28: Wannabeadj

Wannabeastar houdt het elftal mensen dat voor de booth in de bedompte kelder van Paradiso staat stevig in de greep met een rammende set. En wat een sex appeal! Zelfs ik als keurige jongeman word er nerveus van. (Derek van Winsen)

3.22: Potje fistpumpen in De Balie

Atomnation labelbaas Applescal gooit met zijn set het roer deze avond radicaal om. Van de dromerige elektronica van Gidge bouwt hij binnen een kwartier om naar een echt housefeest, zonder aan sfeer te verliezen. Fistpumpen in De Balie mag vannacht gewoon. Opvallend ook dat meer dan de helft van de bezoekers vrouw is. Dat hebben we nog niet vaak meegemaakt op ADE. (Christiaan Walraven)

3.10: Vette Seth

"Everybody needs a reason to live" laat Seth Troxler Depeche Mode zingen. Laat die reden zijn het meemaken van een set van Seth. Absolutely flawless. (Menno de Meester)

2.51: Aan tafel!

Martin Garrix op het podium bij Axwell & Ingrosso! (Sjoerd Huismans) 

2.48: Hi-hard

De North Sea Jazz club voelt nog steeds als de kantine van schoolkamp, maar als dat echt zo was, was Joey Anderson nu naar huis gestuurd. Onderhand is iedereen verdwaald in zijn bizarre hi-hat patronen, terwijl de kicks alleen maar harder lijkt te worden. 

2.47: Liever niet op 1

Axwell gebruikt die go-pro achter de dj booth ook nog maar even om een statement over de DJ-mag top-100 te maken: de Zweden gaan er prat op dat ze zonder stemmen te werven op nummer 17 zijn gekomen: 'Daar te komen met jullie liefde is belangrijker voor ons dan om met heel veel werk op nummer 1 te komen' (Sjoerd Huismans)

2.35: Ramvolle technotrein

Ik ben naar het balkon verhuisd, want op de vloer heb je nauwelijks nog ruimte om te bewegen. Gary Beck sprong om kwart voor een al vol op de technotrein, inclusief stroboscopen, en baron Dave himself neemt geen gas terug, al draait hij wel wat groovender. Het zweet druipt van het plafond, terwijl de nacht eigenlijk pas net is begonnen. (Pim Brasser)

2.25: Statig Gidge

Op de avond van Atomnation in de kleine zaal van De Balie heeft Polynation zojuist het stokje doorgegeven voor een zeldzame liveshow van Gidge. De statige ruimte waarin de show plaatsvindt, nodigt niet gelijk uit voor een wild feest, maar de electronica van het duo uit Noord-Zweden heeft dat ook helemaal niet nodig. De mooie rustige plaat die ze onlangs uitbrachten op het label van Applescal creëert haar eigen sfeer wel. Of dat nu in het midden van een Zweeds bos is of in een achterruimte van De Balie op het Leidseplein. 

02.07: Megaselfie

Axwell & Ingrosso hebben een camera op het publiek, dat zo zelf in beeld is op de grote schermen. 'Take a look at yourselves and make some noooooooise'. (Sjoerd Huismans) 

01.15: Techno tropicana

Luke Slater staat voor het eerst op de bühne met zijn alias L.B. Dub Corp. Slater leidt de zaal rond in alle facetten van exotische muziek. Een intermezzo met louter percussie en een dreunende bas vormt het schakelpunt in de twee uur durende set. Later vannacht draait Slater nogmaals onder het pseudoniem Planetary Assault Systems. (Jochem Boom)

01.07: Van piepknor naar stampwerk

Volgens mij heb ik zojuist het record ADE-uitersten-opzoeken verbroken, van de abstracte elektronica van Sendai in Studio 80 naar het EDM-stampwerk van Nederlander NEW_ID, althans een van de guys (normaal is het een duo) die scoort met een EDM-versie van Eurythmics' 'Sweet Dreams'. Hij warmt op voor Axwell & Ingrosso, tweeederde van het voormalige Swedish House Mafia. (Sjoerd Huismans) 

00.26: Mashuperitis

Martin Garrix zet zijn Weeknd-remix al vroeg in. De bronzen set bij de DJ Mag uitreiking is van start. Waar Dimitri Vegas er een ratjetoe van knipogen naar andere top 100-grootheden van maakte, zit achter de mashuperitis van Garrix wél een idee. (Atze de Vrieze)

00.19: Detroithelden Octave One gaat heerlijk

Het is nog vroeg, maar in de Melkweg Oude Zaal gaat bij Octave One het tempo meteen omhoog. De Pioneer controlers liggen als een reliek voor op het podium. Want de technoveteranen draaien live, puur op hardware - een MacBook zul je hier niet zien. De repeterende Detroitsound belooft wat voor de rest van deze jaarlijkse Dave Clarke Presents. (Pim Brasser)

00.17: Troxler getekend

Het borrelgehalte ligt nog hoog bij de eerste uurtjes Seth Troxler. Aan Troxler ligt het niet, de beats zijn funky en verrassend als altijd. Omdat foto's nemen niet mag, beloof ik nu vast een mooie tekening. Hou 3voor12.vpro.nl in de gaten. (Menno de Meester)

00.10: Lachgasreaktor

Reaktor aan het lachgas. Sporadisch zie je ze staan. Mensen die aan de lachgasbeademing staan. Maar waar komen die kleurige ballonnen vandaan? In ieder geval geen officieel verkooppunt. Heeft er iemand een tank mee naar binnen gesmokkeld en in zijn kluisje verstopt. Daar moeten we vannacht achter zien te komen. (Jochem Boom)

22.54: Zo, Roos staat!

En wie weigert er weer als enige om mee te doen aan de sit-down? (Atze de Vrieze) 

#partypont is aan.

Een video die is geplaatst door @kidnapthedj op

(Bas van Duren)

22.39: Lees hier alles over Griekse pilaren!

Ondertussen draait Tiësto - de nummer 5 dit jaar in de Mixmag top 100 - tussen de Griekse pilaren van het Barbizon Hotel, het uithangbord van Radio 538 tijdens ADE. (Robbie van Zoggel)

22.31: Hamertje Tik slaat onvervalst plat

De nieuwe tracks van drummer en producer Feiertag (voorheen bekend onder lolliger pseudoniem Hamertje Tik) zijn slick en warm, met nog steeds die live drums voor een extra kick. Vandaag heeft hij voor een deel van de set een bandlid bij zich voor vocalen en gitaar. De nummers die ze samen doen zijn uiterst hitgevoelig, met flink wat schaamteloze jaren '90-nostalgie. De Sugar Factory gaat onvervalst plat. (Cecile van Wijnsberge)

22.28: Voetbalgeluiden in de ArenA

Het verschil tussen Armin van Buuren net en Dimi en Mike nu is gigantisch. Armins set is muzikaal, geduldig, er zit lijn in. Deze jongens zappen razendsnel door de hits, vaak instrumentals die je luidkeels kunt brallen. Het hey ho schalt nu door de ArenA. (Atze de Vrieze)

22.09: Sendai zet Studio80 niet op z'n kop

Ook dit is ADE: twee uur lang experimentele piepknor van Sendai (zijproject van Belgen Peter van Hoesen en Yves de Mey). Oftewel, move over Jeff Mills met je schilderij. Het duo wil je volledig onderdompelen en daarom gaan Autechre-stijl de lichten uit en de deuren dicht. Techno kan voelen als een warm bad, dit voelt als een bad in een wak rond de poolcirkel. Van een andere planeet. (Sjoerd Huismans)

22.04: Simsalabim Sjamsoedin!

Bij Sjamsoedin is de modular geïntegreerd met zijn laptop en analoge gear. Hij wijkt af van wat hij vroeger met de Nobody beats The Drum deed en duikt nu meer de techno in, met een vleugje Moderat, en met succes. Het is nog vroeg, dus het dansen gaat nog niet heel hard. Uiteindelijk ontvangt de bovenzaal van Paradiso zijn nieuwe tracks onder luid gejoel. Eervolle vermelding voor de nieuwe lichtshow die volledig gesynchroniseerd is met de opzwepende muziek. (Menno de Meester)

21.44: 1/3 kans dat het een Nederlander wordt

 De DJ Mag, de lijst waar iedereen zich elk jaar weer zo opwindt dat ie vanzelf relevant blijft. Straks de ontknoping, 1/3 kans op een Nederlandse winnaar.

21.24: Idolaat gegil bij emovogels Odesza

Tientallen meisjes zetten het op een gillen als de schemerlampen van Paradiso doven. De twee heren worden er verlegen van, maar openen scherp met trommelgeschut. Die tienermeisjes staan er niet alleen voor de looks: de emovocals met de softe drum 'n bass ligt prima in het gehoor. Zo'n track als 'All We Need' is wel erg glad, maar Odesza compenseert met een aantal goed snerpende baslijnen. 

21.23: Andhim zorgt voor kleine exodus

Andhim gaat meteen de diepte in met bezwerend laag en hypnotiserende kicks. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Je ziet het publiek denken - wat moet ik hiermee, waarna een flinke exodus op gang komt. Niettemin blijft er een grote groep over die zich al heupwiegend, met de ogen gesloten, mee laat slepen. (Jochem Boom) 

21.16: David August doet een Xander-de-Buisonjeetje

David August pakt na een bombastische start met volle band, zijn solo piano moment (Ralph-Hermen Huiskamp)

21.10: Kyteman laat trompet thuis

Het eerste modularavontuur in Paradiso is de strijd tussen Colin Benders (Kyteman) en zijn modulaire synthesizer. De trompet heeft hij thuisgelaten, vandaag haalt hij het uiterste uit zijn zelf samengestelde machine. De drums, bas, melodieën en akkoorden hebben elk een eigen effectenomgeving op het systeem. Benders opent vrij stevig, maar weet via twee dromerige composities bij het hoogtepunt uit te komen dat hij laatst in zijn studio liet horen. Ontroeren met modulaie synthesizers, het is slechts weinigen gegund. (Menno de Meester)

21.04: Yakumo: voller en warmer

Met de ruggen tegen elkaar en in opperste concentratie gaat het Nederlandse producersduo Yakumo vanavond hartstikke lekker. Hun lichtvoetige aanstekelijke house wil in eerste instantie echter nog niet echt overslaan op een matig gevulde Sugar Factory. Gaandeweg gaan ze steeds een stukje dieper, en wordt de zaal gelukkig steeds voller én warmer. (Cecile van Wijnsberge)

20.21: Eddy de Clerq gaat een eindeloos ADE tegemoet

 Lees ook het interview van Atze de Vrieze met de house legende.

20.00: Voedingstips van Rotterdam Terror Corps

Plat Rotterdams in een Amsterdams café is vrij ongebruikelijk, maar vandaag niet in Cinema Café waar vanavond de pre-première wordt vertoond van Thumps mini-docu over Rotterdam Terror Corps. Druk is het niet, maar de aanwezigen liggen in een deuk om bijvoorbeeld de bejaarde vader van RTC-lid George Ruseler. Zijn pa doet al jarenlang de merch waaronder branded energydrinks. Zo pakt hij een blik en zegt: "Cocaine. Dat is goed voor je linkerbeen." (Bas van Duren)

19.54: Beats by Gympies

Red Light Radio host in de Posthoornkerk een event met Midland en Machinedrum. Ze hebben in opdracht van gympiesboer Converse muziek geproduceerd. Het lifestylemerk biedt een gratis sample database aan voor producers. Travis (Machinedrum): "Het is goed voor de creatieve aanwas dat dit kan zonder een groot bedrag aan licenties te betalen". Machinedrum draait nu tot 21.00, samen met de Nederlandse Dollkraut. (Robbie van Zoggel) 

Ron Trent meet inclusief hoed amper 1.70 en komt net boven de draaitafels van Rush Hour uit, maar slingert alsnog nu vol overtuiging deze klapper erin. (Ralph-Hermen Huiskamp)

19.35: Spaghetti Paradiso

De stekkers zitten er al in @ Paradiso. Bovenzaal nog leeg verder. (Jelmer de Haas)

19.25: Joris Voorn over het populaire Joris bashen

Het is in de underground in de mode om Joris Voorn te bashen, zegt iemand uit het publiek. De dj kan er niet mee zitten. "Je kunt wel je hele carrière vastpinnen op die underground sound, maar ik volg liever mijn eigen smaak. Ik draai nu veel voor een groot publiek. Dat je smaak daardoor verandert, is onvermijdelijk. Maar ik vind het ook nog steeds leuk om in een club zoals Trouw te draaien." (Pim Brasser) 

19:04: Live Trent

 Ron Trent in Rush Hour live te volgen! KLIK!

18.52: Leuk setje heb je aan!

Het begint DJ-sets te regenen op 3voor12. De eerste vind je hier.
Onder meer: Falco Benz, DJ Fresh, FilosofischeStilte, The Partysquad en Torus.

18.45: Like!<3<3<3

Panel over de mogelijkheden van een grote following op social media laat twee uitersten zien: Nicky Romero prijst Facebook om de unieke mogelijkheden direct zijn muziek te laten horen. Seth Troxler ziet het als de plek om politieke onderwerpen aan te snijden, en zo de wereld te verbeteren. (Ralph-Herman Huiskamp)

18.30: Kamelen, jongleurs en Norman Weber

Wintercircus is aan het begin van de avond eindelijk op gang gekomen. Het hele circus voelt wel ietwat studentikoos aan. Maar met mensen die op de foto gaan met een kameel en jongleurs verspreid over de tenten zou een Studio 80 purist ook wel erg uit de toon vallen. Sascha Braemer zwaait op dat moment de scepter. De licht verteerbare house, waarin de baslijn constant centraal staat, zorgt ervoor dat er voor de oren ook genoeg te genieten valt. (Jochem Boom)

17.50: Aziz van Annabel/Perron en Michiel van Valtifest over Entrepreneurship in nightlife

Zet quote-kanonnen Aziz Yagoub (Perron, Annabelle) en Michiel Penders (Valtifest, Amsterdam Open Air) in The School Of Life en laat ze vertellen wat 'Entrepreneurship in nightlife' is. Dat levert pareltjes op als Yagoub die met karaokeavonden is begonnen, omdat er destijds techno genoeg was, "maar mijn vrienden en ik wilden gewoon Spice Girls zingen". En Penders heeft een soort primeurtje: "Ik ben op zoek naar een nieuwe locatie voor een nieuw festival, maar mijn zoon loopt stage bij mij en vindt dat ik al genoeg organiseer. Daar heeft hij misschien wel een punt." (Bas van Duren)

17.42: Terwijl het team van Mary Go Wild bij Rutger Geerlings boekpresentatie is...

Als de kat van huis is: de kern van het team van Mary Go Wild zit bij de boekpresentatie van Rutger Geerling, dus alle stapvrienden van Arne van Terphoven laten het hier gillend uit de hand lopen. Cinnaman pakt de kelder in met corny 90s hit Gotta Let You Go van Dominica. (Atze de Vrieze)

17.15: De Sluwe Vos vlamt op vrijmibo Mary Go Wild

Technovlambak De Sluwe Vos uitnodigen op je vrijdagmiddagborrel staat gelijk aan bij aanvang het meubilair slopen. In het platenwinkeltje Mary Go Wild op de Zeedijk staan vijftig gelukkigen, de rij buiten is twee keer zo lang. Maar wachten loont de moeite in dit geval, zojuist om vijf uur heeft Amsterdam's Finest Cinnaman de decks overgenomen en voor zeven uur vanavond heeft Nuno Dos Santos zichzelf aangekondigd voor een set in de rave-kelder. Ik haal nog even een Jägermeister om de mist in mijn hoofd van ADE dag drie te verdrijven. (Roosmarijn Reijmer)

16.34: Techno imago

Het gilde van techno-dj's maakt de imagoverschillen in het genre duidelijk: techno - en dance in het algemeen - wordt in Amerika gezien als cultureel erfgoed. Steve Rachmad denkt dat Nederland nuchter/achter is gebleven: "De manier waarop Obama een eerbetoon aan de in 2014 overleden Amerikaans housepionier Frankie Knuckles bracht is indrukwekkend. Ik denk niet dat Rutte dat ooit zou doen." (Robbie van Zoggel)

16.30: Larry Gus film om 20.00 in de Melkweg

Onze favoriete Griekse cultfiguur Larry Gus gaat altijd voor de ballen, of het nou die van zichzelf of die van zijn beste vrienden zijn. De film My Friend Larry Gus is geschoten vanuit het perspectief van zo'n beste vriend en gaat over zijn pogingen tegen beter weten in succesvol te worden. De professionele mislukkeling is er vanavond zelf bij voor een Q&A na afloop. Film start om 20:00 in de Melkweg Cinema, entree is gratis met ADE-bandje, anders 8 euro.

Larry Gus was gisteren nog te gast in 3voor12 Radio.

16.06: Bij Breakfast Club voelt het eerder aan als 4 uur 's nachts

Bij de Breakfast Club in Closure staat in het aardedonker een mannetje of 50 nog te rammen. Alleen de felle gele ADE kubus en een stel rode lampen bij de bar verlichten de zaal. Nee, een rustig ontbijtje wordt hier niet meer geserveerd en dankzij de harde techno van Anthony Parasole voelt het eerder als 4 uur 's nachts dan 4 uur 's middags. Nog een uurtje voordat de lichten weer aan gaan en het daglicht getrotseerd moet worden. Daar wil deze 50 man nog lang niet aan denken. (Christiaan Walraven)

15.52: Boys Noize: "Mensen gingen op mijn muziek moshen, alsof het een punkshow was"

Boys Noize vond het een verademing dat tien jaar terug dj's ineens weer buiten hun eigen hokje mochten kijken. "Ik was technisch gezien altijd meer een hiphop-dj. Ik hou van snelle cuts, geen track vijf minuten laten lopen. Het begon pas echt te rollen toen mensen op mijn muziek gingen moshen, alsof het een punkshow was. Je zag ook weinig mensen op drugs. Het was meer muziek om heel erg dronken op te worden." (Atze de Vrieze)

15.30: Een ADE Veloretti, oftewel strakke designfiets à 379 euro

Genoeg ADE-merch door de stad te koop, maar eentje steekt er met kop en schouders uit: de ADE Veloretti: een strakke designfiets à 379 euro. Laura uit Den Haag wil niet met haar gezicht op de foto, wel met fiets. "Ze moesten wat onderdelen bijzagen want ik ben nogal klein." Maar hoe fietst hij? "Ja, erg goed", zegt ze, maar heeft dat misschien ook te maken met het feit dat ze voor ADE werkt? "Jawel hoor", geeft ze ruiterlijk toe. (Bas van Duren)

15.05: Moortje en Chuckie leren youngsters Wiwek, Munchi, Hardwell, Boaz én Ganz

Het podium in de Melkweg is bijna te klein met Wiwek, Munchi, Hardwell, Boaz én Ganz erbij. Moortje zegt weinig, maar als 'opa' praat, hangen ze allemaal aan zijn lippen. "Ik blowde en mixte van alles hoor. 'Busje Komt Zo' in de bubbling-remix, ik deed het." En hij stelt voor om met zijn allen wat te maken. Chuckie: "Moortje kwam vaak bij mij over de vloer, en zei "Ey Chuckie, ik heb die goede sample! Plak gewoon die wa-wa-wa achter elkaar en je hebt een goede beat swa!" (Bas van Duren)

15.00: Verslag uit Radion met uitschieter Dauwd

Het was op voorhand een van de must see avonden van de ADE-donderdag: de Elastic Artists avond in Radion. Hoe het was? Kleurrijk én industrieel. Leon Vynehall was degelijk, hoogtepunt Dauwd piekte met zijn vriendinnetje én zijn ex.

14.35: The Fader is in de basis een marketingbedrijf maar ook liefdadigheid

Ineens realiseer je je dat een van de meest toonaangevende, hippe en ogenschijnlijk integere muziekmedia van Amerika - The Fader - in de basis een marketingbedrijf is, een hub tussen artiesten en 'corporate America', aldus oprichter Rob Stone. En dankzij ideeën als Converse studio's waar artiesten gratis kunnen opnemen klinkt het toch ineens weer als liefdadigheid. De Nederlandse artiest Zanillya nu op het podium. Zij mocht naar Rio om iets op te nemen. "It was great. We even had our personal chef." (Atze de Vrieze)

14.30: Joost van Bellen: "Gay clubs hebben unique selling point verloren"

Vier spelers uit de gay clubcultuur buigen zich over de stelling: 'Zonder gaycultuur was er geen mainstream dancescene geweest'. Never forget...of toch wel? DJ Joost van Bellen: "Gay clubs hebben hun unique selling point verloren. Ik geloof in unisex." (Robbie van Zoggel)

14.20: Volle Melkweg leert hoe bubbling begin in een Amsterdamse club

De geboorte van bubbling wordt uitgelegd door grondlegger van het genre DJ Moortje in een ramvolle Melkweg. Hij demonstreert hoe hij een draaitafel uit elkaar haalde en de pitch handmatig opvoerde. "Het was nooit bij toeval, altijd bewust, al was ik wel aangeschoten toen ik een Shabba Ranks-plaat in een Amsterdamse club opvoerde naar een BPM rond de 124. Het werkte en zo begon bubbling." (Bas van Duren)

14.09: Thuishaven Wintercircus: "Kom je hier werken?"

"Kom je hier werken?" vraagt de beveiliger bij binnenkomst. Het Thuishaven Wintercircus is al ruim een uur begonnen, en in voorverkoop nota bene helemaal uitverkocht, maar eenmaal op het terrein is er slechts een handjevol bezoekers te ontdekken. Wel een boel mensen die, inderdaad, werken aan de voorbereiding. Ik denk dat ik ook maar een steekwagentje ga zoeken om te duwen. (Cecile van Wijnsberge)

12.57: Soms zit het mee, soms...

Klopt niks van die ADE agenda, want bij Cruquius zijn ze er anderhalf uur geleden mee opgehouden. "Ach meissie, we zijn net klaar. Er waren nog een stuk of tien mensen die de hele nacht hadden doorgehaald, maar toen was het ook wel afgelopen." Best zonde van die 20 minuten fietsen, zag er wel uit alsof het gezellig was. (Cecile Van Wijnsberge)

12.45: Midland spacet voor doorhalers en vroege vogels in Closure

Midland heeft de vroege middag vibe goed te pakken in Closure. Niet te hard, flink spacey. Perfect voor de doorhalers én de vroege vogels, die trouwens collectief besloten hebben in het zwart in dit donkere hol af te dalen. (Atze de Vrieze)

12.30: Dj Jean draait voor dansliefhebbers met een lichamelijke beperking

Uit heel Nederland zijn dansliefhebbers met een lichamelijke beperking bij elkaar in het Internationaal Danstheater. Het initiatief Dance For Health heeft Dj Jean gestrikt om de boel in vuur en vlam te zetten. (Robbie van Zoggel)

12.13: The state of hiphop in 2025: cut out the middle man

#ADEbeats: Farid Benmbarek van Top Notch over Nederlandse hiphop in 2025: "Ik sprak Dio net en wij denken meteen aan scifi-shit als breakdancen op Mars en graffiti in de ISS. Maar de drempel zal lager worden, drie generaties die naar hiphop luisteren en een monetair systeem waarbij de middle man eruit wordt gelaten." Weer Benmbarek: "Ik zie Jack Chiraq over een jaar of anderhalf iets significants doen buiten onze grenzen. Dat hoeft niet per se een nummer 1 hit te zijn, maar hij heeft dan wel een grotere knuppel om mee te slaan." (Bas van Duren)

12.00: Ondertussen gaat Armin voor een grootse aanpak in Amsterdam West...

Ondertussen heeft Armin van Buuren een vergunning aangevraagd voor een albumpresentatie in Amsterdam West. Dat kon wel eens een GROOTS evenement worden, op 28 oktober that is.

11.45: Rush Hour store update: Ron Trent live + Music Talk @ Brakke Grond

Donderdag was het best wel aan @ Rush Hour Store, met Four Tet, Pearson Sound, Ben UFO en Joy Orbison achter de decks. Vandaag staat in ieder geval US producer Ron Trent om 19.00 in de winkel.

Eerder al schuift Trent met Rush Hour-baas Antal aan voor een Music Talk: 15:30 - 16:15 in de Brakke Grond.

11.10: Dj Jean is te laat, maar de handjes gaan toch mooi de lucht in @ Danstheater

Het wachten bij de Health Class met Dj Jean in het Internationaal Danstheater is op... Dj Jean. De stemming is alvast feestelijk.

It's that time again #ade15 #AMF2015 #amsterdam

Een foto die is geplaatst door ♔♛TomorrowWorld♛♚ (@keysiok) op

10.02: Ontbijraven met een Bloody Mary en warenhuistechno

Met een shotje Bloody Mary achter de kiezen is het prima ontbijtraven in het pikdonkere Closure. De warenhuistechno die uit de speakers schalt is al net zo duister, maar de sfeer is goed. Hoe kan het ook anders op een plek met gratis bananenbrood? Eén minpuntje: geen koffie. Even later is de muziek ineens helemaal omgeslagen naar supergezellige disco. Leuk feestje! (Cecile van Wijnsberge)

9.15: Hoe zit dat nu met die drugstest?

Dat vroegen wij ons ook af. Onze reporter nam een pil van onduidelijke afkomst mee naar de tijdelijke (snel)testlocatie van Jellinek aan de Keizersgracht 572. Ook bezocht hij het 'drugsdebat' op woensdag. Lees hieronder zijn bevindingen.

#ade15 #fuse. #after #citrouilles

Een foto die is geplaatst door Anthony Williams ✯ 1992 (@amaptar) op

One hour to go! #gashouder #day1 #ade #ade15 #awake #amsterdam #awakenings #amsterdamdanceevent #drumcode #alanfitzpatrick

Een foto die is geplaatst door Awakenings (@awakenings) op