3voor12 bespreekt Album van de Week (3): Afterpartees

Muzikale Red Bull voor als je er even doorheen zit

Sjoerd Huismans ,

Het tweede album van de week van 2015 komt uit Limburg, Horst om precies te zijn. De garagepopliefhebber weet dan al genoeg: Afterpartees natuurlijk! Na een bomvolle festivalzomer vorig jaar ligt nu eindelijk die debuutplaat Glitter Lizard er. De hits kenden we al en ook in de andere songs stellen de vijf jonge honden niet teleur. De langspeler staat bomvol montere powerpoptunes, die met weinig techniek maar veel bravoure worden gebracht. Luister Glitter Lizard nu, een week voor release, vast op de Luisterpaal.

Het nieuwe jaar is begonnen en daar hoort natuurlijk weer een kersverse 12van3voor12-selectie bij. De rammelende garagekant van dat dozijn artiesten moet dit jaar vooral komen van Tim Knols The Miseries. Vorig jaar was de Limburgse band Afterpartees de grootste 12van3voor12-belofte binnen het genre. Ze voerden in de zomer de tussenstand nog aan en eindigden uiteindelijk op de derde plek: zeker niet slecht gedaan dus.

Vorig jaar maakte de band rond Niek Nellen op Noorderslag al indruk met een gecontroleerd rommelig optreden dat eigenlijk vanaf de eerste seconde raak was. Knallende tunes First/Last, Girls Like You en Lilly waren toen al prijsnummers, en verschijnen nu eindelijk op de eerste langspeler Glitter Lizard. In de tussentijd maakte al menig festival kennis met de vrolijke bende uit Horst en zo heeft de band live alvast grote stappen gezet. Op Pinkpop moesten ze het nog doen met een half gevulde tent, maar op Best Kept Secret bleek Afterpartees (ondanks de Limburgse wortels) mét nieuwe drummer toch beter op zijn plek. Het platencontract met Excelsior was toen net op zak. Nu - tegen de volgende editie van Eurosonic Noorderslag aan - ligt de plaat er.

We wisten al een beetje wat we ervan konden verwachten natuurlijk. Het grootste deel van de plaat bestaat uit die prettig rammelende staccato garagerock/powerpop, met veel referenties naar de sixties en seventies. Tweede song Power Animal is een goed voorbeeld: I’m young enough to feel this warm, zingt Nellen met zijn schurende stem opbeurend over de aanstekelijke riffs van zijn bandgenoten. Opener Loverboy Loco roept even daarvoor associaties op met Herman Brood & His Wild Romance, het wat kalmere Gucci Ballad doet even later wat aan de vroege Arctic Monkeys denken.

Sowieso is het bij Afterpartees niet heel moeilijk te bedenken waar de mosterd vandaan komt. De band coverde onder meer The Black Lips en Johnny Thunders. De Limburgers zijn ook zeer bedreven in dj-sets op (jawel) afterparty's van festivals als Le Guess Who?. Voor 3voor12 Radio stelde de band een dj-top 3 samen met de obscure New Yorkse jaren zeventig bubblegumband Milk ‘N’ Cookies, het kneiterharde White Lung en de Canadese rammelrockband Hooded Fang.

Al die invloeden zijn in meer of mindere mate wel terug te horen op de plaat. De songs van Afterpartees zijn melodieus en hitgevoelig genoeg om de dagrotatie op 3FM te halen maar ook voldoende credible om de undergroundliefhebber niet teleur te stellen. Single Girls Like You is de band op zijn meest exemplarisch: montere aanstekelijke gitaarmuziek gecombineerd met de puberromantiek van door het raam klimmen van het meisje dat je leuk vindt. Figuurlijk, in elk geval: de bandleden zijn rond de 25. Maar bij dit soort powerpop past het eigenlijk wel. Zou het hetzelfde meisje zijn waartegen Nellen Please Lilly come back to me zingt in het wat strakker gespeelde Lilly (of eigenlijk bijna alle liedjes op de plaat)? Of zou het alleen om haar sweets gaan?

Zelfs de nummers die in eerste instantie niet heel sterk lijken, blijken leuke details te bevatten, zoals de wilde pianopartij in Bathroom Floor. De band durft het aan om maar liefst twee nummers op de plaat te zetten met de titel Wonderwall (zal het goed doen voor de clicks op Spotify). Het zijn gelukkig geen Oasis-covers, de songs vormen juist een humoristische afrekening met dat clichématige kampvuurnummer. Wonderwall all night long. We all know, it’s such a terrible song, zingt Nellen in eerst een langzame rock ‘n roll-ballade en dan een up-tempo uitvoering van dezelfde song. Later op de plaat laat de band het tempo nog even helemaal zakken voor de ineens erg depressieve, maar toch wel mooie een-na-laatste track Stuck In The Nightshift.

Het lijkt daar toch even mis te zijn gegaan met al die meisjes: Nellen mag ze zelfs niet meer bellen van zijn vrienden. Hij schudt de blues in elk geval weer snel genoeg van zich af. Afsluiter Red Bull brengt de bravoure terug: we kunnen er weer tegenaan! En zo kan Afterpartees ook rustig gezien worden: het blikje Red Bull dat je weer even een opkikker met zoete bubblegumsmaak geeft. Bijvoorbeeld komende zaterdag op Noorderslag om een uurtje of twee in de nacht, als je er nét even doorheen zit. Ons advies: op naar de Entreehal!

Glitter Lizard verschijnt bij Excelsior en streamt tijdelijk op de Luisterpaal. Afterpartees presenteert het album op twee locaties: 23-1 in Area 51, Eindhoven en 24-1 in Bitterzoet, Amsterdam.