Dit is de jury van de 3voor12 Award 2015

Twaalf juryleden buigen zich over twaalf genomineerden

Atze de Vrieze ,

De taak van de 3voor12-redactie zit erop. Twaalf albums zijn genomineerd voor de 3voor12 Award, de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. De macht verplaatst zich nu volledig naar de twaalfkoppige jury, die zich over de genomineerden gaan buigen. De jury bestaat zoals altijd uit vier muzikanten, vier muziekprofessionals en vier luisteraars/lezers van 3voor12. 7 oktober is de uitreiking van de prijs in de Tolhuistuin in Amsterdam.

De artiesten

Willie Wartaal
Met De Jeugd Van Tegenwoordig won hij in 2008 zelf de 3voor12 Award, toen met het album De Machine. Inmiddels is De Jeugd alweer toe aan hun vijfde, maar die mag pas volgend jaar weer meedingen op de prijzen. Een goed moment dus om Willie Wartaal zelf maar eens een oordeel te laten vellen over zijn collega’s.  
Rikki Borgelt (Rondé)
Waar zou de band Rondé gestaan hebben als zangeres Rikki Borgelt geen last had gekregen van haar stembanden? Hadden ze dan al hun debuutalbum af gehad, en had Rikki Borgelt dan misschien aan de andere kant van de streep gestaan? Hoe het ook zij, de frontvrouw van de popband is nu nog even beschikbaar.
Falco Benz
Ook op het album van Falco Benz moeten we nog even wachten. Hij heeft het beloofd voor volgend jaar. Wel zagen we hem met zijn fraaie lichtbak de afgelopen anderhalf jaar al heel vaak optreden. Zijn luchtige cocktailhouse doet het bij de 3voor12-redactie in elk geval al goed. De grote vraag: houdt hij ook van zware muziek?
Aafke Romeijn
Zangeres Aafke Romeijn kennen we van haar eigenwijze Nederlandstalige popliedjes, maar we weten dat ze ook een hiphopliefhebber is. Zij coverde immers Jeugd van Tegenwoordig-ballade Huilend Naar De Club. Tegenwoordig schrijft ze ook opiniestukken over zaken als depressies en seksuele intimidatie bij kunstinstellingen. Een vrouw met een brede blik en een mening, net wat we nodig hebben.
 

De professionals

Esther Lutgendorff (Ka-ching! merchandise, Velvet Amsterdam)
In platenzaak Velvet Amsterdam - waar Esther Lutgendorff een van de eigenaren is - hoor je tussen nu en 7 oktober alleen maar 3voor12 Award genomineerden, zo beloofde ze. Lutgendorff, ook actief als tourmanager van Douwe Bob, neemt haar rol in de jury serieus. Ze is nog geen dertig, maar loopt inmiddels al weer heel wat jaren mee in de Nederlandse popscene. 
 
Vincent Reinders (22 Tracks)
Hiphopliefhebbers kennen Vincent Reinders al jaren als presentator van het programma Wat Anders met Jiggy Dje op Lijn 5 (inmiddels ter ziele) en later FunX. Volgers van allerlei undergroundgenres slingeren ongetwijfeld wel eens zijn playlist-paradijs 22 Tracks aan. Vincent Reinders alias Venz zit er diep in. 
 
Shay Kreuger (FunX)
Straight outta Rotterdam komt Shay Kreuger, wiens stem je kunt herkennen van het middagprogramma dat ze samen met Morad presenteert bij FunX. Een pittige dame die naar eigen zeggen altijd gevoelig is voor Caribische invloeden, maar die ook wereldburger genoeg is om open te staan voor de rest van de smaken.
 
Michiel Peeters (Tivoli-Vredenburg)
Dance-programmeur Michiel Peeters heeft een schone taak: krijg het stijve Utrecht maar eens aan het dansen. Hij heeft daarvoor tegenwoordig al die moderne zalen van Tivoli-Vredenburg tot zijn beschikking, en daar boekte hij al een paar zeer memorabele nachten. Je kunt hem ook kennen van het succesconcept Zeroes Heroes, dus reken maar dat hij ook met een goede gitaarplaat wel uit de voeten kan.
 

De publieksjury

Freek Verhulst
Een jonge freelance journalist met een scherpzinnige blik uit Tilburg, waar hij tevens eindredacteur van de lokale 3voor12-redactie is. Verder maakt hij wekelijks een radioprogramma over alternatieve muziek voor de Eindhovense jongerenzender Glow FM en speelt hij toetsen in synthpopband Fair Huxley.
 
Esmee Ottema
Niet op haar mondje gevallen, maar wel geïnteresseerd in de mening van een ander. Dat beloofde Esmee Ottema ons. We kennen haar al van 3voor12 Gelderland, waar ze sinds 2010 voor fotografeert en af en toe schrijft. Ze is een fanatieke muziekliefhebber, die zowel van mainstream 3FM acts als van kleine opkomende artiesten houdt. 
 
Pim Meijer
Utrechter Pim Meijer houdt er niet van aan de kant te staan en toe te kijken. Als zoon van een muziekleraar kreeg hij de kritische blik met de paplepel ingegoten. Hij heeft zelf al van alles en nog wat gedaan, van het begeleiden van muzikanten bij conservatoria tot redactiewerk bij 3voor12 Zeeland tot muziekles aan basisscholen tot een eigen festival. 
 
Jeannette Haringman
Met haar 47 levensjaren brengt Jeannette Haringman heel wat ervaring mee. Ze heeft naar eigen zeggen een brede interesse qua muziekstromingen, heeft een kritisch oor en staat open voor nieuwe ideeën. Je kunt haar tegenkomen bij de oude rotten van U2, maar ook bij een nieuw talent als Leon Bridges.