Primeur nieuwe EP van Sticks: “Ik wilde het verhaal van daklozen vertellen”

'Straat Woord Beeld' van Great Minds/Fakkelteitgroep-rapper staat nu op de Luisterpaal

Timo Pisart ,

Nederhopfans opgelet: opeens is daar nieuwe muziek van Sticks (Great Minds, Fakkelteitgroep, Opgezwolle). De Zwolse rapper nam vijf nummers op met beats van A.R.T., als onderdeel van het multimediale project Straat Woord Beeld. Daarin portretteren hij en fotografe Kinza Ferjani het leven van vijf dak- en thuislozen. De EP staat nu op de Luisterpaal en wordt aanstaande donderdag in Hedon Zwolle gepresenteerd met een benefietshow. “Ik was vaak van mijn stuk door de verhalen van daklozen, maar wilde ze zonder sensatie en met respect delen.”

Voor het project Straat Woord Beeld volgden Sticks en zijn vriendin Kinza Ferjani vijf dagen lang vijf daklozen in Zwolle. “Nachtopvang De Herberg zit een paar minuten van ons huis. Ik zie het gebouw altijd, zie de mensen lopen en was altijd al benieuwd hoe het leven zich daar afspeelde. Eigenlijk zijn dít de Bekende Zwollenaren. ‘Die staat bij de Jumbo, en deze bij de Mediamarkt’, hoor ik nu de eerste foto's worden geëxposeerd. We kennen die koppen wel, maar je weet niet wat hun verhaal is.”

Precies dat verhaal wilden Sticks en Ferjani vertellen, met als waarborg dat ze de daklozen als mensen portretteerden, en niet alleen de vooroordelen en clichés over drugs- en drankproblematiek toonden. “Het zal je tegenvallen hoeveel mensen verslaafd zijn, van de zeven die we spraken waren het er maar twee. We wilden geen sensationele foto’s van naalden en bolletjes, hoewel dat ook soms wél aan de hand was, en zullen dat ook niet ontkennen.”

Het zijn zonder uitzondering trieste verhalen, van hele goede mensen die het verder heel erg tegenzit, aldus Sticks. Zo vertelt de rapper over een jongen die naar eigen zegge ging trouwen en al zijn geld in de bruiloft had zitten. Drie dagen voordien sms’te zij plotseling dat ze niets meer met hem te maken wilde hebben. Hij kreeg ruzie met zijn ouders, was blut en verloor zijn baan, waarna hij op straat belandde. Ook sprak Sticks met een man die in een ver verleden één keer volledig door het lint ging, waarover hij '(Wil Hier Niet Zijn Maar) Ik Ben Er' schreef. “Hij is achttien jaar in psychiatrische supervisie geweest en in die hele molen terecht gekomen. Hij woont nu sinds kort onder toezicht.”

Stel nou dat hij een of twee verkeerde beslissingen had genomen in het leven, dan had hij zelf een van deze mensen kunnen zijn, denkt Sticks. “Ik zal het je nog sterker vertellen: ik sprak ook een meisje dat bij mij op de basisschool zat. Nu zat ik aan de overkant van de tafel en is zij dakloos met drugsproblematiek. Op die school werd ze flink gepest, daar heeft ze een knauw aan overgehouden en na aan de middelen te gaan, ging ze van kwaad tot erger. ‘You’re just lucky’, zei Jerry Springer nog in College Tour. Mensen kijken neer op de gasten in zijn programma, maar het is gewoon een kwestie van levensloop. De een heeft meer geluk dan de ander.”

Tweede album Great Minds komt eraan

Ondertussen is het alweer een dik jaar geleden dat hiphopsupergroep Great Minds een debuutalbum uitbracht. Komt er een vervolg? Jazeker, aldus Sticks. Sterker nog: van 17 tot 25 oktober gaat de groep rondom Sticks, Jiggy Dje, Winne en Dr. Moon weer de studio in om een eerste opzet te maken voor een tweede album. “Dit keer gaan we niet naar Parijs. Waar wel naartoe? Dat is geheim!”

Straat Woord Beeld wordt donderdag met een benefietshow in Hedon gepresenteerd (met o.a. Great Minds, Rico & A.R.T., Typhoon, Freez en Bertolf) en staat nu op de Luisterpaal. De opbrengsten gaan grotendeels naar het kerstdiner voor de dak- en thuislozen in Zwolle.