Taymir: “Tweede album wordt muzikaal uitdagender”

Haagse 12van3voor12-band net terug uit de VS

Sjoerd Huismans ,

Het zal weinig bands overkomen dat ze bij hun eigen shows verplicht backstage moeten blijven. Twee leden van Taymir zijn nog geen 21 en kunnen daar wel over meepraten. De band is namelijk net terug uit de VS, waar ze in LA (Culture Collide) en New York (CMJ) speelden. En even daarvoor speelde de band ook al in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Hoog tijd voor een update dus, ook omdat de band al druk bezig is met de opvolger van Phosphene. “Verwacht niet in elk nummer een vrolijk refreintje.”

“Een bizarre ervaring”, zegt Taymir-drummer Harrie Roelse meteen, gevraagd naar de tour in de VS. “Natuurlijk waren er heel positieve ervaringen - de shows - maar ook zeker een paar negatieve.” Al kon de band daar ook wel weer om lachen. “Het appartementje dat we in New York huurden, bleek driedubbel geboekt te zijn. Eerst bleek er al een schoonmaakster in een van de kamers te zijn, maar meteen daarna liep er iemand anders door de voordeur. Bovendien liep die ‘schoonmaakster’ even later met drie koffers weg, dus dat kan gewoon niet kloppen.”

Dat was nog niet alles. “Om 22 uur kwam er dan nog een Marokkaanse man thuis, die zich helemaal kapot schrok omdat er vier gasten in zijn appartement zaten. Hij bleek twee jaar in Nederland te hebben gewoond en kende de scheldwoorden nog wel. Dus daar hebben we nog wel even lol mee getrapt, maar daarna hebben we snel een ander hotel geregeld.”
 
Stap verder
De shows op CMJ in New York gingen goed, zegt Roelse, al waren de omstandigheden niet altijd optimaal. “In sommige zaaltjes was er maar één monitor, terwijl we eigenlijk drie keer leadzang hebben. Dus dat was wel moeilijk, maar daar staat tegenover dat Pianos - schijnt in New York een hip tentje te zijn - twee keer stampvol stond.” Even daarvoor speelde Taymir nog op Culture Collide in Los Angeles. Daar was het iets minder druk. “We deden er vijf shows in redelijk volle zalen. In New York nog vier, lekker door geknald dus.”
 
Bovendien hoorde de bandleden in LA dat ze de Haagse Popprijs hebben gewonnen. “Tim, onze Nederlandse manager, had die meegesmokkeld en aan de Amerikaanse radio-dj Rodney Bingenheimer meegegeven. Het leuke is dat we vorig jaar genomineerd waren in de categorie ‘aanstormend talent’, en toen niet wonnen. Nu hebben we dé Haagse Popprijs, meteen een stap verder dus.”
 

Geen drank
Tijdens de tour maakte cameraman Patrick Rietveld (van Rockstone) weer Taymir-in-60-seconds filmpjes. Door een crowdfundingactie kreeg de band het voor elkaar dat hij mee kon. “We hadden dat via Voor de Kunst geregeld. Er waren enkele bedrijven die meer dan 500 euro doneerden, maar het meeste kwam toch van de fans, die tussen de 10 en 100 euro neerlegden. Patrick had daar wel steeds wat uit te leggen: ‘Wat loopt hij steeds achter jullie aan?’, vroeg iedereen doorlopend.”

In een van de filmpjes zien we twee leden van Taymir nogal beteuterd backstage op een bank zitten, omdat ze de zaal waar ze zelf spelen niet in mogen. “Ik ben zelf 24, dus ik had nergens problemen”, lacht Roelse. “Maar Quinten (Meiresonne, bassist, red.) en Bas (Prins, zang) zijn nog geen 21 en mochten alleen backstage blijven. Ze kregen met watervaste stift een groot kruis op hun handen getekend, zodat ze geen drank konden bestellen. In sommige clubs deden ze niet zo moeilijk, en konden ze wel gewoon de zaal in. Maar in LA moesten ze inderdaad ergens backstage blijven. Dat was ook een halve striptent.”
 
Alleen rock ‘n roll
Sowieso is er eigenlijk maar weinig seks, drugs & rock ‘n roll - nou ja, dat laatste wel - te vinden in de filmpjes van Rietveld. Zijn de filmpjes toch enigszins gecensureerd of was dat er nog niet? Dat laatste, aldus Rietveld. “We waren steeds best wel kapot. Mikkie B (Wessels, gitarist) had zelfs al een slaaptekort voor de tour begon. Dus eigenlijk zijn we iedere avond gewoon terug naar het appartement gereden. Ik had ook geen zin om later op de avond nog in mijn eentje een taxi te pakken.”
 
Daardoor had de band tussen het spelen door wel tijd om aan nieuwe nummers te werken. Roelse: “We zijn alweer volle bak aan het schrijven en hebben nu een stuk of zes nieuwe liedjes helemaal af voor de tweede plaat. Tijdens de clubshows hebben we die ook al live uitgeprobeerd.” Welke kant gaat het nieuwe materiaal op? “Nog steeds het psychedelische van Tame Impala, maar ook met het strakke van The Strokes. Veel nummers zijn gewoon ouderwets pompen en ook de blije sixties-invloeden zijn gebleven, maar we stoppen niet meer overal per se een vrolijk refreintje in. Ik durf al te zeggen dat het muzikaal uitdagender wordt.”
 
Eind november speelt Taymir vijf clubshows in Nederland, daarna vertrekt de band naar Engeland voor een show in Koko – Londen, tijdens Club NME vs Killing Moon Records (single AAAAAH wordt daar geplugd voor de radio).