3Doc: Lorde op 6 december op NPO3

VPRO maakt tv-special over jonge Nieuw-Zeelandse zangeres

Timo Pisart ,

Ze is amper 18, heeft al twee Grammys in de kast staan en scoorde een gigantische wereldhit met Royals: de Nieuw-Zeelandse artieste Ella Marija Lani Yelich-O'Connor alias Lorde. VPRO maakt een tv-special over deze bijzondere zangeres, die op zaterdag 6 december rond 21.30 zal worden uitgezonden op NPO3.

David Bowie noemde haar muziek 'de muziek van de toekomst', al op haar 13e werd ze getekend door Universal en onlangs nog werd ze gepersifleerd in South Park. De muziek van Lorde is immens populair bij tieners over de hele wereld, maar ze is niet zomaar het volgende tienersterretje. In artistiek opzicht reikt het werk van Lorde veel verder.

Maar wat drijft deze ongebruikelijke, inspirerende zangeres, die op haar blog net zo graag afbeeldingen van klassieke Italiaanse kunst plaatst als selfies met bekende artiesten? We deden een uitgebreid interview met Lorde zelf voorafgaand aan haar concert in TivoliVredenburg. Ook spraken we met betrokkenen van Lorde in Auckland, Nieuw-Zeeland. Ten slotte zie je beelden van haar show in Utrecht, die VPRO 3voor12 registreerde.

3Doc: Lorde zaterdag 6 december om 21.30 op NPO3 (tijd ovb)