EU-tourverslag Town of Saints (2): grote temperatuurverschillen en een akoestisch avontuur

12van3voor12-folkies op gigatour door 12 landen

Harmen Ridderbos ,

Van de 'Finse Eurosonic' waar het -2 graden was tot rode wijn op het terras in Italië en van dubbelvla in Duitsland naar kaasfondue op je brakke maag in Zwitserland. 12van3voor12-folkies Town of Saints zitten nu al meer dan een maand in hun Europese tour door maar liefst 12 (!) landen, en geven een inkijkje in het leven van een hardwerkende band on the road die net zoveel investeert als verdient. Lees hier het tweede deel van hun tourdagboek.

Zo, en dan ben je opeens weer vier weken en vijf landen verder. Het voelt soms alsof de optredens in Schotland een jaar geleden waren, soms ook alsof we daar gisteren nog waren. Je raakt volledig je gevoel voor tijd kwijt tijdens een tour als deze.

Na een korte stop in Nederland en een fantastisch concert in De Amer, een prachtige oude boerderij in Drenthe met het vriendelijkste personeel ooit, moesten we vroeg op om naar Finland te vliegen. Gewoon even lekker tussendoor.
De reden voor ons bezoek aan Finland was het Lost in Music festival, de Finse versie van Eurosonic. Ons onderkomen die week was één van de cottages van de familie Salkolahti, oftewel de ouders van Heta. Nu zul je zeggen, ok, leuk… een of ander vakantiehuisje? Niks is minder waar, mijn vriend! We zaten de hele week in een prachtig houten huis, bovenaan een heuvel die uitkijkt op een enorm meer. Groot voordeel: onderaan bij het strand staat een houten sauna, volledig tot onze beschikking.

De ochtend voor het optreden was het -2 graden en sneeuwde het licht. De perfecte manier om je voor te bereiden op een energiek optreden in Finland: een superhete sauna nemen (de tiende die week), in het bijna bevroren meer springen en dit een keer of drie te herhalen.
Die avond speel je dan in een afgeladen kroeg en ontmoet je allerlei vrienden uit Europa. Bijvoorbeeld onze Hongaarse boeker Zsolt, die een plastic flesje met huisgestookte Palínka meegesmokkeld had dat tot de bodem leeg moest.

Van min 2 naar plus 27 graden. Een vliegreis naar Amsterdam en een autorit van 12 uur later zaten we ineens in Italië. Rode wijn op het terras (quote intended). Verse appels uit de boomgaard. Mensen die heel veel handgebaren gebruiken en weinig Engels spreken. En zon. Veel zon en warmte.
Italië is een bijzonder land om in te touren. Je weet eigenlijk nooit wat je tegen gaat komen. De ene dag sta je in een klein theatertje voor tien man akoestisch te spelen. De volgende dag voor een afgeladen popzaal. Slaap je de ene avond bij een macho-Italiaan in huis die ongenadig hard seks heeft met z’n uitbundig krijsende vriendin, dan kun je de nacht erna zomaar in een kasteel uit de 14e eeuw vertoeven. Een kasteel met als enige bewoners een vrouw met één tand en een geit die hoest als een man. 

Het leuke van dit gedeelte van de tour was dat we het als duo deden. Alleen Heta en ik. Akoestische gitaar en viool en twee stemmen. Een heel ander gevoel dan afgelopen festivalseizoen, waar we met een vijfmansband iedereen omver bliezen. Bijna iedere avond speelden we de eerste vijf liedjes over het geluidssysteem, maar plugden we al gauw onze kabels uit en gingen we volledig akoestisch verder. Veel mensen werden hierdoor verrast. Een band die de halve set gewoon helemaal zonder versterking speelt. Voor ons is dit een van de tofste dingen om te doen, aangezien je op die manier heel dicht bij de mensen staat en direct contact met ze hebt.

Iemand die dat zeker ook kan is Tom Gerritsen, beter bekend als The T.S. Eliot Appreciation Society (een eigenwijze Hagenees die we tegenkwamen vond dat hij die naam maar moest veranderen als hij ooit beroemd wilde worden). Tom is de afgelopen twee weken in Duitsland ons voorprogramma geweest, vanavond moeten we helaas afscheid van hem nemen. Twee nachten geleden, in Bern, namen we dit prachtige nummer met hem op. Natuurlijk weer ergens in de toren van een kasteel.

Als je op tour gaat in Duitsland kun je een super gastvrije behandeling verwachten. De eerste nacht met Tom in Mainz, had de organisator van het concert al gezorgd voor dubbelvla en ontbijtkoek zodat wij ons thuis zouden voelen. We kregen onze akoestische act steeds meer in de vingers en het lukte daar om een publiek van 150 man, dat toch aardig in de olie zat, volledig stil te krijgen en driestemmig met ons mee te laten zingen. Wat een fantastisch begin al van de tour.

Hoe meer de tour vorderde, hoe beter het ook ging klikken tussen Tom, zijn vriendin Lotte (die als documentairemaker mee was en ook bovenstaand filmpje heeft gefilmd), en ons. Sowieso waren de avonden in Düsseldorf en Keulen fantastisch. We kwamen daar ook onze goede vriend Stefan Honig tegen - hij doet ons voorprogramma in Groningen en Den Haag. Het publiek ging volledig op in de muziek en de avonden waren lang en gezellig.

Echter, het hoogtepunt van dit gedeelte was toch wel Bern, Zwitserland. We speelden daar in een woonkamer. De woonkamer van Björn is één van de mooiste panden in het historische centrum van Bern, vlak naast het huis waar Einstein zijn relativiteitstheorie bedacht.
Tachtig man publiek was muisstil tijdens de muziek, bulderde van het lachen na onze - niet altijd even grappige - grapjes en zong uit volle borst mee als een kerkkoor uit Zeeland.
Na het concert verhuisden we naar de torenkamer (ja… het huis heeft een toren), daar volgden jamsessies met heel veel gin-tonics tot diep in de nacht. Brak wakker worden in dit huis was geen probleem. Om 10 uur ’s ochtends stond, jawel, de kaasfondue klaar in de torenkamer. Kaasfondue op een brakke maag, Harmen? Vrienden, ik kan niet meer zonder!

Gisteravond stonden we voor een volle zaal in Bayreuth, thuisstad van Wagner en ook van een nét iets te aanrakerige oude man die het concert organiseerde. Nu hebben we net het ontbijt met grote Tassen Kaffee en eieren achter de kiezen en is het tijd om te vertrekken naar Augsburg. We zullen Tom na vanavond achter moeten laten, maar om een uur of vijf komt (als het goed is) wel onze band zich weer bij ons voegen! Met onze nieuwe drummer! Ja, vanavond wordt het allereerste concert met onze nieuwe drummer! Maar hierover later meer. Over een paar weken kom ik - als we nog leven - nog één keer bij jullie terug om over het laatste gedeelte te vertellen. Nog 3 weken en 6 landen te gaan. Hashtag zinin!

Town of Saints komt aan het einde van de tour naar Nederland voor drie shows:
27-11 Vera - Groningen
28-11 Supermarkt - Den Haag
29-11 Burgerweeshuis - Deventer