Waarom je tickets niet online moet zetten: je barcode is vogelvrij

"Omdat er altijd mensen zijn die je barcode zo op een ander ticket photoshoppen"

Ingmar Griffioen ,

Er zijn talloze manier waarop je met het kopen van online kaarten het schip in kan gaan, maar ook met een papieren ticket kan het misgaan. Zo zijn er genoeg mensen die zichzelf duperen door hun ticket te fotograferen en vol trots op social media te slingeren. Kwaadwillenden kunnen die namelijk gemakkelijk kopiëren. Met een kopie van iemands barcode kun je op diens ticket naar binnen, legt Floris Janssen (manager marketing en sales van Ticketmaster) uit in 3voor12 Radio.

Opgelet: Plaats dus geen foto's van festival- of concerttickets op Facebook, Twitter of Instagram! De website Podiuminfo waarschuwde daar deze week ook voor naar aanleiding van een onderzoek met Pinkpop-tickets. Janssen legt uit waarom dat terecht is: "Net zoals met het online plaatsen van je bankpas of de foto's van die avond dat je zo dronken was... omdat er altijd mensen zijn die er misbruik van kunnen maken." Let wel: "Het gebeurt niet heel veel, we verwachten er bij Pinkpop niet zoveel problemen mee." Niettemin geeft de manager van het ticketbedrijf toe dat je "een barcode zo photoshopt op een ticket dat daarmee heel erg echt lijkt".

Janssen houdt vol "niet zo heel veel specifieke gevallen" te kennen. "Wat we wel zien: kaarten die via Marktplaats aangeboden worden en die nagemaakt blijken, waarna er dan een iemand binnen komt en de rest niet." Zo rouleerden er veel tickets voor Beyoncé op Marktplaats, waarvan sommigen volledig gefotografeerd in beeld waren. Niet slim dus en bij aanschaf een risico.

Presentator Sander Hoogendoorn wil weten of het geen "idee is om kaartjes op naam te laten zetten? Dan is het hele probleem toch opgelost?" Janssen: "Je ziet die ontwikkeling steeds meer komen. Er zijn ook nadelen, zoals: wat doe je als je ziek bent? Maar ook daar is wat op te bedenken en ik denk dat het een oplossing kan zijn. Er is in Nederland al met de show van Kraftwerk mee geëxperimenteerd. De toekomst zal het leren."