Space Siren: nieuwe plaat in alles nóg extremer

If You Scream Like That, Your Monkey Won’t Come op de luisterpaal

Sjoerd Huismans ,

Ex-Hollandse Nieuwe Space Siren heeft een nieuwe plaat, getiteld If You Scream Like That, Your Monkey Won’t Come. Ehh.. wat? Een verkeerd opgevangen citaat van de Ghanese muzikant King Ayisoba was de inspiratiebron voor deze titel. Producer/gitarist Corno Zwetsloot zocht een diepere betekenis achter de woorden die van King Ayisoba afkomstig zouden zijn, maar de Ghanees had geen flauw idee waar Zwetsloot het over had. Behalve de titel valt ook de dynamiek van If You Scream Like That, Your Money Won’t Come op. In alles klinkt de plaat extremer dan de voorganger: harder, maar tegelijk ook sfeervoller. De plaat staat op de luisterpaal en komende zondag speelt Space Siren in Amsterdam-Noord.

“We wilden de sfeer van de muziek wat meer uitvergroten”, zegt Corno Zwetsloot, producer en gitarist van Space Siren. “De heftige stukken dus nog meer van jetje geven, en de dromerige stukken nog dromeriger laten klinken. Ook de zang is extremer, zowel in de zachte als in de harde stukken.” De basis van de nummers speelt de band samen in, zegt Zwetsloot. “Daarna gaan [zangeres, red.] Gwendolien en ik eraan klussen. De ene keer gaat het snel en hoeven er alleen een paar kleine dingetjes veranderd te worden, de andere keer is het langer zoeken.”

Opnieuw nam de band alles analoog op. Zwetsloot: “We hadden helemaal niet de behoefte om alles ineens digitaal te gaan verknippen. Ik ben heus geen digibeet of zo, ik doe van alles digitaal. Maar als je een album analoog opneemt val je tegenwoordig op. Platen binnen één genre klinken tegenwoordig allemaal hetzelfde omdat alles gecontroleerd en geperfectioneerd kan worden. Ik ben een notoire mopperkont op dat punt, bovendien komen er natuurlijk nog altijd mooie dingen uit. Toch vind ik het zonde. Als je alles digitaal opneemt, is het resultaat dat wat je had willen zijn, niet wat je bent. Live valt het dan altijd tegen. Ook de hoes, ontworpen door drumster Ineke Duivenvoorde, past bij dit purisme. Zwetsloot: “Ons streven was om een rauwe plaat te maken. Zo wilden we de hoes ook benaderen. Je ziet dat het een foto is van een schilderij dat Ineke heeft gemaakt. Geen computer, maar een kwast en een ezel.”

Zwetsloot staat altijd garant voor een fraaie anekdote over de albumtitel. De vorige plaat getiteld Mr. Wagner, Please Give Us A Call, sloeg op een kapotte mengtafel en de daaropvolgende duizend voicemails aan meneer Wagner van de automatisering van het verantwoordelijke bedrijf: 'Please give us a call'. De titel van de nieuwe plaat ontstond nadat Zwetsloot een optreden van de Ghanese muzikant King Ayisoba zag. “Ik dacht dat hij ‘If you scream like that, your monkey won’t come’ tegen een van de bandleden zei. King Ayisoba gelooft immers dat je met dieren kunt praten en dat zij je kunnen bijstaan. Ik interpreteerde het als: als je niet je best doet, dan komt er niks van. Maar toen ik hem er later naar vroeg, had hij geen flauw idee waar ik het over had. Ik had het blijkbaar volkomen verkeerd verstaan. Misschien is mijn Afrikaans-Engels gewoon heel slecht." Oordeel zelf wat King Ayisoba zegt op zijn nieuwe album Wicked Leaders op de Luisterpaal.
 
Ook bij de albumpresentatie in het Amsterdamse OT301 vorige week was een Afrikaanse band aanwezig: Fendika. Daarnaast waren Slow Worries uit Amsterdam en “helden” The Ex aanwezig. Het was een fantastische avond, zegt Zwetsloot: “Als je een presentatie geeft, dan nodig je natuurlijk bandjes uit die je zelf echt goed vindt. Je geeft een feestje, dan ga je ook niet voor het allerberoerdste bier.” In augustus speelt de band weer met een van zijn helden: Thurston Moore, voorheen van Sonic Youth. Met zijn nieuwe band - inclusief drummer Steve Shelley en Debbie Googe van My Bloody Valentine - speelt hij in OCCII. Al eerder speelde Space Siren en Moore op het The Ex festival. Zwetsloot: “Er ligt ook nog het plan om samen een paar shows in Londen te doen. Het is nog een beetje de vraag of Moore dat akoestisch of met band gaat doen. Het is lastig te regelen, want het moet wel binnen Moores achterlijk drukke tourschema passen.” Eerst maar eens op naar komende zondag: dan speelt Space Siren een garageshow in De Ruimte te Amsterdam-Noord.