Travoltas heeft 'podiumfever' weer te pakken

Brabantse punkers van weleer terug voor Nederlandse concertreeks

Joost van Beek ,

Vorige week kondigde Travoltas, wellicht de ultieme Nederlands cultband in de poppunkhoek, na een jarenlange radiostilte drie reünieoptredens aan. Wat in 1991 begon met de demo ‘Saturday Night Beaver’ eindigde in 2006 met wereldwijd cultsucces. Een vervroegd einde zo bleek, want inmiddels zijn de Brabanders bezig een nieuwe liveshow te bouwen. Betekent dit drie avonden nostalgie of de herstart van een carrière? 3voor12 vroeg het Travoltas-toetsenist Jochem Weemaes; “Zoals het er naar uitziet blijft het bij die shows. Maar niets staat vast.”

'We hebben -het klinkt een beetje stom om te zeggen- internationaal best een legendarische status', vertelde gitarist Vincent Koreman in 2002, naar aanleiding van de Amerikaanse release van Endless Summer, aan 3voor12. En zo is het maar net. De Brabanders speelden zich in de jaren negentig in de kijker met een opwindend recept van Beach Boys-pop gecombineerd met opbeurende punk in de geest van The Ramones. Deze duiding werd in 1998 onderstreept toen Marky Ramone ‘himself’ de productie van de langspeler Modern World voor zijn rekening nam. Die samenwerking met de legendarische Ramones-drummer bewerkstelligde de definitieve doorbraak voor de Brabantse punkers. Een globale doorbraak, welteverstaan.

Toch is het die vier jaar later verschenen plaat die anno 2014 het meest tot de verbeelding spreekt. Gretig greep de band in november 2013 naar de digitale promotiemiddelen van vandaag de dag. De fanatiekeling wist toen eigenlijk al hoe laat het was. “Word on the street is something's going to happen in 2014..”, luidde een plagerige statusupdate op de gloedjenieuwe Facebookpagina van Travoltas. Nu de comeback officieel is wil de band met de hulp van hun volgers op social media livesets samenstellen. Een sympathiek onderonsje waaruit blijkt dat Endless Summer favoriet is onder de fanbase van weleer. “Er wordt enthousiast gereageerd op die oproep”, vertelt Weemaes. “Er zijn veel nummers van die plaat aangevraagd. Daarnaast verwachtten we al dat onze achterban ouder werk zou kiezen. Niet dat die samenstelling een puur democratisch proces wordt overigens. We gaan natuurlijk niet alleen nummers van onze eerste EP spelen. Dan heb ik als toetsenist sowieso weinig te doen, want Travoltas heeft in de zestien jaar van bestaan een constante ontwikkeling doorgemaakt. Maar, we doen die reünie mét onze achterban.”

Vanaf 2000 vult Weemaes de vrolijke poppunkliedjes aan met zijn toetsenpartijen. Het is de periode dat gitarist Jasper van den Dobbelsteen de band verlaat. Het tourleven vergde teveel van zijn gezondheid, vertelde hij later. De donkere kant van het leven ‘on the road’, breekt de band uiteindelijk in 2006 op. “We speelden wereldwijd en dat vergt veel van je, zowel fysiek als qua privéleven”, licht Weemaes toe. “Op een gegeven moment kan je dan niet meer vol voor de band gaan. Het reizen is hoe dan ook een unieke belevenis die ik nog steeds mis. Dat leventje is onbeschrijfelijk. Het optreden zelf mis ik zelfs minder dan de gehele tourervaring.”

De schare fans van Travoltas is verdeeld over verschillende continenten, de band vierde onder andere zege in de VS en Japan. De laatste show voor de breakup speelden de Brabanders op Spaanse bodem. “Er waren zeven landen vertegenwoordigd bij de afscheidsshow in Madrid. Nu zullen internationale fans naar Nederland moeten komen. Het zou toch mooi zijn als er straks weer zeven nationaliteiten voor het podium staan? We hebben het eerste belletje uit Amerika in ieder geval al gehad.”

Na het uiteenvallen van Travoltas verspreidden de leden zich over twee werelddelen. Zanger Perry Leenhouts emigreerde, samen met zijn Italiaanse vrouw die hij ontmoette tijdens een buitenlandse tour, naar de VS. “Hij is daar beeldproducent en zit in de band I Am Next, die net een release heeft uitgebracht waar ook ik op meespeel. Vincent (Koreman red.) is organisator van Incubate en Erik (van Vugt red.) is directeur van een opvangcentrum in Antwerpen. De band bestaat nu uit een aantal gelukkige huisvaders. Zelf ben ik internetondernemer. We zagen elkaar de laatste jaren sporadisch en grapten wel eens met elkaar; wanneer gaan de schouders er weer eens onder?”

En zo begon het na zeven jaar toch weer te jeuken. Hoewel er geen concrete plannen zijn voor een langdurige comebacktour houdt Weemaes de deur op een kier. “In november kwam dit idee tot stand, ik had Wouter (Verhulst red.), al zeven jaar niet gezien! Het is absoluut niet de intentie om definitief terug te keren”, benadrukt hij. “We mogen met deze tour onze favoriete podia aandoen. Tilburg is een thuiswedstrijd, aan Paradiso heb ik vooral warme herinneringen dankzij ons optreden tijdens de Malboro Flashbacks Tour in 2001, waar we een Beach Boys-set speelden. In Zwolle is ook altijd goed voor ons gezorgd. En die podia liggen eerlijk gezegd strategisch ook handig. We zijn dan ook realistisch. Als we de Kuip kunnen voltrekken hadden we die wel geboekt. “

Verwacht tijdens de reüniereeks dus de viering van een tijdperk. Travoltas meldde het podium te gaan delen met onaangekondigde gasten uit het verleden van de groep. Daar wil Weemaes dus niet al te veel over kwijt. “Het zou zomaar kunnen dat er wat ex-bandleden aantreden. En we weten dat Guus Meeuwis fan is”, eindigt hij met een lach.

Travoltas spelen op 30 mei in Hedon in Zwolle, op 31 mei in 013 in Tilburg, en sluiten af op 1 juni in Paradiso te Amsterdam. Suggesties voor de setlist kunnen ingediend worden via de Facebookpagina van de band.