SBMG - Money En Gang En Mixtape nu op de luisterpaal

“Op weg naar Oeh Na Na part 2 in een volwassen jasje. We willen op Lowlands staan”

Tim van der Steen ,

SBMG, oftewel Sowtu Boys Money Gang uit Kraaiennest in de Bijlmer. Zij begonnen als straatrappers die op 15-jarige leeftijd opvielen door de track Heel Arrogant. Heel Nederland maakte kennis met de heren toen Oeh Na Na uitkwam. “Die track was niet eens bedoeld om uit te brengen. De tekst moest grappig zijn, helemaal geen hit ofzo.” Toch was het Oeh Na Na dat hen een contract bij TopNotch opleverde. Nu is daar de Money En Gang En mixtape, daarop laat SBMG zich van een veel gevoeligere kant zien.

SBMG bestaat uit Henk Mando (Henkie T) en Cheyvon Pala (Chivv). Zij begonnen op jonge leeftijd al met rappen, vanaf de middelbare school doen zij dat samen onder de noemer SBMG. Er is nogal wat veranderd voor de heren sinds zij Oeh Na Na uitbrachten. Chivv: “Die track was eigenlijk niet eens bedoeld om op te nemen en online te zetten. We hadden hem geschreven voor een 101 Barz sessie. Het moest gewoon een grappige tekst zijn, helemaal geen hit. We moesten er gewoon fun in hebben. Kees vond hem leuk en zei dat we Oeh Na Na uit moesten brengen.”

Daarmee heeft Kees wel een bloemetje verdiend, de track werd een hit en leverde het Amsterdamse hiphopduo eind 2013 een contract op bij TopNotch. Chivv: “Een bloemetje heeft hij niet gekregen, we hebben hem wel bedankt. Het gaat hard sinds Oeh Na Na. We stonden laatst in de HMH voor 5000 man die onze liedjes meezongen. Dat hadden wij echt niet verwacht, en bij TopNotch ook niet. We zaten beiden nog op school, maar daar zijn we mee gestopt. Het was moeilijk te combineren dus hebben we besloten om vol voor onze passie te gaan.”

Het levert SBMG veel aandacht op, zowel positief als negatief. “Ik heb gezien hoe Anouk onze pokoe heeft gepost op Facebook, dat vind ik echt master van haar. Ik heb haar nooit persoonlijk kunnen bedanken, maar als het kan geef ik haar een paar kusjes en bloemetjes. Voor haar wel.” De negatieve reacties komen vooral door de commerciëlere weg die ze zijn ingeslagen. “Veel mensen beoordelen andere rappers omdat ze iets doen dat geld oplevert. Het draait mij niet om geld, je kan geld hebben en alsnog ontevreden zijn. Maar rappen geeft me de vrijheid om te doen wat ik wil. Commercieel rappen is de manier om een groter publiek te bereiken. Ik wil op poppodia staan en Lowlands, daarom pas ik mijzelf aan. Veel rappers klagen daar over. ‘Ineens rappen zij zo, nu ze getekend zijn.’”

Dit komt duidelijk terug op de nieuwe mixtape Money En Gang En. SBMG laat zich van een gevoeligere kant zien op tracks als Stiekem Lyricaal en Dagen Lijken Langer. ‘Ik praat niet met mijn matties want niemand deelt met me’, klinkt het. “Als je in de hood faalt, moet je terug kunnen vallen op je vrienden. Vaak blijken die je te laten liggen. Dit is een line voor vrienden die ik ben kwijtgeraakt.”

In een eerder interview zeiden zij al: “Je moet blijven veranderen als je wil dat mensen je blijven volgen.” Als er één ding duidelijk wordt is dat Henkie T en Chivv vooruit kijken. “We hebben nu de mixtape af en gaan beginnen aan de EP. Deze mixtape is voor de straat, er staan bijvoorbeeld dingen op uit 2013, die we nu niet meer echt voelen maar waarvan we toch besloten hebben ze er op te zetten. Voor de EP zullen we meer geduld hebben en nadenken over wat we gaan uitbrengen. Meer gefocust, minder gehaast. SBMG in een volwassen jasje. In Januari gaan we een hele gekke track lossen met Yes-R, die ligt al klaar. Een soort Oeh Na Na part 2. Verder willen we graag een track maken met The Opposites, we zien hun sound heel goed werken bij SBMG. Twan had zelfs een keer gebeld dat hij een pokoe met ons wilde maken, maar daar hebben we nooit meer wat van gehoord.”