Nabestaanden klagen SXSW aan voor dodelijk ongeval

Zeven aanklachten wegens nalatigheid tegen organisatie

Ingmar Griffioen ,

Nabestaanden van de slachtoffers van het dodelijk ongeluk tijdens SXSW dit jaar hebben zeven aanklachten ingediend tegen de organisatie. Volgens AP diende de familie van Nederlander Steven Craenmehr, een van de vier doden, ook een aanklacht in. De organisatie wordt verweten dat ze onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen. "Een festivalorganisator of verkeersadviseur met een doorsnee intellect zou op het gevaar hebben geanticipeerd."

Woensdag 12 maart 2014 liep de eerste volle avond van muziekfestival SXSW ten einde. In de populaire Red River Street zijn veel mensen samengekomen om de show van rapper Tyler, The Creator in de Mohawk te zien als een automobilist tientallen mensen omver rijdt. Uiteindelijk vallen er vier doden en ruim twintig gewonden. De chauffeur ramde door een paar hekken, omdat hij een politiecontrole wilde ontwijken. Rashad Owen wordt meteen aangehouden met een alcoholgehalte in zijn bloed dat de Texaanse normen vele malen overschrijdt. Hij zit nog steeds vast op beschuldiging van moord en wordt ook door de families aangeklaagd.

Veiligheidsrapport september

Naar eigen zeggen ontving SXSW dit jaar zo'n 350.000 mensen in Austin, Texas. Een veiligheidsrapport stelde in september dat het festival 'door alcoholconsumptie en overvolle podia een kritiek punt had bereikt waarbij de publieke veiligheid in gevaar kon komen'. Het rapport repte van 'problemen met crowd management, waaronder verkeersopstoppingen'.

'Tragedie te voorzien en te voorspellen'

In de aanklacht wordt de organisatie nu aangewreven onvoldoende te hebben gedaan om zo'n tragedie te vermijden. Het ongeval zou "te voorzien en te voorspellen" zijn geweest. SXSW zou veiligheids- en festivalvoorschriften genegeerd hebben en had vooral 'rigoureuzere barrières' moeten inzetten. Ook had SXSW de gevaren beter moeten inschatten op basis van arrestaties voor excessief alcoholgebruik in de afgelopen jaren en het feit 'dat Austin de Texaanse stad is met de hoogste alcoholconsumptie'. Bovendien zou de vergunning het festival 'de juridische verantwoordelijkheid geven voor de straat waar het ongeluk gebeurde'.

SXSW reageerde (via haar advocaten) dat "de verschrikkelijke tragedie veroorzaakt was door Rashad Owens extreme minachting voor menselijk leven. Onze harten doen nog steeds pijn voor de gewonden en de families van de overledenen. We kijken uit naar zijn veroordeling voor deze afschuwelijke misdaden."

Het is niet bekend hoeveel schadevergoeding er geëist wordt.