Nederlandse dode op SXSW na bizar dodelijk ongeval

Steven Craenmehr van Massive Music omgekomen

Atze de Vrieze / Redactie 3voor12 ,

Het ongeluk met de dronken bestuurder op SXSW heeft een vierde dodelijke slachtoffer geeist. Twee weken na het incident overleed een 18-jarige man alsnog aan zijn verwondingen. Ook een Nederlandse muziekprofessional is om het leven gekomen op SXSW in Austin, Texas. Het ging om Steven Craenmehr van het bedrijf Massive Music. De woensdagavond van 's werelds grootste showcasefestival kreeg een onverwacht zwart einde, toen even na middernacht een automobilist inreed op de menigte en tientallen slachtoffers maakte. 23 mensen raakten ernstig gewond, 4 van hen zijn overleden. Het ongeluk vond plaats voor The Mohawk op een van de belangrijkste straten van het festival.

UPDATE 28 maart:
Het ernstige ongeval op SXSW heeft een vierde dodelijke slachtoffer geeist. De 18-jarige Amerikaan De'Andre Tatum lag al sinds het ongeval in coma, en is nu alsnog aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt Spin Magazine. Een derde persoon overleed een paar dagen na het ongeluk, op 17 maart.

Bovenstaande tekening geeft een beeld van het incident, al is het feit dat de twee dodelijke slachtoffers niet samen op een brommer zaten.

UPDATE donderdag 17:33:
SXSW managing director Roland Swenson geeft een statement.

UPDATE donderdag 17:15:
De politie in Austin corrigeert de eerdere mededeling dat de twee dodelijke slachtoffers op een brommer zaten. Een van de twee overledenen - de Nederlander Steven Craenmehr - werd geraakt toen hij op zijn fiets tussen de negende en elfde straat reed.

UPDATE donderdag 14.00
:
Een van de twee doden op SXSW blijkt een Nederlander, zo meldt de NOS. Het onder meer vanuit Amsterdam opererende Massive Music twitterde over het overlijden van hun collega (uitgebreidere verklaring op Facebook). Volgens de NOS zijn de twee doden "een man en een vrouw die op een brommer zaten. Ze hadden net als de andere voetgangers een concert bezocht."

UPDATE maandag:
Een derde persoon is overleden, meldt Pitchfork. Het gaat om een Amerikaanse vrouw die achterop een brommer zat.

3voor12 Radio-dj Roosmarijn Reijmer was ooggetuige:

Roosmarijn gaf vanochtend in de show van Giel Beelen commentaar. De radio-dj zei dat de politie de man achtervolgde toen die inreed op het publiek. "Midden op het Leidseplein, zoiets moet je je voorstellen", zei Reijmer. Luister het hele gesprek hieronder terug.

3voor12 is op SXSW en schreef eerder:
De eerste volle avond van het muziekfestival SXSW gaat toe naar zijn climax. De Californische punkpopband X staat op het podium, en rapper Tyler, The Creator mag de avond nog afsluiten, als een automobilist voor de deur van Mohawk tientallen mensen omver rijdt. Red River Street, waar het ongeluk plaatsvond, is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste straten van het festival. Clubs als Stubb's, Empire Automotive en Hype Hotel zijn gecentreerd door de straat in het centrum van de stad. Mohawk - een deels openlucht podium - kent traditioneel een vol programma. Al vanaf maandag vonden er day parties plaats, naast het volle avondprogramma in de twee zalen van het podium. Woensdagavond rond half een was een van de drukste momenten van het festival.

Tijdens het festival wordt de straat deels afgesloten in verband met de enorme hoeveelheden mensen die tijdens het festival op straat lopen. De betreffende auto zou door de barricade gereden hebben, in een poging te ontkomen aan de politie. Gesuggereerd wordt dat de man dronken zou zijn geweest, maar dat bericht is niet bevestigd. Na het incident werden optredens in Mohawk en het naast gelegen Cheer Up Charlies afgeblazen. Blur-frontman Damon Albarn kon honderd meter verderop in Stubb's zijn optreden wel gewoon afmaken. Na afloop werd zijn publiek weggeleid van de plek van het ongeluk. Volgens de politie is dat deel van de straat een groot deel van morgen nog afgesloten.

)