NL rappers over Gaza: “Het zijn mijn broeders en zusters man”

Onder meer Appa, Fresku en Jiggy Djé spreken zich uit tegen geweld in Palestina

Sjoerd Huismans ,

Wat houden die artiesten zich stil over Gaza, klonk het de laatste tijd op de sociale media. Er was echter een groep die zich wél liet horen, via Twitter of andere kanalen: de hiphopwereld. Appa gaf bijvoorbeeld een donderende speech tijdens een demonstratie in Den Haag waarin hij ‘Netanyahu en de rest van die zionisten’ als ‘moderne Hitlers’ bestempelde. Hij kiest het duidelijkst de kant van Gaza, maar ook rappers als Fresku en Jiggy Djé spraken zich in algemenere zin uit tegen het geweld in de regio. Waar komt de betrokkenheid van Nederlandse rappers bij de gebeurtenissen in Gaza vandaan?

Israël schijnt de troepen uit Gaza terug te halen (of te verplaatsen), maar dat neemt niet weg dat er gisteren nog een aanval op een VN-school was waarbij zeker vijftien mensen omkwamen. In Nederland hoor je maar uit weinig hoeken artiesten die zich expliciet uitspreken over deze gewelddadige fase in het Israël-Palestinaconflict. Zo twitterde Joost Heijthuijsen (Incubate en Cairo Liberation Front) vorige week: “Geen enkele Nederlandse artiest die iets over Palestina zegt, he. En volgens mij ook geen enkele journalist die daar over vraagt.” Uit de meeste hoeken mag het dan inderdaad stil blijven, maar er is een groep die zich duidelijk uitspreekt: de rappers. Onder meer Appa, Fresku, Jiggy, Ismo, Gikkels en Lange Frans laten zich horen in tweets als: ‘NL laat duidelijk merken dat het een Israëlisch leven waardevoller vindt dan een Palestijns leven! #hypocrieten #FreePalestine’ (Appa).

Fresku maakte vorig jaar al de track Omgekeerde Wereld over Israël-Palestina, waarin hij vooral wijst op de ongelijkheid van de strijd. “Ik vind het vooral jammer dat mensen die er iets aan kunnen doen, dat niet doen vanwege belangen. Het wordt gebracht als een soort religieus conflict tussen joden en moslims, terwijl het een strijd tussen kinderen en tanks is.” Waarom moet ook nu het verzet weer uit de rapwereld komen? Volgens Fresku is dat logisch. “Heel praktisch gesteld: hiphop is ontstaan uit de struggle, en om iets positiefs te doen met woorden. Je kunt er ook simpelweg meer woorden in kwijt: waar een gemiddeld hitje soms 8 zinnen aan tekst heeft, zit je bij hiphop al snel op 32. Die kracht kun je gebruiken, al is er natuurlijk ook veel hiphop met 32 zinnen onzin.”

Appa is de Nederlandse rapper die zich het felst uitspreekt. “Dat is niks nieuws, ik voel me er sinds vroeger al bij betrokken”, reageert Appa, die hard uithaalde naar Israël en Nederlandse media en politici tijdens een demonstratie in Den Haag. “Ik ben sowieso tegen onrecht en onderdrukking, maar dit zijn mijn broeders en zusters, man. Mijn voorvaderen komen oorspronkelijk uit dat gebied vóór ze in Marokko terechtkwamen. Daarom is mijn achternaam ook El Ghazaoui, dat betekent ‘individu uit Gaza’.” Appa schrikt niet terug voor stevige uitspraken. Zo twitterde hij vorige week: ‘Netanyahu en de rest van die zionisten zijn moderne Hitlers! Alleen een vriend van de zionisten vindt van niet.. #NoMercy #FreePalestine.’ “Tuurlijk sta ik daar achter!”, reageert Appa. “Ik heb nagedacht over wat ik zei. Natuurlijk zal dat mensen pijn doen. Hitler was een bezetter, Israël ook. Hitler roeide mensen uit in een etnische zuivering, Israël ook. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen.”

Andere rappers kiezen niet expliciet een kant en laten zich in minder felle bewoordingen uit, maar steunen Appa wel. Zo zegt Jiggy Djé: “Hij zit er zo diep in dat zijn frustraties denk ik hoog opgelopen zijn. Ik heb hem niet gesproken, maar denk te begrijpen waarom hij dat zegt. Ik neem aan dat hij mensen aan het denken wil zetten, en daar ben ik het volledig mee eens. Die parallel met Hitler is natuurlijk een enorm heilig huisje, maar aan de andere kant is het al lang geleden en gebeuren er juist momenteel heel heftige dingen. Maak je dáár dan druk over.” Fresku: “Ik zou het zelf niet zo gezegd hebben, maar sta achter Appa. Hij houdt mensen een spiegel voor. Alle verschrikkelijke dingen uit de oorlog - getto’s, systematische uitroeiing – gebeuren nu in Gaza óók. Hoe durven we dit een oorlog te noemen? Die Palestijnse kinderen zijn toch niet getraind door de marine?”

Fresku laat Omgekeerde Wereld toch nog eindigen met een hoopvolle boodschap: ‘Liefde is het enige wat haat en angst vernietigt. En liefde overstijgt religie.’ Ook Jiggy wil ondanks alles een positieve boodschap verspreiden. “Ik sta aan de kant van de vrede, zo simpel is het. Een vriend van me heeft politicologie gestudeerd en vindt het ontzettend lelijk als ik dat zeg. Maar ik ben geen politicoloog en kan dat zeggen. Als jij een individu bent dat ergens anders op uit is dan op vrede, dan sta ik niet aan jouw kant. Of het nu de Zwarte Pieten-discussie is of dit.” En daarom wil hij zich blijven uitspreken. “Ik wil mezelf niet groter maken dan ik ben, maar ik heb 20.000 volgers op Twitter, waaronder mensen die er nog veel meer hebben op politiek niveau.” Meer mensen moeten zich laten horen, vindt Jiggy Djé. “Niemand komt in opstand, terwijl het nou ook weer niet zo ver weg is. Je ziet toch al die shit op internet? Dat het ver weg is, is geen excuus. We hebben net met zijn allen het WK gevolgd; dat was verder weg.”
 
Fresku: “Ik geloof dat de mens van nature compassievol is. Maar dat kan omslaan in haat waardoor we niet meer één mensheid zijn, maar ons verdelen in kampen. Omdat we op zoek zijn naar een identiteit. Rond 2001 hoorde je ook 12-jarige islamitische jongetjes roepen: ik steun de Taliban. En je ziet nu ook gebeuren dat het jodendom wordt gelijkgesteld met het zonder meer steunen van Israël. Niet dat ik dat mag bepalen, maar volgens mij zijn organisaties als ‘Een Ander Joods Geluid’ de echte Joodse broeders.” Appa is het daarmee eens: “Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid liep zelfs mee in de demonstratie. Ik richt me op zionistische organisaties als het CIDI en Likoed Nederland. Niet op de Joodse gemeenschap: wij zijn allemaal Semieten. Die slachtofferrol is uitgespeeld; nieuwe generatie bro.”