Pinkpop: Rudimental heeft meer in huis dan alleen wob-wob

Liveset put uit het gehele woonwarenhuis van de dance

door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

De tijden dat er Kamervragen gesteld worden over danceacts op Pinkpop zijn gelukkig voorbij. Van muzikaal sektarisme is gelukkig geen sprake meer, en voor hetzelfde geld zingen dezelfde fans uit volle borst mee met de new wave-gezangen van Editors als met de fruitige dancepop van het Britse Rudimental. Wie dacht dat bij Rudimental op grond van de hitsingles Feel The Love en Waiting All Night de beats voornamelijk uit een doosje zouden komen, werd aangenaam verrast.

HET CONCERT:

Rudimental, Pinkpop 3FM Stage, zondag 8 juni 2014


DE ACT:

Met het funky wob-wob-nummer Feel The Love zette de Londense danceact zichzelf twee jaar terug in een klap op de kaart, een hit in veel landen waaronder Nederland. Ook Waiting All Night werd een internationale hit. Opmerkelijk is dat Rudimental een goede neus heeft voor vocaal talent: Ella Eyre, John Newman en Alex Clare zijn inmiddels ook bekend als solo artiesten. Hun debuutalbum Home is in eigen land inmiddels platina.

HET NUMMER:

Doorbraakhit en afsluiter Feel The Love blijft toch wel het prijsnummer. Spontaan maakt het publiek hartjes van de handen. Dit is het nummer waar iedereen op gewacht heeft.


HET MOMENT:

Curieus is als de band oproept tot 'shoulders': of je je vriendin even op de schouders wilt nemen als het ultieme Spread Love Not War-gevoel. Pas na enig aandringen lukt het zowaar enkele tientallen paartjes in het publiek zover te krijgen. Je moet er van houden, die ongevaarlijke kretologie, maar lief is het zeker.


HET PUBLIEK:

Waar de meisjes dansen, hopsen de jongens vrolijk mee. Dat gaat zeker op voor het publiek van Rudimental. Of het nu superchill in het gras liggend is met de teen meedeinend op de maat, of uitdagend dansend met wildvreemden, de reactie op de beats is niet mis. Feelgood all over the place.

HET OORDEEL:

Live is de weg vooruit voor dance, zeker op festivals. Rudimental heeft dat goed begrepen. Vanuit hun achtergrond als drum 'n bass collectief met gastvocalisten, staat er nu een bewonderenswaardig funky liveband op het podium, compleet met blazers en vier vocalisten. Af en toe komt er nog wat wob-wob uit een kastje, maar de band beheerst het hele woonwarenhuis van de dance: funk, disco, reggae, noem maar op, ze kunnen het. Een verrassend veelzijdige show, extra aangenaam door de zonnige temperaturen. Wob-wob 2.0 dus.

DE FOTO: