Pinkpop: Taymir en het buurjongen-effect

Gratis verregende merchandise voor de eerste rijen

Tekst Menno Visser, Foto's Bart Notermans ,

Welkom bij de indiepop-zondag op Pinkpop! The Kooks, Editors, The Boxer Rebellion, Arctic Monkeys, ze staan er allemaal vandaag. En Taymir, hun Haagse variant, mag de Brand Bier Tent openen. Daar zijn de jongens maar wat blij mee. Bijna ieder nummer refereren ze eraan dat het hun belangrijkste optreden ooit is. Maar ook hun beste optreden?

HET CONCERT:

Taymir, Pinkpop, Brand Bier Tent, zondag 8 juni 2014

DE ACT:

Het gaat het laatste jaar hard met Taymir, een jonge Haagse pop/rockband voortgekomen uit All Missing Pieces en The Consolers. Hun eerste single Aaaah wordt meteen 3FM Megahit, de Volkskrant tipt hen als de Nederlandse doorbraak rockband van het jaar, en 3voor12 roept hen uit tot een van de twaalf acts die je dit jaar in de gaten moet houden. Ook hun tweede single All We Know van hun debuutalbum Phosphene schopt het tot dagrotatie op 3FM. Taymir maakt op de sixties geïnspireerde indiepop. Korte, puntige liedjes met goed gezongen koortjes, te vergelijken met de beginperiode van The Strokes, Arctic Monkeys of The Kooks, waar ze goed naar hebben geluisterd.

HET NUMMER:

Hoe je het ook wendt of keert, Aaaah blijft verreweg het beste nummer van Taymir. Het verhaal gaat dat dit ook het eerste nummer is dat ze ooit schreven. Niet voor niets is het ook hun meest bekende nummer. Het valt meteen op binnen de set: fris, origineel en naïef gearrangeerd. Er wordt lekker meegezongen.

HET MOMENT:

Het leuke van de hele show is dat ze je laten meevoelen hoe leuk ze het wel niet vinden hier te staan. Dat werkt aanstekelijk. Ze spelen in op het buurjongen-effect. Als zij hier op Pinkpop kunnen staan, dan staat jouw buurjongen hier volgend jaar misschien ook wel. Wat zou jij doen als het vanmorgen heftig geonweerd heeft? Natuurlijk, de verzopen merchandise gratis uitdelen aan de eerste rijen. Supersympatisch!

HET PUBLIEK:

Jong, jonger, jongst. De meeste meisjes vooraan komen in de verste verte niet in aanmerking voor het gebruik van alcohol op het festivalterrein.

HET OORDEEL:

Als je hetzelfde verhaaltje al duizend keer gehoord hebt, is het dan in de 1001ste nacht nog spannend? Pop/rock in een traditionele bandbezetting en dan nog weten te boeien is ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Daar heb je wel een hele rits sterke liedjes voor nodig. Dan is het best lang om vijfenveertig minuten vullen met maar twee echt sterke nummers: All I Know en Aaaah. De rest is op zijn zachtst gezegd bruikbaar vulsel. Om dat te verdoezelen zou je trucs kunnen bedenken als het spelen van een goed gekozen cover. Dus niet Barely Legal, een albumnummer van Strokes-klassieker Is This It, maar een herkenbare single van The Strokes. Of je nodigt een gastmuzikant uit om een nummer mee te spelen. Dat hoeft niet meteen Anouk te zijn - als je toch uit Den Haag komt - maar ook niet je broer Timo Prins op cowbell. Pinkpop scheidt de mannen van de jongens. Op tomeloze inzet is het vanmiddag net voldoende als opener voor een halflege tent, maar dat beginnersgeluk heb je maar een keer.

DE FOTO: