Pinkpop: De twaalfjarige trompettist van Chef'Special

"Een droom ging in vervulling"

Tekst Francis Pronk, Foto's Jörg de Groot ,

Dat was een leuke verrassing! Tijdens het optreden van Chef'Special op Pinkpop mocht de twaalfjarige Duco een nummer meespelen op trompet. Hij had zelfs een solo. En dat voor tienduizenden mensen! Wij spraken de jongeman uit Boekelo na afloop.

Het NTR tv-programma Zapp Music Challenge heeft Duco deze kans gegeven. "Zapp Music Challenge is een muziekprogramma waarbij kinderen met een groot muzikaal talent worden uitgedaagd om met artiesten op te treden of samen iets te maken. Wij volgen die kinderen in het proces daar naartoe.", aldus presentator Maurice Lede.

Ze zagen een filmpje op internet van een councors waar Duco aan mee heeft gedaan en zijn daarna bij hem thuis geweest. Een tijd geleden stonden ze weer aan de deur, dit keer met cameraploeg, en kreeg Duco de uitdaging. Die is hij aangegaan. En hoe!

Duco kreeg een maand geleden te horen dat hij op Pinkpop mocht spelen met Chef'Special. Tijdens Biggest Monkey kreeg hij zijn three minutes of fame. "Ik was superzenuwachtig, maar toen ik het podium opliep dacht ik: 'Dit wordt 'm!' en ik heb het gewoon gedaan. Het viel uiteindelijk wel mee."

Guido (gitarist Chef'Special): "Ik vind dat hij het heel goed heeft gedaan. Allereerst is het heel spannend om voor zoveel mensen te spelen als je twaalf bent. Hij heeft wel wat optredens gedaan, maar spelen op zo'n groot festival als dit is zelfs voor ons spannend. Hij was de spanning de baas en verder is het knap wát hij speelde. Het was helemaal niet makkelijk op trompet, want het is een toonsoort die helemaal niet gemakkelijk is om te spelen. Ik vond het ook goed dat hij niet alleen bezig was met het spelen van de goede noten, maar dat hij er qua energie helemaal inzat en meebewoog. Hij was óók een show aan het geven en dat is heel belangrijk."

De jonge muzikant heeft van tevoren heel veel geoefend, een masterclass gehad en vorige week gerepeteerd met de band in Hoofddorp. "Het ging gelijk goed en er was een klik."

Duco speelt nu vijf jaar trompet. Hij wil doorgaan met muziek maken en wellicht staat hij over een paar jaar weer op Pinkpop. Vandaag bands kijken zit er niet in. De jongeman wordt meteen in het diepe gegooid en heeft een vol programma: interviews en een optreden met Chef'Special in de 3 On Stage container.

Hoe reageren klasgenootjes op dit avontuur? "Ze vinden het supercool. Ik kan niet wachten om volgende week alles te vertellenop school."