#MM14: Op zoek naar de G-spots en underground van Rotterdam

Bezoeker krijgt met gidsentochten een ander beeld van Maasstad

Tekst: Willemijn de Koning Foto's: Felix den Adel ,

Voor de niet-Rotterdammer die een beter beeld wil krijgen van de stad of de Rotterdammer die wil weten wat de stad meer te bieden heeft dan op het eerste oog lijkt, heeft Motel Mozaique gidsentochten. Het festival heeft ervoor gezorgd dat iedere tocht een ander deel van Rotterdammer blootlegt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de geblindoekte audio-poezietocht, waarbij de koptelefoon je vertelt wat te doen, de Papa Winti-gidsentocht waarbij je kennis maakt met de Winti-cultuur, of voor een tocht waar je al fietsend meer te weten komt over de 'stararchitect' Rem Koolhaas. 3voor12 probeerde de Rotterdam Underground en Zachte G! Tour 2.0.

Rotterdam Underground

Deze tocht wordt gegeven door twee voormalig Bouwkunde studenten. De twee rustige maar charismatische mannen nemen de groep mee naar verwachte plekken, zoals de ondergrondse club Toffler, maar ook onverwachte plekken, zoals de parkeergarage op het Kruisplein en de kelder van het Rotterdamse begrip GROOS. De jongens weten aardig wat te vertellen over elke ondergrondse hotspot, al hebben ze niet op elke vraag een antwoord. Op sommige locaties hebben de heren ook andere sprekers geregeld, wat verfrissend werkt. Zo weet de PR dame van Toffler alles te vertellen over de geschiedenis en de voor- en nadelen van de voormalige voetgangerstunnel, die nu dient als Rotterdamse hotspot. In de kelder van Groos vertelt de zeer charismatische eigenaar over de ontwerpers die daar keihard werken om te zorgen dat hun creaties boven verkocht worden. Het einde van de tocht, wat bestaat uit een interessant verhaal over ondergrondse bunkers die in tijden van bedreiging zo'n 65.000 Rotterdammers kunnen herbergen, mist helaas zo'n spreker of bezichtiging. Het is begrijpelijk dat we niet in zo'n bunker kunnen kijken, maar ook erg jammer. Deze tour vraagt eigenlijk om een ondergrondse uitsmijter. Desalniettemin kijk je na deze tour anders naar het Rotterdam onder je voeten.

Zachte G! Tour 2.0

Twee Brabantse meiden die je de G-spots van Rotterdam laten zien: dat is de bedoeling. Nu hebben de dames hun tijd in Rotterdam goed besteed en weten inmiddels wat de echte Rotterdamse G-spots zijn. Toch zijn veel spots, zoals WORM en de Maastunnel, niet zo verrassend meer voor de echte Rotterdammer. Wanneer we in de Maastunnel onder het genot van (een natte) thee een komische audio opname horen die vertelt hoe we een 'echte Rotterdammer' moeten worden, is het duidelijk dat deze tour gemaakt is voor de niet-Rotterdammer. Dat is jammer voor de Rotterdammers die hun stad beter wilen leren kennen, maar heel erg is het niet. De Brabantse charme waarmee de vrouwelijke gidsen het Rotterdamse verhaal brengen, maakt veel goed. Nu slaat de Brabantse gezelligheid af en toe door in een chaos - de Maastunnel blijkt werkzaamheden te hebben en hoeveel mensen de groep bevat is onbekend - maar ook dat houdt je niet tegen van deze Brabanse blik op Rotterdam te houden.