Wolvon & Sväva op Hollandse Nieuwe @Le Guess Who? 2014

5 acts op gratis toegankelijke Club 3voor12/Utrecht - Hollandse Nieuwe editie

Ingmar Griffioen en Marc van der Laan ,

Ook dit jaar slaan Le Guess Who?, 3voor12 Utrecht, Hollandse Nieuwe en dB's de handen ineen om je een avond veelbelovende bands te presenteren. Donderdag 20 november kun je vast in de agenda kalken voor vijf bands van eigen bodem, die je bovendien geheel gratis kunt bewonderen, ook zonder LGW-polsbandje. Het Groningse Wolvon is als afsluiter gestrikt, met evenveel trots presenteren we Sväva, Go Go Kill, The Afterveins en Rooie Waas. 3voor12 Utrecht maakt ook tijdens deze speciale Club 3voor12 Utrecht/Hollandse Nieuwe editie in dB's video-opnames en hieronder lees je welke namen je de 20ste op het podium kunt verwachten.

Tijdschema:
21.00 Go Go Kill (zaal) (3VOOR12/Utrecht Selecteert)
21.45 The Afterveins (rookhok)
22.30 Rooie Waas (zaal)
23.15 Sväva (rookhok)
00.00 Wolvon (zaal)

De line-up van donderdag 20 november:
Go Go Kill

Go Go Kill is het bewijs dat er op de Herman Brood Academie zeker ook bands met een minder gepolijst geluid spelen. Het viertal uit Utrecht maakt namelijk donkere indie-noiserock, geïnspireerd door The Dead Weather en Nine Inch Nails. Blikvanger is frontvrouw Zoë Bhikharie; vanwege haar stem maar ook door haar energieke performance en de geschminkte zwarte streep over haar gezicht. De band heeft net in de Mailmen studio de opnames afgerond voor de nieuwe EP die in februari 2015 moet verschijnen. Voor die tijd kun je al een single verwachten van de band die de 3voor12/Utrecht Selecteert van de maand november is. En een optreden op de Le Guess Who?-editie van Club 3voor12/Utrecht.

The Afterveins
Dwars Rotterdams trio, dat we desondanks al op Motel Mozaique en in de Grote Prijs zagen opdraven. Ook tijdens de Popronde laat The Afterveins van zich horen. In de kwartfinale van de landelijke bandcompetitie baarde de band opzien door ogenschijnlijk geen nummers van het debuutalbum te spelen, maar drie lange, psychedelische jams los te laten. Dat je ook vijf nummers kan spelen, dat er een jury stond en dat de broek van de frontman tijdens het slot afzakte? Maakt ze allemaal geen zak uit en waarom ook? Verwacht psychedelische new wave rock, waarbij de jonkies zelf begrijpelijkerwijs refereren aan voorbeelden als Brian Jonestown Massacre, The Feelies, Joy Division en The Stooges.

Rooie Waas
Muzikaal eigenzinnig en tekstueel met humor, dat is Rooie Waas. Kernleden Gijs Borstlap en Mikael Szafirowski kennen elkaar uit de hoofdstedelijk improvisatie- en noisescene en maken met zelfgebouwde synthesizers een elektronisch drumstel een uniek rauw en noisy geluid. De gedeclameerde, filosofische Nederlandstalige teksten van Borstlap hebben iets weg van dadaïstische poëzie. Gerri Jäger (Knalpot) doet mee op het tweede album NU en heeft zich inmiddels als derde vaste bandlid bij het duo gevoegd. "NU komt uit de tenen, is hard, minimaal, meedogenloos, rauw, direct en overtuigender dan het al niet misselijke debuut", schreef Theo Ploeg in Oor over dat tweede album. Live komt Rooie Waas overigens minstens zo goed tot zijn recht.
 

Sväva
Droompop is een genretypering waar we de laatste tijd mee om de oren worden geslagen. Sväva (Zweeds voor zweven) wist zich vrij snel daarin te onderscheiden door een debuut-EP met niet één maar twee sterke singles af te leveren. De begeleidende video's mochten er ook zijn en versterkten het beeld: deze jonge band weet wat ze wil en hoe dat te verpakken. Ook de Friezen drongen door tot de Popronde-selectie en de Grote Prijs-semifinale en na Eurosonic, Explore The North, een Zweedse tour en nu Le Guess Who? moet het gek lopen wil Noorderslag niet het volgende station zijn. Denk aan atmosferische droompop met elektronica in het spoor van Beach House, Warpaint of Deerhunter, met wie ze een voorliefde voor Halcyons (ijsvogels) delen.

WOLVON
De furieuze Groningers zijn terug! WOLVON heeft zo'n beetje elk podium in Nederland al platgespeeld en daarbij is dB's ook al vaak voor de noordelijke noise-bijl gedaan. Alle reden om Ruben, Bram en Ike als slotact te strikken voor deze Club 3voor12 Utrecht-Hollandse Nieuwe op Le Guess Who? Kwalificaties als bikkelharde noise, tegendraadse gruizige rock vallen veel, maar toch ook het woord 'pop'. Dat komt doordat WOLVON in de basis hele prettige liedjes schrijft en er dan een grote berg gruizige noise overheen gooit. Dat werkt dus toch pakkend, ondanks die ziedende slagen in het gelaat. Verder is er natuurlijk maar een manier om erachter te komen hoe de Groningers aan die formidabele live-reputatie komen: om middernacht in de pit voor het podium duiken.

Te zien: #LGW14 Club 3voor12/Utrecht Hollands Nieuwe editie met WOLVON, Sväva, Rooie Waas, The Afterveins en Go Go Kill, donderdag 20 november 2014 @ dB's, Utrecht (toegang gratis)