Hollandse Nieuwe Beginners bestaat uit louter ervaren rotten

Susanne Linssen organiseert Bal Der Beginners in september

Atze de Vrieze ,

Nieuw? Wat is nieuw? Voor onze rubriek Hollandse Nieuwe zijn we elke maand weer op zoek naar het grootste talent van het moment. Deze maand is dat Susanne Linssen, die we kennen als lid van de band Hospital Bombers. Samen met een aantal ervaren muzikanten uit de Nederlandse indiescene maakte ze onder de naam Beginners (naar een kort verhaal van Raymond Carver) iets dat wel degelijk fris en nieuw is. “Op een bepaalde manier zul je je altijd een beginner blijven voelen, en dat moet ook.”

Zoals gezegd, we kennen Linssen al een paar jaar als violiste van Hospital Bombers, een Amsterdamse band die twee albums uitbracht bij Excelsior maar de laatste tijd wat uit het zicht verdwenen is. Daarvoor speelde ze met Marg van Eenbergen ook nog in Seedling, maar dan hebben we het al weer over de jaren rond de eeuwwisseling. Beginners is een frisse start, want nog nooit had ze een project dat helemaal van haar was. “Mijn bijdrage was eigenlijk altijd instrumentaal. Nu ging het anders, ik heb allemaal mensen op mijn droomlijstje gevraagd om me in elk geval in de studio te helpen.”
 
De belangrijksten op het lijstje waren drumster Marit de Loos van Caesar en Geert de Groot, die speelde met o.a. Scram C Baby, Solex, Fatal Flowers en Awkward I, en hij schreef Claw Boys Claw’s Rosie. “Ik was groot fan van Marit bij Caesar. Ze heeft een waanzinnige stem, en inmiddels zijn we ook goede vriendinnen geworden. Die lag dus voor de hand. Geert speelt bas en gitaar, dus met die twee kon hij alvast aan de slag in de studio. Ik had dan al een nummer als geraamte, en hij ging er dan mee verder. Ik stond aan het roer, hij verzon er mooie dingen bij. Ik heb ook nog met wat andere mensen gewerkt, zoals drummer Kees Schaper van Tim Knol, Maarten Kooijman van Johan (die zich zelfs de basis van de band in vocht, red.), Tom Pintens en Rishi Dhir van Elephant Stone. Die laatste is al een paar jaar een vriend van me. Ik ontmoette hem toen we een paar jaar geleden in Montreal speelden. De gitarist van Elephant Stone is nog een tijdje mijn vriendje geweest, daarna hebben we altijd goed contact gehad. Elephant Stone gaat nu best wel lekker, als ze in het land zijn komen ze altijd even langs.”
 
De bijdrage van Rishi Dhir in Green Lights valt direct op, je hoort immers niet elke dag een Indiase sitar langskomen. Maar de verzameling dienstjaren achter zich brengt ook een logische richting in het geluid, richting 90s indie. “Lekker slackerig”, aldus Linssen, “Net zoals Hospital Bombers. Toen het begon waren het meer verhalende liedjes, meer singer-songwriter. Uiteindelijk zijn er vrij laat nog vijf nieuwe liedjes bij gekomen. Die jaren negentig invloed klopt wel. In die tijd is mijn enorme liefde voor muziek gegroeid, dus dat blijft je altijd bij.”
 
Eind augustus verschijnt single This Is Where I Got Off officieel, 5 september komt dan het album September Sunburn uit. Op 18 september wordt het in de Tolhuistuin gepresenteerd op het Bal Der Beginners, een variant op de ooit door de Hospital Bombers georganiseerde Protestavond Tegen Liefdesverdriet. “We gaan van alles met het thema doen. Bands gaan hun eerste single spelen, een dj zal alleen debuutsingles draaien, we zoeken nog naar een middelbare schoolband. Daarnaast gaan we veel spelen. We gaan onder andere twaalf keer mee met Moss. Nee, niet in mijn eentje, ik ben nu een band geworden. Ik kan niet meer terug.”