Hollandse Nieuwe van de maand: populaire psychedelica van Pauw

Alles door één demo uit een varkensschuur in Haaksbergen

Tim van der Steen ,

Voor de Hollandse Nieuwe is 3voor12 iedere maand op zoek naar nieuw talent. Veelbelovende acts waar we meer van willen horen. Deze maand: Pauw. Wie nog nooit van Pauw heeft gehoord heeft de afgelopen maanden niet echt opgelet. Hun eerste single Shambhala was al 3voor12 Single van de Week, en de afgelopen Popronde speelden zij maar liefst 38 keer. Daarmee zijn zij de meest gevraagde band ooit op het reizende bandjescircus, zij speelden er vaker dan Kensington, Chef’Special of Blaudzun. Het begon allemaal met een demo, opgenomen in een varkensschuur in Haaksbergen.

Pauw bestaat uit Brian Pots (gitaar/leadzang), Rens Ottink (drums/zang) en Gerben Bielderman (bas/toetsen/zang). De band ontstond ongeveer drie jaar geleden. Brian: “Rens en ik hadden niet eerder in bandjes gezeten. Ik was eigenlijk altijd het aanhangsel van vrienden die gingen optreden. Toen Pauw begon was dat wel een opluchting, ik was eindelijk een keertje niet de roadie.” Ottink: “Brian en ik kennen elkaar van de artiestenopleiding in Almelo. We wilden al langer samen muziek maken en gingen met een bassist jammen in een boerenschuur. We deelden dezelfde muzieksmaak: Pink Floyd, The Doors, The Byrds, veel psychedelica.”

Die muziek van Pauw is direct te verhalen op de psychedelische rock uit de jaren ’60 en ’70, maar wel met een modern sausje. De gitaristen gebruiken bijvoorbeeld veel effecten die vroeger niet voor handen waren. Een reverse effect werd vroeger gemaakt door opnames op band achteruit af te spelen, tegenwoordig haal je dat effect uit een pedaaltje.

Na een jaar jammen deed de band auditie voor het conservatorium in Amsterdam en het drietal werd aangenomen. Pots: “We zaten toen nog in het schrijfproces, het was de eerste keer dat we onze muziek echt naar buiten brachten.” Na meningsverschillen brak de band met de bassist, de vervanger is Gerben Bielderman. “We kenden Gerben al vanuit bandjes in de Achterhoek. Inmiddels zit hij ook op het conservatorium, hij deed een jaartje later auditie dan wij.”

Het balletje ging pas echt rollen voor Pauw toen zij een demo opstuurden naar de Popronde. “Het was de eerste keer dat we echt wat opnamen met Pauw”, zegt Pots. “Dat stuurden we op, en voor we het wisten werden we overladen met mails en telefoontjes.” Ottink: “Ineens waren we de meest geboekte band ooit op de Popronde. Door één demo hadden we 38 shows in drie maanden tijd en stonden wij gisteren bij DWDD. We hebben heel Nederland gezien en er zijn hele coole dingen uitgekomen. Frank Satink van Goomah zag ons spelen en heeft ons getekend, daardoor konden wij ook onze EP opnemen. De EP werd opgenomen bij Roel Blommens in Eindhoven bij Rock ’n Roll Support. Voor mastering gingen de tracks naar Grammofon in Zweden.”

Met Shambhala scoorde Pauw de 3voor12 Single van de Week. “Die plaat komt voort uit een interesse voor het mythische. Shambhala is het Boeddhistische koninkrijk voor liefde en vrede,” zegt Pots. “De luisteraar mag het zelf invullen, maar voor mij betekent het doen wat je wil doen. Dan bereik je het meeste en dat is ook wat wij met onze muziek doen. Dat wordt op dit moment goed ontvangen. De meeste nummers schrijf ik thuis als een soort basis, vervolgens gaan wij daar samen mee aan de slag. We zijn nu hard aan het werken aan nieuw materiaal want er moet nu een album komen. We weten nog niet wanneer het af is, maar we hopen zo snel mogelijk.”

In De Wereld Draait Door kondigde Matthijs van Nieuwkerk meteen aan dat Pauw op Noorderslag speelt. “We hoorden al van veel bands dat zij er gaan spelen en dachten: ‘wanneer is het onze beurt?’ Ons label wist dat natuurlijk al lang, maar had het voor ons nog even geheim gehouden. Ik zat daar achter mijn drumstel en realiseerde mij dat het echt sick is eigenlijk. We begonnen met jammen in een boerenschuur omdat we de muziek gewoon vet vinden. Nu krijgen we zo veel goede reacties en hebben we hele vette dingen gedaan. Zo speelden we in Maastricht zes keer op één dag, terwijl we de dag daarvoor met Kasabian in de HMH speelden. Met Cut_ deden we in Eindhoven een guerrilla gig om drie uur ’s nachts en in een uitverkochte Tolhuistuin speelden wij met Temples. In december hebben we drie shows met Taymir. Verder staan we op Where The Wild Things Are en natuurlijk Noorderslag, waar veel boekers aanwezig zijn. We kijken enorm uit naar het festivalseizoen.”