Hollandse Nieuwe 51 staat op de Luisterpaal! Hollandse Nieuwe 51 staat op de Luisterpaal!

Dertien talenten uit het Lokaal-netwerk

, Coördinatie Ingmar Griffioen, samenstelling en tekst door 3voor12 Lokaal

Hollandse Nieuwe 51 staat op de Luisterpaal!

Dertien talenten uit het Lokaal-netwerk

Coördinatie Ingmar Griffioen, samenstelling en tekst door 3voor12 Lokaal ,

Adieu zomer, dag zomerstop: Het seizoen is weer geopend en ook Hollandse Nieuwe 51 is daar. Met dank aan 3voor12 Lokaal, want het lokale netwerk stelde voor de zesde maal de sampler samen. HN 51 bevat 13 tracks van 8 lokaalsites en schakelt grofweg van Haagse indie pop, Gelderse stoner en hiphop via Eindhovense bluesrock en Bredase metal naar Groningse psychpop en Utrechtse jazz cross-over.

Hollandse Nieuwe 51 staat nu op de Luisterpaal en in dit artikel lees je er alles over.

Belangrijk: De samenstelling gebeurt geheel door de 3voor12 Lokaal-sites, die ieder maandelijks een of twee acts mogen aandragen. Je vindt alle lokaalsites op de lokaalkaart. Het heeft geen zin meer om 3voor12 landelijk te mailen met Hollandse Nieuwe suggesties.
Hieronder vind je de tracklisting vergezeld van links naar de acts en daar weer onder staat de motivatie per act.

Tracklisting:
1. The Great Communicators - Zoetrope (Den Haag)
2. General Midnight - Moon (Gelderland)
3. Orange Skyline - Rapture (Groningen)
4. Counter Jib - Lion's Den (Utrecht)
5. Playground Zer0 - Full Moon (Den Haag)
6. Guillaume Finta feat. Diede Claesen – Fall Down Slowly (Eindhoven)
7. Discipline X Lerrie - Tijd Tikt (Gelderland)
8. The Love Freaks - Robin Hood (Zeeland)
9. Grim Tim - New Blues (Eindhoven)
10. Mourn - Fool's Gold (Breda)
11. Pacific Horrific - You And I Alone (Limburg)
12. Angelo Boltini - Over (Utrecht)
13. There There - Exist (Breda)

1. The Great Communicators - Zoetrope (3voor12 Den Haag)
De Haags/Amsterdamse formatie The Great Communicators, de 3voor12 Den Haag Selecteert act van de maand september, is een indie postrockband met Broken Social Scene, Autolux en Yeah, Yeah, Yeah's als voornaamste inspiratoren. Eerder dit jaar verscheen de eerste EP 'Bide Your Time', gemixt door de Canadese producer David Newfeld (Broken Social Scene). De nieuwe single en videoclip van de band, 'We run, we stay' ging deze week in première op 3voor12 Den Haag. Videorepo hier.

2. General Midnight - Moon (3voor12 Gelderland)
Van deze band gaan we ongetwijfeld nog meer horen! Met een recent getekend contract van Suburban Records op zak verschijnt 3 oktober hun debuutalbum. Een mix van donkere grunge en melodieuze desert-rock, met beukende riffs en fuzzy gitaarsolo's. Begin oktober hebben ze hun eerste release shows in Merleyn en Luxor Live.’

3. Orange Skyline - Rapture (3voor12 Groningen)
Rapture is de nieuwe single van de Groningse indie band Orange Skyline. Het nummer is afkomstig van de gelijknamige EP Rapture, die op 15 september 2014 zal verschijnen. De werkwijze van de band laat zich kenmerken door een combinatie van jaren '60 rock n' roll, psychedelische chansons en moderne garagerock een eigen geluid te smeden.

4. Counter Jib - Lion's Den (3voor12 Utrecht)
Counter Jib ontstaat in Utrecht wanneer de ervaren muzikanten en goede vrienden Florian Wolff, Rolof Groothoff en Wouter de Graaf in een onstuimige jamsessie hun liefde voor rock herontdekken. Ze laten er geen gras over groeien: binnen een half jaar spelen ze op Club 3voor12/Utrecht en is de eerste EP Secret Showroom (najaar 2013) een feit. De band houdt het simpel: twee gitaristen en een felle drummer zorgen voor een vette mix van harde rock, zompige blues, grunge (ja toch) en zo af en toe een spoortje klassieke heavy metal. In oktober verschijnt debuutalbum Mirk & Marvel maar de band presenteert het al op op donderdag 18 september in EKKO.

5. Playground Zer0 - Full Moon (3voor12 Den Haag)
Het Haagse producertrio Playground Zer0 brengt deze week de nieuwe single 'Full moon' uit, waarvan later deze week ook de videoclip verschijnt. Het is een voorproefje van het debuutalbum van de formatie dat op 19 september wordt gepresenteerd tijdens het Reeperbahn festival in Hamburg, Duitsland. Eerder was Playground Zer0 al te zien op Club 3voor12 Den Haag, Sniester en in het voorprogramma van Baskerville en Splendid. Lees ook het interview.

6. Guillaume Finta feat. Diede Claesen – Fall Down Slowly (3voor12 Eindhoven)
Je zou het niet meteen verwachten omdat achter Eindhoven zo vaak maar klakkeloos Rock City wordt geplakt, maar Eindhoven heeft de laatste jaren veel goede singer-songwriters voortgebracht. Birdt, Iris Penning en Man From The South waren al eens Hollandse Nieuwe, deze maand wordt Guillaume Finta ingebracht. Hij kan zich prima redden met alleen een gitaar als begeleiding, maar op de EP ‘Stillness Of The Woods’ worden werkelijk alle registers opengetrokken, zij het heel subtiel. Fall Down Slowly laat een warm en rijk georkestreerd geluid horen dat ergens doet denken aan de warme folk en indie van Wolfendale. Niet geheel toevallig dan ook dat Marc van den Boom, bassist van de band, verantwoordelijk is voor de productie.

7. Discipline X Lerrie - Tijd Tikt (3voor12 Gelderland)
Tijd tikt is de eerste single van het Nijmeegse hiphopduo Discipline X Lerrie. Zij hebben onlangs de samenwerking opgezocht en zullen diverse tracks uitbrengen onder het nieuwe album 'Gekkenwerk'. Discipline kennen we onder andere van Discipline & Rather Real waarmee 3voor12 Gelderland onlangs een interview had. Lees hier het interview, inclusief bijbehorende clip.

8. The Love Freaks - Robin Hood (3voor12 Zeeland)
Het duo The Love Freaks, bestaande uit de Zeeuwse Winnie Haarhuis en Hagenees Matty Ros, werken sinds 2012 samen. Onder de naam WINNIE & SPEEEZZZBEEEZZZ werden twee songs uitgebracht op verzamel LP ‘Elektrik Underground 12’ van Motok Records. Nu gaan de twee rasmuzikanten verder onder de naam The Love Freaks en lijken ze zichzelf opnieuw uitgevonden te hebben met een album als resultaat. Lees de recensie.

9. Grim Tim - New Blues (3voor12 Eindhoven)
Vuige bluesrock uit Eindhoven! Klonk debuut-EP ‘Cygnet Strumpet House’ van Grim Tim nog wat ingehouden met zelfs een ballade erop, debuutalbum ‘Satisfriction’ belooft een kneiterhard en moddervet bluesrockalbum te worden. Als we deze eerste single, die heel toepasselijk ‘New Blues’ is genoemd, mogen geloven tenminste. 31 oktober weten we het zeker, dan is de albumpresentatie in het Stroomhuisje in Eindhoven.

10. Mourn - Fool's Gold (3voor12 Breda)
Mourn wil gewoon lekkere metal maken. "Met een dikke groove, vette zang, ronkende gitaar en krakende basgitaar." Deze Bredase metalband heeft geen pretenties en maling aan hun gebrek aan cutting edge, want alles is toch al eens gedaan. 'Fool's Gold' komt van debuut EP 'The Beaten Path' die 1 september uitkwam. En dat de bandleden uit onder andere Exivious, March en Textures komen is alleen al een nominatie voor Hollandse Nieuwe waard.

11. Pacific Horrific - You And I Alone (3voor12 Limburg)
"Pacific Horrific verschool zich ruim twee jaar lang in zijn 19e eeuwse studio, een voormalige vrieskelder van een oude limonadefabriek. In de luwte werd er gesleuteld aan de ideale mix tussen 90's indie, electro en moderne pop. 23 juli bracht het viertal zijn debuut-EP naar buiten. Vier nummers die doen denken aan hedendaagse bands als Blood Orange, Autre ne Veut en Glass Animals." Indie electro-ballad You And I Alone is de eerste single.

12. Angelo Boltini - Over (3voor12 Utrecht)
Angelo Boltini studeerde jazzgitaar aan het conservatorium in Amsterdam. Als gitarist stond hij eerder al op het podium met Thijs van Leer, maar in bands als For The Birds nam hij naast de gitaarpartijen ook de zang voor zijn rekening. Boltini beschouwt de gitaar nog steeds als zijn hoofdinstrument, maar op zijn zelf-geproduceerde solo-EP maakt hij ook meer gebruik van synths en elektronica. Op dit moment werkt hij aan een album, waarvan ‘Over’ de eerste single wordt. Op donderdag 25 september speelt Angelo Boltini live bij Club 3voor12/Utrecht in dB’s (entree gratis).

13. There There - Exist (3voor12 Breda)
'Exist' is de nieuwe single van de alternatieve rockband There There. De winnaars van de Bredase PopRock Bandwedstrijd 2014 schromen het experiment niet en spelen met dynamiek. Het ene moment klinkt het minimalistisch, het andere moment ontstaat een imposante geluidsmuur met post-rock invloeden. In januari verscheen de debuut-EP simpelweg genaamd: 'EP' en nu is het tijd voor nieuw werk. 'Exist' werd opgenomen in de Sandlane Recording Facilities in Rijen door Maarten de Peijper en Jos Driessen. Lees meer in een interview op 3voor12/Breda over de single en het optreden op Breda Barst, zaterdag 20 september.

Luister Hollandse Nieuwe 51 nu op de Luisterpaal

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12