Hollandse Nieuwe 50, jubileumeditie op de Luisterpaal!

Twaalf talenten uit het Lokaal-netwerk

Coördinatie Ingmar Griffioen, samenstelling en tekst door 3voor12 Lokaal ,

Jubileum! Hollandse Nieuwe 50 is hier! En die mijlpaal is zeker ook te danken aan 3voor12 Lokaal, want het lokale netwerk levert alweer voor de vijfde maal de input voor de HN-sampler. HN 50 bevat 12 tracks van 8 lokaalsites en wordt geopend door Grunn punkrock 'n roll en heeft een all-star tintje met tracks van A Liquid Landscape uit het noorden, instrumentaal rockende Eindhovenaren van LEFT en het bonte Gelderse collectief De Beloning (met o.a. Nosa en Skunkfunk). Endje tekent ook voor de meest opmerkelijke bijdrage en wel in de vorm van roots-veteraan Ad ‘The Watchman’ van Meurs.

Hollandse Nieuwe 50 staat nu op de Luisterpaal en in dit artikel lees je er alles over.

Belangrijk: De samenstelling gebeurt geheel door de 3voor12 Lokaal-sites, die ieder maandelijks een of twee acts mogen aandragen. Je vindt alle lokaalsites op de lokaalkaart. Het heeft geen zin meer om 3voor12 landelijk te mailen met Hollandse Nieuwe suggesties.
Hieronder vind je de tracklisting vergezeld van links naar de acts en daar weer onder staat de motivatie per act.

Tracklisting:
1. The Black Cult - I Don't Want It (3voor12 Groningen)
2. Nausica - Marie (3voor12 Gelderland)
3. LEFT - Vortex (3voor12 Eindhoven)
4. De Beloning - De Beloning (3voor12 Gelderland)
5. FAUT HAUT - Stoic Man (3voor12 Utrecht)
6. Steady New Sounds - You Got Me (3voor12 Zeeland)
7. Winterdagen - Eén (live), Bounce voor 3voor12 (3voor12 Zuid-Holland)
8. Harm's Fork - Ukan (3voor12 Friesland)
9. Alexi Lalas - All I Need Is Some Company (3voor12 Utrecht)
10. Lamy Lame - Supermarkt (3voor12 Breda)
11. Ad van Meurs - Tulsa (3voor12 Eindhoven)
12. A Liquid Landscape - Open Wounds (3voor12 Friesland)

1. The Black Cult - I Don't Want It (3voor12 Groningen)
Drie Groningse jongens die rauwe punkrock maken. The Black Cult heeft een nieuwe single die kritiek op de politiek achterwege laat, maar wel een uitlaatklep voor de muzikanten vormt. Frontman Douwe Doorduin laat zich inspireren door zijn eigen leven. Scenario’s die deels gebaseerd zijn op eigen ervaringen overdrijft hij in de nummers - flink over de top. De muziekvrienden proberen geen perfect beeld neer te zetten van muziek, maar beginnen gewoon met spelen en zien dan wel waar het eindigt.

2. Nausica - Marie (3voor12 Gelderland)
Medio mei is de tweede EP 'The Molecules Fall Closer' van het Arnhemse Nausica verschenen. Vijf dynamische liedjes variërend van het ingetogen 'Marie' tot het bijtende 'Jane Doe' doet men denken aan een vleugje Warpaint op een bedje van PJ Harvey. In 2015 hopen ze met hun debuutalbum te komen. Tijdens de Nijmeegse Zomerfeesten zullen zij op de Club 3voor12 Gelderland spelen. Hou de site in de gaten!

3. LEFT – Vortex (3voor12 Eindhoven)
Het Eindhovense LEFT speelt al jaren in de Jupiler League van de Nederlandse gitaarrock. En hoewel het powertrio vooral bekendheid geniet van de radiovriendelijke, Foo Fighters-achtige stadionrock, laat de band zich op het onlangs verschenen ‘Any Other Way’ bij tijd en wijle ook van een andere kant zien. Er worden grenzen opgezocht die het geluid en de energie bepaald geen windeieren leggen. Sterker nog, op de momenten dat LEFT zijn vertrouwde habitat verlaat, klinkt de band beter dan ooit. Het zompige, meeslepende en instrumentale (!) ‘Vortex’ is daar het beste voorbeeld van. Prijsnummer van de plaat en een geheide live-hit.

4. De Beloning - De Beloning (3voor12 Gelderland)

De Beloning bestaat uit een Nijmeegse rapformatie met funkband Skunkfunk uit Deventer en is een project van stichting Promotie Amateurmuziek Nijmegen (PAN). Ze hebben een Nederlandse primeur met de eerste 360 graden videoclip. De muziekliefhebber thuis kan namelijk virtueel in de rondte draaien, door te kiezen welke 'camera' hij wil zien. Het heeft iets weg van Google Streetview, maar dan met een flinke portie feest erin. Onder andere Jag & Rei, Discipline, Bruno Punt, Nosa, Jeroentje, Neev en Timing werken aan het project mee. Het werk bestaat uit een combinatie van funk, jazz, hiphop en soul. Dat maakt het collectief uniek.’

5. FAUT HAUT - Stoic Man (3voor12 Utrecht)
Macaber, ritmisch, poëtisch met ballen. FAUT HAUT is de merknaam waaronder Joep Bollinger (ex-Über-Ich) en Tim van Oosten (Roosbeef) samenzweren. Het duo brengt je een gestage ritmestampij, verwerkt in nummers met een gek avant-gardistisch beginsel. Naar maar leuk. Grof, maar subtiel grof. Ritmisch; ze zetten je in beweging. FAUT HAUT speelt op donderdag 26 juni in dB's, op de gratis toegankelijke XL-editie van Club 3voor12/Utrecht.

6. Steady New Sounds - You Got Me (3voor12 Zeeland)
''You Got Me' is de nieuwe ep van de jonge indierockband Steady New Sounds uit Zeeland. Aan de ep is een jaar lang gewerkt samen met Marien Dorleijn (Moss). Single en opener 'You Got Me' is een prima rocknummer met een fijne gitaarlijn en melodie. Lees hier de recensie.

7. Winterdagen - Eén (live), Bounce voor 3voor12 (3voor12 Zuid-Holland)
De melancholische, neo-klassieke klanken van 'Winterdagen' kruipen onder je huid en nemen bezit van je. Het muziekproject van Mink Steekelenburg (toetsenist 'Half Way Station'), Martijn Eikenhout (bas) en Jaap Rovers (viool) kan zich meten met het werk van 'Erased Tapes-muzikanten' als Ólafur Arnalds, Peter Broderick en Nils Frahm. Het wachten is op de eerste EP die nu in de maak is.

8. Harm's Fork - Ukan (3voor12 Friesland)

De Fries-Groningse band Harm's Fork laat zijn muziek omschrijven als extatische freakgospel. Het zestal, geformeerd rond zanger-toetsenist Harm Wierda, maakt muziek met een religieuze ondertoon. Vooral de prettige en vriendelijke manier waarop dit wordt overbracht, maakt van Harm's Fork een band om echt eens te bezoeken. Het nummer Ukan is afkomstig van de titelloze debuut-EP.

9. Alexi Lalas - All I Need Is Some Company (3voor12 Utrecht)
Alexi Lalas (inderdaad vernoemd naar de voetballer die met de Verenigde Staten meedeed aan het WK van 1994) is het soloproject van multi-instrumentalist, songwriter en producer Rinse Visser die je misschien nog wel kent van Destructive Cult en The Dance. Na jarenlang in bands gespeeld te hebben voelde Visser dat hij een nieuw geluid moest laten horen: rauw en lo-fi, geïnspireerd door alleskunners zoals Todd Rundgren en Damon Albarn. Ook is te horen dat hij tijdens het schrijven naar Kurt Vile en Bradfox Cox heeft geluisterd. Visser heeft zoveel mogelijk zelf gedaan: het schrijven, inspelen en de productie. De enige samenwerking is die met songwriter Stefan 't Hooft (Walker Diver), die een groot deel van de teksten voor zijn rekening nam. ‘All I Need Is Some Company’ staat op het debuutalbum The Best Is Yet To Come dat deze zomer wordt uitgebracht op vinyl. Alexi Lalas speelt donderdag 26 juni in dB's, op de gratis toegankelijke XL-editie van Club 3voor12/Utrecht.

10. Lamy Lame - Supermarkt (3voor12 Breda)
'Supermarkt' is een hiphop track van het debuutalbum 'Stoel' van Lamy Lame. Een kritische tekst met als voornaamste thema bewustzijn, in combinatie met onze huidige doorgedraaide economie. 'Stoel' is de opvolger van de EP 'Kruk' uit 2011 en bevat poëzie, slam, raps, hiphopbeats en zelfs tekno. Lamy Lames teksten zijn geschreven vanuit een behoorlijk persoonlijk perspectief, via deze track krijg je een kijkje in haar leven. De single 'Supermarkt' en 'Stoel' zijn gratis te downloaden via het Frietboerism label.

11. Ad van Meurs – Tulsa (3voor12 Eindhoven)

Ad ‘The Watchman’ van Meurs is inmiddels een grote Eindhovenaar. De roots-grootheid levert samen met partner Ankie Keultjes al jaren de ene na de andere geweldige plaat af. Daarnaast haalt hij wekelijks de beste roots-artiesten naar Eindhoven op de door hem georganiseerde ‘Ad van Meurs presenteert…’ avonden in het Muziekgebouw. Dat de beste man (inter)nationaal nog steeds in de marge opereert, mag dan ook als onrechtvaardig beschouwd worden. Als The Watchman bracht Van Meurs zijn mijmeringen nog in het Engels, maar twee jaar geleden was daar ineens het Nederlandstalige ‘En Soms’. Dat Nederlandstalige uitstapje smaakte naar meer, want vorige maand verscheen ‘De Weg Is Een Vriend’. Eerste single van deze nieuwe plaat is het broeierige ‘Tulsa’, waarvoor de zanger ook een clip maakte.

12. A Liquid Landscape - Open Wounds (3voor12 Friesland)
De mannen van A Liquid Landscape hebben er nu al een turbulent jaar op zitten. Een uitgebreide Europese tournee bracht het viertal al langs negen verschillende landen. Volgende maand staat de band op het Duitse Night Of The Prog Festival, samen met onder andere Marillion en Transatlantic. Open Wounds is de allereerste single van het aankomende album The Largest Fire Known To Man.

Luister Hollandse Nieuwe 50 nu op de Luisterpaal