Hollandse Nieuwe 48 door 3voor12 Lokaal op de Luisterpaal

Veertien talenten uit het Lokaal-netwerk

Coördinatie Ingmar Griffioen, samenstelling en tekst door 3voor12 Lokaal ,

Daar is ie weer: de derde Hollandse Nieuwe-sampler, die helemaal is samengesteld door 3voor12 Lokaal! We gaan van Amsterdamse en Overijsselse songwriters met jazz- en roots-inslag naar Bredase, Eindhovense en Gelderse punkrock/-pop en een Utrechts one-man-garagerock 'n roll-monster. We horen ook de dochter van Barry Hay en een Eindhovense Spinvis-meisje. Oudgedienden StropStrikkers en Pioneers Of Love kloppen weer aan de poort. Voor de tweede editie leverden 10 van de 14 sites vers materiaal aan. Hollandse Nieuwe 48 staat nu op de Luisterpaal en in dit artikel lees je er alles over.

Belangrijk: De samenstelling gebeurt geheel door de 3voor12 Lokaal-sites, die ieder maandelijks een of twee acts mogen aandragen. Je vindt alle lokaalsites op de lokaalkaart. Het heeft geen zin meer om 3voor12 landelijk te mailen met Hollandse Nieuwe suggesties. Hieronder vind je de tracklisting vergezeld van links naar de acts en daar weer onder staat de motivatie per act.

Tracklisting:
1. Eleonor Coco - Call Me Coco (3voor12 Amsterdam)
2. Tears & Marble - We Don't Like You (3voor12 Den Haag)
3. March - Equals One (3voor12 Breda)
4. StropStrikkers – Aan De Overkant (3voor12 Utrecht)
5. Luka - Soft Shadows (live) (3voor12 Den Haag)
6. Robbing Banks – Sleep This Off (3voor12 Utrecht)
7. Taxidermist - Collision (3voor12 Gelderland)
8. Brenda Bee - Mystified (3voor12 Overijssel)
9. The 101's - Chances (3voor12 Eindhoven)
10. Smash The Statues - Billion Dollar Baby (3voor12 Gelderland)
11. Pioneers of Love - Take It Slow (3voor12 Friesland)
12. Iris Penning - Jong En Dwaas (3voor12 Eindhoven)
13. CUDA - Rodeo Clown (3voor12 Limburg)
14. Gofish - No Fear (3voor12 Zeeland)

1. Eleonor Coco - Call Me Coco (3voor12 Amsterdam)
Na het winnen van de Kunstbende in 2013 stampte de Amsterdamse band Eleonor Coco met een lekker tempo door het livecircuit. In de rugzak zit de zomerse EP Tongue: vier mooie kleurrijke popliedjes gebakken in een jazzvorm, begin maart gepresenteerd in Pacific Parc. Zangeres Eleonor Pernas neemt met in het achterhoofd Selah Sue en Lilly Allen de luie vocalen voor haar rekening.

2. Tears & Marble - We Don't Like You (3voor12 Den Haag)
Eind 2013 was daar ineens een nieuw Haags elektronisch duo, Tears & Marble. Met een melancholische versie van 90's klassieker 'What is love' (Haddaway) maakten we voor het eerst kennis met dit nieuwe project van zangeres Bella Hay en producer Cris Kuhlen (Topless). Nu is er ook de eerste officiële single, het eigen nummer 'We don't like you'. Op zaterdag 3 mei is het duo te zien tijdens Club 3voor12 Den Haag in het Paardcafé.

3. March - Equals One (3voor12 Breda)
March bracht 21 maart hun allereerste EP ‘In The Air’ uit met daarop ‘Equals One’. Een onvervalste punkrocksong met als boodschap: "Iedereen komt van tijd tot tijd wel eens op een feestje waar hij of zij eigenlijk niet wil zijn. Met nare muziek en te veel mensen. Dat gevoel wanneer je onderweg naar huis snoeihard je favoriete plaat draait. De geruststelling dat er overal in de wereld misfits zijn zoals jij. Dat is ‘Equals One’."

4. StropStrikkers – Aan De Overkant (3voor12 Utrecht)
Helemaal nieuw is StropStrikkers niet. Tussen 2006 en medio 2008 leek de de Utrechtse hiphopcrew op weg om Nederland te veroveren. Mede op basis van de goede live-reputatie won het drietal in 2007 de Clash of the Titans en de Utracks Award. Begin 2008 stonden ze ook op Noorderslag. Zo snel als ze kwamen, zo snel was het echter ook voorbij. De solo-ambities van MC J.A.E. betekenden een voortijdig einde. Tot nu. In 2013 kwamen J.A.E., Skafalau en Klaas Vaak weer bij elkaar. In de tweede helft van dat jaar volgden een paar shows en en op 1 maart zag een nieuw album het levenslicht: Tabula Rasa. Met overminderd grote ambities en de bekende harde live-shows begint StropStrikkers met een schone lei. ‘Aan De Overkant’ is afkomstig van Tabula Rasa en kent een gastoptreden van Pax.

5. Luka - Soft Shadows (Live) (3voor12 Den Haag)
Luka is de Haags/Rotterdamse band rondom singer-songwriter Lisa Lukaszczyk. Muzikaal wordt de band geïnspireerd door artiesten als Bon Iver en Patrick Watson. De band heeft net de opnames voor de eerste EP 'Changing Seasons' afgerond. Live was Luka eerder al te zien op Club 3voor12 Den Haag, het Eendrachtfestival en Stukafest Delft en is de 3voor12 Den Haag Selecteert act van april. Op woensdag 16 april treedt de band op in de SuperMarkt.

6. Robbing Banks – Sleep This Off (3voor12 Utrecht)
In november vorig jaar werd bekend dat Robin van Saaze na zes jaar zou stoppen als bassist van Drive Like Maria. Daardoor speelde Van Saaze ook nog lange tijd in de Utrechtse band Taxi to the Ocean. Stoppen met muziek maken zit er echter niet in want Van Saaze was al bezig met een nieuw project: Robbing Banks, een eenmansband met gitaar, drums en zang. In zijn vorige bands was Van Saaze gewend om soms dagenlang aan nummers te schaven maar voor Robbing Banks pakte hij het anders aan. Met muzikale invloeden als Jon Spencer en collega one-man-band Mark Sultan in gedachten sloot hij zich een paar weekenden op in een vakantiehuisje in Zeeland. Daar schreef hij de rauwe liedjes, van soms nog geen minuut, die terecht kwamen op debuut 10” Got Love Need Money (te krijgen op vinyl). Op 20 april is hij te zien in dB’s (Utrecht) met Dead Ghosts, White Mystery, Anomalys en Black Cult.

7. Taxidermist - Collision (3voor12 Gelderland)
Met claps en catchy koortjes teksten over (zelf)moord, niet veel bands zullen ermee weg kunnen komen. Op Collision slaagt het Nijmeegse Taxidermist er alsnog met verve in. Deze single is exemplarisch voor de nieuwe plaat Desert Calm: het rockt weliswaar, maar de vervoering staat voorop. Vrijdag 4 april is de releaseparty in Doornroosje.

8. Brenda Bee - Mystified (3voor12 Overijssel)
Brenda Bee is een Deventerse artieste die net haar debuutalbum 'Sweet Disguise' op de markt heeft gebracht. De nummers 'Sweet lovin'' en 'Mystified' lijken absoluut niet op elkaar, wat ook kenmerkend is voor de rest van haar album. Een grote diversiteit kán storend zijn, maar 'Sweet Disguise' ligt prima in het gehoor en is zeker het luisteren waard.

9. The 101's - Chances (3voor12 Eindhoven)
Eindhoven beleeft een heuse revival van de poppunk, met Call It Off en The 101's als vaandeldragers. Alhoewel poppunk natuurlijk nooit is weggeweest volgens deze Eindhovense hoogvliegers. The 101's lanceerde in maart hun debuutalbum bij White Russian Records vol met aanstekelijke en energieke poppunk. De recensies zijn lovend en single 'Chances' schopte het zelfs tot de koppositie van alternatieve hitchart Free40 Indie Chart. Zoals de labelgenoten van Call It Off al zeiden: "Poppunk, het mag weer."

10. Smash The Statues - Billion Dollar Baby (3voor12 Gelderland)
De Nijmeegs-Utrechtse punkband Smash The Statues is weer terug, na een paar jaar gestopt te zijn. De nieuwe 10”-plaat Rise To The Occasion is na vijf jaar het eerste materiaal dat de band uitbrengt. Het enkelzijdige vinyl is voorzien van een ets op de achterkant en de sociaal geëngageerde band doneert een deel van de opbrengst aan Stichting Gast, die vluchtelingen en asielzoekers hulp biedt. Openingsnummer Billion Dollar Baby gaat over grote bedrijven die via Nederlandse brievenbusfirma's miljarden wegsluizen in plaats van dat ze belasting betalen om zo iets terug te doen voor de gemeenschap waar ze hun winsten behalen. Nederland is hierdoor een van de grootste belastingparadijzen ter wereld en Smash The Statues hoopt dat dit snel verandert.

11. Pioneers of Love - Take It Slow (3voor12 Friesland)
Pioneers of Love draait alweer een aardige tijd mee in de Friese popscene. Het grootste succes werd bereikt met de singel Walhalla, waarna het viertal werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Na de bezettingswisseling van vorig jaar en de release van single Closer, is Take It Slow het eerste wapenfeit van de band in 2014.

12. Iris Penning – Jong En Dwaas (3voor12 Eindhoven)
We noemden haar het Eindhovense Spinvismeisje en vergeleken haar met Eefje de Visser. Daar kon zij zich prima in vinden, met de kanttekening dat ze toch wel echt heel eigen is. “Althans, dat hoop ik”, voegde ze eraan toe. Nou, dat zit wel goed hoor. Iris Penning maakt prachtige Nederpop met een poëtische inslag. Daarbij houdt ze het luchtig en vooral heel muzikaal. 'Jong En Dwaas' komt van debuutalbum ‘Droomverf’, dat de zangeres in maart onder veel belangstelling presenteerde op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar.

13. CUDA - Rodeo Clown (3voor12 Limburg)
"Mannen, houd jullie vrouwen en dochters veilig binnen! Dat is het advies van de Sittardse cowpunkband CUDA dat zij ons in het nummer 'Hear the CUDA' toeroepen. Het doel van dit album is om in elke kroeg te spelen waar koud bier door rondborstige serveersters wordt geschonken. Hiermee is meteen de toon gezet... Met het in eigen beheer opgenomen debuutalbum How ‘Bout A Ninety Two probeert CUDA naam te maken met rauwe cowpunk dat invloeden van zowel country, folk als blues combineert tot een licht ontvlambaar mengsel dat als brandstof dient voor de “Plymouth Barracuda” muscle car, alwaar de bandnaam van afgeleid is.

14. Gofish - No Fear (3voor12 Zeeland)
Gofish is een alternatieve female-fronted rockband uit Zierikzee. De in 2007 opgerichte band is in de Zeeuwse muziekscene allang geen onbekende meer. Op dit moment is de band druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal, waarvan een aantal nummers al worden verwerkt in hun nieuwe set die ze vanaf dit najaar zullen gaan presenteren aan het publiek.

Luister nu naar Hollandse Nieuwe 48
Vind je dat jij of je band ook thuishoort op een Hollandse Nieuwe sampler? Meld jezelf dan aan bij de lokaalsite in jouw regio! Check de landkaart.