Hollandse Nieuwe 46: 3voor12 Lokaal presenteert vers talent

Lokaal-netwerk stelt voortaan HN-sampler samen

Coördinatie Ingmar Griffioen, samenstelling en tekst door 3voor12 Lokaal ,

We gaan gewoon weer iets nieuws doen: Hier is de eerste Hollandse Nieuwe sampler die helemaal is samengesteld door... 3voor12 Lokaal! De selectie blijft voortaan helemaal bij ons netwerk van 14 lokaalsites liggen, die van Middelburg tot Den Helder, Groningen en Maastricht toch al onze oren en ogen in het veld zijn. Voor de eerste editie leverden meteen 11 van de 14 sites materiaal aan. Hollandse Nieuwe 46 staat nu op de Luisterpaal en in dit artikel lees je er alles over.

Belangrijk: De samenstelling gebeurt geheel door de 3voor12 Lokaal-sites, die ieder maandelijks twee acts mogen aandragen. Je vindt alle lokaalsites op de lokaalkaart. Het heeft geen zin meer om 3voor12 landelijk te mailen met Hollandse Nieuwe suggesties. Hieronder vind je de tracklisting vergezeld van links naar de acts en daar weer onder staat de motivatie per act.

Tracklisting:
1. Sväva - Heather (3voor12 Friesland)
2. De Eerste De Beste - De Rotonde (3voor12 Tilburg)
3. Krach - Last Time I Checked This Was My House (3voor12 Gelderland)
4. Ode to the Quiet - We Have a Map (Rêverie) (3voor12 Utrecht)
5. Radar Men from the Moon - Surrealist Appearance (3voor12 Eindhoven)
6. Seedorf – Einfach, Bitte (3voor12 Utrecht)
7. Einfach Kurt - Frowning (3voor12 Gelderland)
8. Sprokkelhout - In Pursuit (3voor12 Groningen)
9. Mehdi - Jij Bent (3voor12 Den Haag)
10. Dirty Bastards - We Don't Care (3voor12 Breda)
11. I Could Float Here Forever - Then, There Was Monoculture (3voor12 Zeeland)
12. The Dirty Denims - Bad Habit (3voor12 Eindhoven)
13. Baptist - For A While (Part I & II) (3voor12 Noord-Holland)
14. JARA - When I Left (3voor12 Den Haag)

15. Amberjacks - Return of the Obeah Man (3voor12 Limburg)

1. Sväva - Heather (3voor12 Friesland)
De jonge dreampopband Sväva won vorig jaar in een sterk bezette finale verrassend de Kleine Prijs van Fryslân. Sindsdien maakte het vijftal veel indruk op festivals als Freeze, Explore The North en Eurosonic en Kicking the Habit tipte hun als één van dé talenten van 2014. Check ook deze Pelican-sessie. Later dit jaar volgt een langverwachte debuutplaat, waarvan Heather de allereerste single is.

2. De Eerste De Beste - De Rotonde (3voor12 Tilburg)
Als The Sidekicks schopten deze jongens al aardig wat kont en het al eerder tot Hollandse Nieuwe. Nu zijn ze terug met Nederlandstalige indierock en doopten ze zich om tot De Eerste De Beste. De bandleden komen uit Tilburg en Oss en hun debuutalbum is geproduceerd door Pim van de Werken. Zoals de band zelf zegt: "Met deze single gaan wij op pad om Nederland te veroveren."

3. Krach - Last Time I Checked This Was My House (3voor12 Gelderland)
"Drie jaar na hun debuutalbum verschijnt rond april het tweede album van het Ernemse/Nimweegse Krach. Om de week brengen zij een nieuwe track inclusief video ten gehore die te vinden is op hun site. Een fijne combinatie van experimentele, elektronische rock waarbij de synths en de beats bovendien zorgen voor de dansbaarheid van de plaat.

4. Ode to the Quiet - We Have a Map (Rêverie) (3voor12 Utrecht)
Ode to the Quiet is een Utrechtse band die bestaat uit zangeres en toetseniste Marianne Oldenburg, drummer Otto de Jong en gitarist Tobias Kerkhoven. De band maakt een mix van dreampop en neo-klassieke muziek, met Philip Glass en Efterklang als inspiraties. Een belangrijke rol is weggelegd voor de krachtige stem van Marianne Oldenburg. In mei 2013 heeft het drietal een album opgenomen met Martijn Groeneveld in Mailmen-studio, dat in maart moet verschijnen. 'We Have a Map (Rêverie)' (met mooie clip) is hun eerste muzikale levensteken online. De band was de 3voor12/Utrecht Selecteert van januari.

5. Radar Men from the Moon - Surrealist Appearance (3voor12 Eindhoven)
Na 'Echo Forever' is de misschien wel meest psychedelische band van Eindhoven terug met opvolger 'Strange Wave Galore'. De band is naar eigen zeggen stoner-moe en zou hierop het psychedelische spectrum wat meer verkennen. Openingstrack Surrealist Appearance voegt meteen de daad bij het woord. Heerlijk bezwerend en ideaal voor de perfecte muzikale trip. Benieuwd naar het hele album? Lees dan de albumrecensie of check het op de Luisterpaal.

6. Seedorf – Einfach, Bitte (3voor12 Utrecht)
Seedorf is een paar jaar terug gevormd door voormalige leden van Captain Darling (Tilburg), Golden Receivers (Utrecht) en Chuck Norris (Utrecht / Hengelo). De band speelt instrumentale (post-)rock en laat zich daarbij inspireren door bands als Built to Spill, Do Make Say Think, Mogwai en My Vitriol. Het zelfgetitelde debuutalbum is opgenomen in de Utrechtse Vuurland studios en verschenen op 19 januari. Donderdag 13 maart speelt Seedorf in Tivoli’s Spiegelbar, in de voorronde van de Clash of the Titans. Goede slogan ook: "Wij leggen de lat hoog, maar mikken hoger!"

7. Einfach Kurt - Frowning (3voor12 Gelderland)
Einfach Kurt combineert in zijn liedjes de rauwheid en romantiek van country en blues met de aardsheid van folkmuziek. Frowning is afkomstig van zijn EP 'Labour' met zeven eenvoudige maar tot de verbeelding sprekende nummers.

8. Sprokkelhout - In Pursuit (3voor12 Groningen)
In deze single van Sprokkelhout gaan een herkenbaar eigen geluid, en veel speelplezier, gepaard met absolute muzikale klasse. De gelaagde experimentele rock die de band voortbrengt houdt het midden tussen muziek van bands als dEUS, Built to Spill en Modest Mouse. De bekoring van het nummer heeft zeker ook te maken met de heerlijke gitaarriff waar het nummer op drijft. Het nummer is daardoor iets minder rauw dan het doorsnee repertoire van de groep.

9. Mehdi - Jij Bent (3voor12 Den Haag)
De jonge Haagse rapper Mehdi won eind januari in een vol Paard van Troje de vijfde editie van Talent Event, een Haagse muziekcompetitie voor muzikanten tot 19 jaar. De 18-jarige Mehdi Bouzidi maakt een muzikale mix van pop, dubstep en hiphop. Ook worden zijn nummers vaak in een akoestisch jasje gegoten, zoals het nummer 'Jij Bent'. Mehdi is de 3voor12 Den Haag Selecteert act van februari 2014.

10. Dirty Bastards - We Don't Care (3voor12 Breda)
Dirty Bastards is misschien niet Hollands Nieuwste, want de Bredase punk 'n rollband viert dit jaar het tienjarige jubileum. Toch klinkt 'We Don't Care' nog net zo jonge-honderig, fris en hard als in 2003. Trio Bastards Dirty Jelle, Joey en Joe houden de traditie van 'Breda Suck City' in leven en de band viert dat 7 februari met vijf andere bands op het eigen Bastard Fest in Mezz. Dit nummer komt van 'Who Will Throw The First Punch?!' een duo-album met The Gecko Brothers en de eerste release op het nieuwe Outlaws In Charge label.

11. I Could Float Here Forever - Then, There Was Monoculture (3voor12 Zeeland)
I Could Float Here Forever is een vierkoppige instrumentale post-rock band afkomstig uit het idyllische Goes. ICFHF streeft ernaar haar publiek een dynamisch, intens en diepgaand spectrum van composities te presenteren, en viert het leven middels haar muziek, kunsten en videobeelden. Lekker dobberen, wegdromen in je eigen wereld op de klanken van opener ‘Then There Was Monoculture’. Een lekkere luie track die als een bloem langzaam ontluikt. Een licht dissonant gitaarloopje houdt de aandacht vast en brengt je als luisteraar in de juiste sfeer.

12. The Dirty Denims - Bad Habit (3voor12 Eindhoven)
Nou, het is ervan gekomen hoor! Na zo'n 6, 7 jaar is er eindelijk het debuutalbum van The Dirty Denims. Happy Hardrock zou de lading niet meer dekken op dit album, maar dat het nog steeds behoorlijk catchy rock is bewijst eerste single 'Bad Habit' wel. En ja hoor, het orgeltje is er ook weer bij! Er zit zelfs een pianosolo verstopt op 'High Five', ontdek hem zelf op het album op de Luisterpaal.

13. Baptist - For A While (Part I & II) (3voor12 Noord-Holland)
Het jonge Haarlemse producersduo Baptist brachten afgelopen maand hun eerste EP uit. De titeltrack laat precies horen waar ze staan. Balancerend op de lijn tussen luister- en dansmuziek. Hun brede smaak is ook terug te horen in de dj-set die ze deden voor onze rubriek 3mix12.

14. JARA - When I Left (3voor12 Den Haag)
De Haagse singer-songwriter Jara Holdert (3voor12 Den Haag Selecteert act van december 2013, check ook de videorepo) timmert met haar band JARA lekker aan de weg en was onder andere te zien tijdens de Haagse Pop Week. De muziek valt te omschrijven als indiefolk met een vleugje jazz. Het nummer 'When I Left' is afkomstig van de eerste EP 'Sky Collector' die eind 2013 gepresenteerd werd.

15. Amberjacks - The Return of the Obeah Man (3voor12 Limburg)
De Maastrichtse band Amberjacks brengt eindelijk zijn eerste album uit. De band opereert ergens tussen melodische garage-rock Monster Magnet en Jimi Hendrix. En met die omschrijving zeg ik bij lange na niet genoeg. Ga zelf luisteren die plaat. En beter nog, ga de band ook live zien. Nu al een nummer 1 van de top 10 beste Limburgsereleases van 2014.

Luister nu naar Hollandse Nieuwe 46
Vind je dat jij of je band ook thuishoort op een Hollandse Nieuwe sampler? Meld jezelf dan aan bij de lokaalsite in jouw regio! Check de landkaart.