#ESNS14: De Sluwe Vos: "Ik wil de rauwheid van illegale feesten vangen"

"In januari hoopte ik op twee festivals. Het werden er drieëntwintig"

Joost van Beek ,

Zes veelbelovende acts van eigen bodem geven op 18 januari hun visitekaartje af op het 3voor12-podium op Noorderslag. 3voor12 stelt ze allemaal voor. Vandaag een hele mond vol: De Sluwe Vos Presents Kontra Live. Afgelopen jaar ontstond er al veel buzz rondom de techno- en houseproducer uit Deventer en zijn naam zoemt vooral over het internet al een tijdje rond. De Sluwe Vos Presents Kontra Live belooft een dynamische en zintuigprikkelend livespektakel te worden. De producer heeft het afgelopen jaar een behoorlijke bak podiumervaring opgedaan.“Ik wil de rauwheid van illegale feesten vangen.”

De Sluwe Vos is Robert Vosmeijer, een 22-jarige Deventenaar die tijdens zijn middelbareschooltijd pas voor het eerst in aanraking komt met de muziekstroming die hem niet meer zal loslaten. Van een docent krijgt hij bij wijze van huiswerk een technocompilatie mee. Het blijkt liefde op het eerste gehoor. Pas tijdens zijn studie podiumtechniek gaat Vosmeijer voorzichtig produceren. “Ik kwam terecht in een klas met veel mensen die al aan het produceren geslagen waren, voornamelijk hiphoppers. Heel tof, maar ik was toen al gek op techno en house. Mijn klasgenoten inspireerden me om zelf ook gewoon wat te gaan rommelen.”

Vosmeijer opereert dan al een tijdje als dj. De kiem van zijn harde kicks ligt in de lokale scoutingvereninging, waar hij tijdens een feestje de muziek voor zijn rekening neemt. In thuisstad Deventer vindt Vosmeijer een aantal jaar later zijn definitieve vorm tijdens een illegaal kelderfeest. “Ik werd uitgenodigd om te draaien door de jongens van 9.23, een undergroundbeweging uit Deventer. Ik wist niet wat ik meemaakte, zoveel mensen. Het was echt onverantwoord. ”, zegt Vosmeijer met een lach.

De energie die aan de basis ligt van Vosmeijers producties is te herleiden naar die bewuste avond onder de Deventerse grond. “Het was een indrukwekkende omgeving, erg underground, obscuur, rauw. Die rauwheid wilde ik vanaf toen in mijn muziek inbedden. Die undergroundfeesten in Deventer hadden zoveel sfeer. Dat vind ik nu het belangrijkste element in mijn producties, sfeer. Ik wil de rauwheid van die illegale feesten vangen."

Het duiden van de muziek die hieruit voortvloeit vindt Vosmeijer lastig. Als hij in een hokje geduwd wordt, worstelt hij zich er het liefst uit. “Mijn muziek wordt vaak als house gelabeld. Op zich prima, mensen willen muziek nou eenmaal definiëren. Sowieso werkt mond tot mond-reclame zo. Check deze houseplaat, op die manier. Maar als ik met een productie begin denk ik niet; ik ga nu een housetrack produceren die aan bepaalde ‘house-ingrediënten’ moet voldoen. Het genre is zo groot geworden en er is zoveel house waar ik me niet verwant mee voel. Ik wil gewoon de spanning opzoeken, beginnen en kijken waartoe het leidt. En vooral nieuwe dingen ontdekken.”

De Souncloudpagina van Vosmeijer wekt interesse in binnen- en buitenland. Hij treedt inmiddels regelmatig op in de UK en een week feesten op Sziget leidde tot een set op hetzelfde festival. Op Noorderslag zal Vosmeijer uitpakken met zijn nieuwe show: De Sluwe Vos Presents Kontra Live. Het Kontra-collectief bestaat uit een aantal audiovisuele specialisten die Vosmeijer 'de wonderboys uit Deventer' noemt. “Het zijn ontzettend fijne gasten om mee te werken, we zitten echt op één lijn. Ze onwierpen ook het logo voor onze shows.”

De Sluwe Vos Presents Kontra live moet een dynamische live-ervaring worden waarin veel ruimte is voor improvisatie, zowel op gebied van licht als geluid. De spil van de set is de laptop, verder zal de Sluwe zich omringen met analoge apparatuur. Het project is ten doop gehouden in het Burgerweeshuis te Deventer, waar 9.23, dat inmiddels bovengronds is gegaan, een vaste avond heeft. “De shows met Kontra zijn onwijs spannend. Los van een grove schets werk ik die optredens niet uit. Dat geeft me ruimte om te anticiperen op het publiek. Mensen willen dansen, en dat gebeurt, maar ik wil het publiek daarnaast triggeren door bijvoorbeeld plotsklaps een rustpunt in de set in te bouwen. Door de spontaniteit van de shows maak ik een optreden niet alleen voor mijzelf spannend maar ook voor het publiek. Niemand weet bij aanvang waar een show op uit zal lopen, daar komen we samen achter. Ik wil meer zintuigen prikkelen dan het gehoor, vandaar dit project.”

Dromen doet Vosmeijer liever niet. “Ik houd mijn verwachtingen bewust laag, dan maak ik mijzelf ook niets wijs. Het zou fantastisch zijn als ik ooit op festivals als Lowlands en Awakenings mag spelen. Dit jaar was in ieder geval bizar. In januari hoopte ik op twee festivals. Het werden er drieëntwintig. Ik ben festivals heel vet gaan vinden. Misschien vul ik binnenkort op eigen kracht een club. Ik ben er klaar voor. Op dit moment staat alles in het teken van de liveshows.”

Met deze instelling zullen Vosmeijer en de wonderboys in januari naar Groningen trekken. Zonder illusies, zonder hoger doel. “Ik heb er zin in, Groningen is een ontzettend gezellige stad. We gaan gewoon knallen dat is, waar het tot leidt zien we wel."

Eurosonic/Noorderslag is een 4-daags showcasefestival verspreid over verschillende locaties in Groningen. Op 18 januari host 3voor12 een eigen podium in de Oosterpoort.