#ESNS14: Rita Zipora durft te dromen

Postbus 51 meisje debuteert sterk en verzorgd

Atze de Vrieze ,

Een paar maanden geleden had haast niemand ooit nog van Rita Zipora gehoord. Geen features, geen ep of losse singles, geen grootse reputatie in het live-circuit. Ineens was ze daar, en nu al ligt haar debuutalbum in de winkels. Op tijd om een plek te veroveren als opener van het meest intieme podium van Noorderslag.

HET CONCERT
Rita Zipora, Noorderslag, Patio, 18-01-2014

DE ACT
Als Ik Kijk, heet die plaat, en er staan Nederlandstalige liedjes op met pittige arrangementen met een grote rol voor de synthesizer. Zelf noemt Zipora de Bristol sound van Massive Attack en Portishead als grote invloed voor die kant van haar werk. Dat maakt het qua sound net iets eigenwijzer dan bijvoorbeeld Eefje de Visser, die voor een meer akoestische benadering kiest.

HET NUMMER
We kennen Zipora voorlopig vooral van single 'Wasem', een teder liedje op het snijvlak van liefde en seks, waarin de ramen beslaan, de deken overbodig is en waarin Rita haar geliefde toezingt dat zij zo toch samen bedoeld zijn. Romantisch, zeker, maar door het stuwende basgeluid heeft het iets stoers, prikkelend. De synth voegt hier ook een spannende onderlaag toe. Een van de meest frisse singles van het voorjaar, buitengewoon trefzeker gespeeld en kraakhelder gezongen.

HET MOMENT
Toch wordt die spannende kant van Zipora's sound op het podium juist vaak niet ondersteund. Ze oogt wat stijfjes in haar zwarte jurkje, omringd door geweldige maar wat gewoontjes ogende muzikanten. Zipora is een dromer, horen we, ze is onrustig en ze wil het meeste uit haar leven halen. Dat weet ze op een heel aardige, niet al te open manier te verwoorden. Maar soms slaat de balans toch echt over naar de brave kant. Het meest in het Postbus 51-liedje 'Wie Durft', een oproep voor maatschappelijke saamhorigheid.

HET PUBLIEK
Niet slecht voor een opener hoor, het is amper acht uur en Rita Zipora heeft de zaal aardig gevuld met aandachtig publiek. Een aantal van hen trekt na een tijdje weer voort.

HET OORDEEL
Een sterk, verzorgd optreden, waar eigenlijk niet veel aan op te merken is, behalve dat op minder tastbare gronden.