#ESNS14: Broederliefde tekent voor meest ongemakkelijke show

…maar niets dan liefde voor straatjochies uit Spangen

Timo Pisart ,

Tien man. Halverwege de show van Broederliefde is de Binnenzaal dusdanig leeggespeeld dat er hóógstens tien man publiek in de zaal staat. Daarmee tekent het vijftal uit Spangen écht voor de meest ongemakkelijke show van Noorderslag. Kennelijk staat een YouTube-hit niet garant voor Noorderslag-succes. Maar goed: openbare repetitie of niet, het vijftal heeft er zin in. “Wij zeggen ‘Broeder’, jullie zeggen ‘liefde’!” “Broeder!” [stilte]

HET CONCERT
Broederliefde, Noorderslag, Binnenzaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Hoe oud zouden ze zijn? Nog net in hun tienerjaren? Begin twintig, op z’n hoogst, Emms, Sjaf, Jerr en Mella, de vier straatjochies uit het Rotterdamse Spangen die het centrum vormen van hiphopcrew Broederliefde. Ze scoorden een zeurderig Caribisch aandoend clubhitje met Maluku (goed voor dik een miljoen views op YouTube), pakten de Mixtape van het Jaar-prijs bij de State Awards en zijn graag geziene gasten bij 101 Barz. Het is hiphop voor de kids, over high-class energydrankjes, over bitches en over de centjes in de lucht. Niet zo gevaarlijk als de Hydroboyz, niet zo aaibaar als Ronnie Flex, Digitzz en Ares.

HET NUMMER
En hoe begin je dan je show? “WIJ ZIJN DOMME JONGENS!” De niet eens zo hele grote Binnenzaal is misschien voor een derde gevuld, en dat volk staat weifelend achteraan. En in die eerste vijf minuten gooit Broederliefde de muziek minimaal vijf keer uit: “Kom jongens, laten we het een beetje gezellig maken! Kom naar voren!” Niet dus, met lijflied Domme Jongen vegen ze direct de zaal leeg, op een handjevol kids na die het toch wel lollig vinden. Voor eventjes.

HET MOMENT
..en als je dan toch voor jezelf staat te spelen, dan maak je er toch godverdomme een feestje van? Dan zwengel je de Harlem Shake erin en ga je hard. En als er niemand in de zaal staat? Dan spring je toch zelf de zaal in? Broederliefde houdt gewoon een feestje, hoor. Op z’n minst voor zichzelf.

HET PUBLIEK
Dat was er dus niet. Kennelijk is het popjournaille en de industrie niet geïnteresseerd wat er leeft onder de kids in de grote stad. Kennelijk betekent een YouTube-hit en een bescheiden hiphop-hype niets voor Noorderslag.

HET OORDEEL
Onbenullige muziek of niet, niets dan liefde voor gasten die in zo’n lege zaal nog zo’n lol hebben. Je had erbij moeten zijn. Maar dat was je niet. Dus.

DE FOTO

DE TWEET:
Vanuit #ESNS14 zelf werd er NAUWELIJKS getweet over Broederliefde. Maar check voor de grap eens hoeveel kids het thuis zitten te luisteren. Héél veel.