#ESNS14: Bezeten BlackboxRed breekt kelder af

Ontzettend veel energie op het podium

Sjoerd Huismans ,

Voor een portie takkeherrie moet je deze editie van Noorderslag in de kelder van de Oosterpoort zijn. BlackboxRed heeft een half uur gevuld knetterharde doch dansbare noise. De moshpit wordt met elk nummer groter. Als de presentator het podium oploopt als het half uur voorbij is, trekt het publiek hem er gewoon weer af. We willen meerrrrr…

HET CONCERT
BlackboxRed, Noorderslag, De Oosterpoort Kelder, zaterdag 18 januari 2014
 
DE ACT
Grungy, lo-fi powerduo uit Fryslân met harde, gruizige bluesriffs en overdonderende drums. Zij zingt en speelt gitaar, hij drumt. Ze hebben allebei een lippiercing op precies dezelfde plek. De naam klinkt al als Blood Red Shoes en dat is ook meteen de beste referentie, hoewel BlackboxRed donkerder, harder en experimenteler is. Ondanks de depressieve thema’s zijn de tunes bij vlagen lekker dansbaar. Oktober vorig jaar kwam het debuutalbum The Gunner And The Ghost uit via label Geertruida. 
 
HET NUMMER
'Het is hier heel warm, dus als iemand de behoefte voelt… .' Single ‘Stripper’ is vanavond even een anthem over de verzengende hitte in de kleine zalen van de Oosterpoort. Tussen alle herrie is de song het meest ‘hitgevoelige’ nummer van BlackboxRed. Live is het knap hoe de twee zo’n vol geluid kunnen neerzetten. Zangeres/gitariste Eva van Netten wisselt in de coupletten af tussen orgel en gitaar. In de knallende refreinen komt daar zo’n heerlijk afgestompte gitaarriff bij.
 
HET MOMENT
Primeurtje: de nieuwe single van BlackboxRed is de track ‘The Wild’ en komt maandag uit. Een totaal andere song dan ‘Stripper’: warm, broeierig en traag op gang komend. Of dit nu de beste keuze is voor een single? Ach ja, een band voor de charts zal dit nooit worden.
 
HET PUBLIEK
Al spoedig bouwen de mensen vooraan de eerste moshpits, gedurende het optreden worden dat er alleen maar weer. Aanstichter is labelgenoot Marijn Westerlaken van Those Foreign Kids, een band die zelf ook wel garant staat voor een moshpitje of twee.
 
HET OORDEEL
Als het half uur voorbij is en de band een einde aan het laatste nummer breit, loopt de presentator het podium op om het publiek toe te spreken. Dat had hij gedacht; het publiek trekt hem letterlijk het podium af om BlackboxRed nog een nummertje te laten doen. Het zegt alles over deze bijzonder opzwepende show. Het is maar goed dat de kelder geen laag systeemplafond heeft, anders was dat er Traumahelikopter-style vanaf gegaan. Laten we hopen dat BlackboxRed donkere kelders in den lande blijft aandoen. En dat ze dat circuit niet ontgroeien.