#ESNS14: Waar is het feestje? Bij Afterpartees!

Overtuigende en gezellige garagepop binnenkort ook bij jou in de buurt

Menno Visser, foto's Jan Westerhof ,

Al maandenlang buzzt het in de scene: 'Heb je Afterpartees al gezien?'. Nu weten de garagepoppers zich ook wel neer te zetten op de nodige ontdekfestivals: ze stonden op Into The Great Wide Open, Le Guess Who?, Incubate en zelfs in het naprogramma van de HMH-show van Vampire Weekend. Nu is de grote dag om voor het oog van de hongerige clubprogrammeurs hun kunnen te laten zien. Vijf uur rijden met het gammele bandbusje uit het Limburgse Horst verder, staan ze in het verre Groningen. En het is meteen vanaf de eerste seconde raak.

HET CONCERT
Afterpartees, Noorderslag, Marathonzaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Zanger Niek Nellen is de act. Het is net alsof hij wekenlang voor de spiegel heeft geoefend op alle rockposes uit de popgeschiedenis en dat het er vanavond allemaal uit moet komen. Een jeugdpuist die openspat met pasjes van Mick Jagger, Buddy Holly, Freddy Mercury en noem maar op. Hij waant zich op het roemruchte New Yorkse podium CBGB's, en daarom jij ook. Om dan toch nog een tik van de microfoon om zijn oren te krijgen. O ja, de rest van de band speelt intussen gecontroleerd rommelige garagepop.

HET NUMMER
Het is moeilijk kiezen. De huidige single 'First/Last', die ondanks dat hij op het obscure Groningse vinyllabel Kogar is verschenen toch al regelmatig op 3FM gedraaid wordt. Of de puntige nummer 'Lilly' en 'Girls Like You'. Maar het hoogtepunt is toch de toegift: de Johnny Thunders-cover (van New York Dolls) 'One Track Mind', waarbij Niek het publiek opruiend voor een 'stelletje hufters' uitmaakt, omdat nog niet iedereen danst. Maar van hem kunnen we het hebben.

HET MOMENT
Een prachtig pubermoment. In de wandelgangen heeft zanger Niek Noorderslag tv-presentatrice Annechien Steenhuizen gezien. Natuurlijk wordt meteen de hele set aan deze onbereikbare journaalgodin opgedragen.

HET PUBLIEK
Het is nog net niet zo dat de systeemplafond gaten vertoont, zoals na afloop van traumahelikopter vorig jaar, maar het publiek wisselt na afloop wel een 'Dit was goed, zeg'-statement aan elkaar uit. Ook al is degene die naast je staat een wildvreemde, Afterpartees wil je met elkaar delen.

HET OORDEEL
Afterpartees is een feestje, de hype klopt. De band maakt binnenkort ook gezellige garagepop bij jou in de buurt, want elk zichzelf respecterend podium en festival gaat de band boeken als een zwaan-kleef-aan. Waarom dan? Entertainmentvalue!