Hollandse Nieuwe van de Maand Weval tekent bij Kompakt voor EP en albums

Amsterdams duo driemaal op ADE te zien

Ingmar Griffioen ,

Maak kennis met Weval, een Amsterdams duo dat bij de eerste release in 2013 meteen opgepikt werd door Atomnation en dat iets meer dan een jaar later gestrikt is door het vermaarde Kompakt Records. Voor het Keulse label leverden ze al een remix van Gui Boratto en eind november volgt een EP. Minstens zo mooi is dat ze op ADE meteen op de Kompakt/DGTL avond mogen aantreden. "Baas Michael Mayer zei: 'welkom bij de familie, we gaan wat tofs doen'. Dan krijg je wel zin om nog harder te werken." Atomnation heeft intussen hun debuut-EP, die begin 2013 digitaal uitkwam, alsnog op vinyl uitgebracht, inclusief een live-versie van Something. Weval is verkozen tot Hollandse Nieuwe van de Maand en de eerste, uitstekende track van de aanstaande EP op Kompakt is net los.

Weval dus, oftewel Harm Coolen (28) en Merijn Scholte Albers (25), die beiden "uit een best klein dorpje komen en in Amsterdam wonen". De bandnaam is geen samentrekking, maar "zo uit onze duim gezogen. Anderhalf jaar geleden hadden we zes nummers af, hebben we die naam bedacht en ze op Soundcloud geflikkerd. Dat was het doel: een mini-album. Toen kwam Pascal (Pascal Terstappen, aka Applescal, runt samen met Guido Hollaers het Atomnation label, red.), die vond het vet en vroeg of we Half Age als EP wilden uitbrengen. Hij verzocht ons er nog een rustiger nummer bij te maken, eentje die er niet gelijk in dropt. Toen hebben we in een weekend Something gemaakt en dat is meteen een van de leukste tracks geworden."

Inmiddels bevindt het duo zich in heel ander vaarwater: "We hebben Gui Boratto geremixt en daarmee een weekje op 1 gestaan in de elektronicachart op Beatport. Dat hebben we niet eerder meegemaakt. Beatport is toch een iTunes voor dj's, wat betekent dat je ook veel gedraaid wordt door andere dj's. Dat vind ik echt kicken. De Half Age EP is nooit bedoeld voor de dansvloer en deze wel. Dan is het tof als die daar ook terecht komt." De remix was een idee van Kompakt. "Zij wilden ons hebben en stelden voor te beginnen met een Gui Boratto-remix. Die single is met die remix plus twee andere als EP uitgebracht."

Maar hoe kom je bij het Keulse technobastion binnen? "Onze boeker had iemand van Kompakt gesproken op ADE vorig jaar en gezegd 'check dit eens een keer'. Niet veel later mailden ze en kregen we te horen dat ze veel plannen hadden. Ze hebben een keer met ons gegeten en zeiden dat we die remix konden doen. We kregen nu net een voorstel binnen om meerdere albums uit te brengen." Dat klinkt Coolen en Scholte Albers als muziek in de oren. "We hebben er echt zin in. Kompakt is een vet label. Dan is het extra leuk als baas Michael Mayer je welkom heet bij de familie en zegt 'we gaan wat tofs doen'. Dan krijg je wel zin om nog harder te werken."

Update: de eerste track van de aanstaande EP op Kompakt is net los. Luister hieronder.

De vorige avond van Kompakt op ADE, een feest met DGTL in de Scheepsbouwloods vanwege het 20-jarig bestaan, ging bij 3voor12 de boeken in als dé party van het festival. Op 18 oktober staat Weval op het vervolg, wederom in de grote loods op het NDSM-terrein. "Ik hoop dat deze ADE weer hetzelfde ding is. Ze hebben nu ook Dauwd, ook een aanwinst, en verder Superpitcher, Michael Mayer en weer Gui Boratto en Kölsch. We merkten tijdens de outdoor editie van DGTL eerder dit jaar ook dat Kompakt best wel hecht is, een familie die bij elke act met z'n allen op het podium staat. We doen ook een kleine showcase in de Kompakt Pop Up store, die ze vorig jaar ook hadden."

Het duo is sowieso verguld met de Duitse belangstelling. "Ik vind een act als Superpitcher erg goed, die bracht laatst nog een hele toffe track uit en ik ben echt Gui Boratto fan. Dan hebben ze ook nog acts als The Field. We zijn echt supertrots dat we er tussen mogen staan. Het algemene gevoel is echt supergoed. Kompakt is wel een label waar ik denk dat wij de randjes mogen opzoeken. Wij maken liedjes, niet echt tracks voor de dansvloer. Kompakt heeft een kant die echt dansvloergericht is, maar ze proberen ook andere dingen te doen met acts als Coma en The Field."

De Easier EP is net af en moet 24 november uitkomen. Die release betekent wat het duo betreft niet het einde van de samenwerking met Atomnation. "We hebben heel goed contact met Pascal, ik denk dat we nog wel kunnen samenwerken, mischien met remixes. We zijn echt fan van veel acts daar; David Douglas, Olaf Stuut en Pascal zelf. Maar Kompakt wil natuurlijk ook ergens in investeren, dus ik denk dat het grote werk allemaal bij Kompakt uitkomt."

En dan is er de dag voor DGTL nog een mooie ADE-avond in de Marktkantine. "Een avond met Atomnation en Pampa het label van DJ Koze, dat wordt vast ook heel leuk. We zijn wel Koze fan, ik ben dus zeker trots om voor een feest met hem op de poster te staan." De komende tijd moet de liveshow langzaam verder vorm krijgen. "We gaan de komende weken nog niet teveel nieuwe nummers doen, maar het lijkt me heel leuk om voor ADE die EP echt goed in de liveshow te gaan verwerken. Dat is een leuke klus. We openen al wel met een nieuw nummer en blijven altijd sleutelen, de set verandert steeds meer. Ik vind het zelf ook fijn als ik ergens heen ga, dat het niet glad en af is."

Voor de liefhebbers is het debuut, de Half Age EP, net op vinyl uit. Mede mogelijk gemaakt door een zeker frisdrankmerk, dat de muziek van het duo onder een commercial met Penelope Cruz zette. Deels dankzij die reclame, die in bijna heel Europa op tv was, heeft de EP in Frankrijk twee maanden in de top 10 van de iTunes charts gestaan. "We kregen opeens geld binnen en Pascal stelde voor of we dat niet in de release konden stoppen." De Half Age EP, die in eerste instantie alleen digitaal uitkwam, alsnog op vinyl releasen gaat ze geen geld opleveren. "We kunnen hier alleen quitte op spelen. Die hele vinyl-release is vooral omdat het er zo vet uitziet en het tof is om onze debuut-EP alsnog op vinyl te hebben."

Weval is op ADE driemaal te zien, op woensdag 15 oktober tijdens de Kompakt Pop Up Store in Oz. (Oudezijds Achterburgwal 66), vrijdag 17 oktober op de Pampa Records/Atomnation showcase met Dj Koze in De Marktkantine en zaterdag 18 oktober op DGTL presents Kompakt in de Scheepsbouwloods.