ADE14: Voor Kompakt-aanwinst Weval is ADE de opmaat naar meer

"We maken liedjes, geen dance-stampers"

Tekst en foto's: Ingmar Griffioen ,

De Wallen is niet de meest gangbare locatie tijdens Amsterdam Dance Event, maar wel een goede ontmoetingsplek om met de jongens van Weval af te spreken. Halverwege de Oudezijds Achterburgwal, weggestopt naast een wafelbar en het Museum of Prostitution, huist daar namelijk de Kompakt Pop Up Store in studio/atelier Oz. Boven zit de tijdelijke platenzaak van het Keulse technolabel, waarbij Harm Coolen en Merijn Scholte Albers morgen tekenen voor meerdere albums. In de kleine ruimte beneden geven ze vanavond hun eerste van drie ADE-shows. "Staan er echt mensen buiten te wachten?," wil Coolen weten. Jazeker, het loopt helemaal vol tot we een soort Boiler Room-achtige sfeer de Oz-kelder vult.

Gisteren stond Weval nog in 3voor12 Radio, waar ze wat nieuws uitprobeerden. Nee, niet alleen die geweldige nieuwe track "Gimme Some". "We hadden voor het eerst een analoge synthesizer mee, waarmee we via een Midi-controller het geluid wilden tweaken. "Daar willen we in de toekomst live meer mee gaan spelen." Vanavond doen ze een dj-set, maar het duo wil voortaan nog twee set-ups gereed hebben: "Een club set-up met wat minder apparatuur, een uitgebreidere met analoge apparatuur zoals gisteren en uiteindelijk een nog grotere met live-drums. Die hoop ik over een jaar gebruiksklaar te maken," vezekert Scholte Albers.

Het tekent de ambitie en de ontwikkeling van het duo, dat grote stappen heeft genomen sinds ze begin 2013 de eerste EP afleverden op het Amsterdamse Atomnation label. Weval is net terug uit Frankrijk, waar ze in een club in Nancy speelden. Een frisdrank-reclame (met Penelope Cruz) op tv deed wonderen voor de bekendheid en boekingen in grote Franse steden als Toulouse en Parijs. "Ik schat dat 70% van onze luisteraars op Soundcloud Frans is. Die commercial is ook in Italië en België op tv geweest, maar daar kregen we minder feedback. Voor ons gevoel is het nummer, een van de eerste die we maakten, ook een beetje Frans. Het is geïnspireerd door de Franse electro die we toen veel luisterden. Denk aan Flashmob van Vitalic. Hij kwam trouwens bij onze eerste show in Frankrijk kijken. Hij mailde of hij langs mocht komen," zegt Merijn, nog altijd vol ongeloof.

Sinds die reclame en de deal met Kompakt, die ze met een Gui Boratto-mix meteen naar de hoogste positie van de Beatport elektronicachart bracht, speelt Weval in een andere league. Dat is nog wel even wennen. Dit is de eerste keer dat ze als artiesten een intense ADE beleven. Coolen: "De vorige keer wilden we heel graag. We hadden op Pitch gestaan, wat ons veel enthousiaste reacties opleverde, en vook weer voor veel boekingen zorgde. Uiteindelijk kregen we een ADE-showtje, wel leuk, maar niet het echte werk. Het grappige is dat we hier nu een jaar later staan met bijna hetzelfde materiaal. We hebben sindsdien drie nieuwe tracks gemaakt: de live-versie van "Something", een Gui Boratto- en een David Douglas-remix." Die laatste, hun bewerking van "Higher", laten ze ook tijdens de dj-set in Oz horen. Het vormt de overgang naar een dieper deel van de set. De kelder deint lekker mee, maar voor uitzinnigheid is het nog te vroeg op ADE.

De "Easier"-EP komt 24 november uit bij Kompakt en is mede mogelijk gemaakt door de reclamedeal. "Het heeft ons vooral extra tijd gebracht, tijd om fulltime met muziek bezig te zijn en dat zijn we nog steeds." De EP telt vier tracks. "We wisten al dat die bij Kompakt zou verschijnen, de vraag was of we beter konden dan de vorige. Nu die af is willen we knallen, ook op de festivals." Eurosonic/Noorderslag zou een logisch vervolg zijn, op een festival als Best Kept Secret zou Weval ook prima passen. De groep denkt ook groter: "De focus ligt inmiddels op Europa, op de gebieden waar de belangstelling al sterk is. Dat geldt vooral voor Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dat willen we koppelen aan festivals." Het profiel moet indie en elektronisch zijn, niet alleen dance. De jongens spiegelen zich graag aan Kompakt-collega The Field. "Wij maken ook liedjes, geen dance-stampers."

Weval is nog tweemaal te zien op ADE14: vrijdag 17 oktober op de Pampa Records/Atomnation showcase met Dj Koze in De Marktkantine en zaterdag 18 oktober op DGTL presents Kompakt in de Scheepsbouwloods.