3voor12 bespreekt Album van de Week (2): Apneu

Hoofdstedelijke, dansbare garagepop met een hoog verslavingsgehalte

Joost van Beek ,

Wat is het toch met die winterse platen uit de Subroutine-stal? Een jaar geleden schopte Vox Von Braun het begin januari tot Album van de Week met een album dat tussen kerst en oud en nieuw uitkwam. Dit jaar is die spot weggelegd voor de Amsterdammers van Apneu. Speelt Subroutine in op het muzikale vacuüm dat rond de feestdagen dreigt te ontstaan? Of is het louter op toeval berust dat het undergroundlabel dit jaar wederom een verdomd prettig plaatje uitbrengt? Want dat is wat de tweede van Apneu geworden is. Op Hard Feelings leveren de Amsterdammers opnieuw een bundeltje extreem dansbare rammelrock.

Apneus debuutalbum Boy Problems stamt uit 2011 en bevatte een opwindende verzameling van hoofdstedelijke garagepop die nog geen twintig minuten klokte. Op album nummer twee doet Apneu in principe hetzelfde. Weinig nieuws dus onder de Noord-Hollandse zon dus. Is dat erg? Absoluut niet. De muziek is immer nonchalant maar dansbaar en de nummers wederom kort maar krachtig. De Amsterdamse ‘slackers’ van Apneu serveren opnieuw een album vol geïnspireerde verveeldheid.

Want Hard Feelings is ondanks de zwaarmoedige titel een opwindend potje rammelrock geworden. Sterker; de titeltrack is het meest aanstekelijke liedje van de plaat. Een extreem dansbaar nummer met een ontladend refrein over een meisje. Ja, Hard Feelings verhaalt opnieuw over meisjes. Over Jenny in de gaybar (Shopping Spree), over dat meisje met de vlindertattoo (Three Cool Chicks) of die griet die je Lucifer noemt (On Ice). Die nummers over vrouwelijk schoon zijn steevast omlijst met klassieke garagepop-ingrediënten. Op de checklist staan op de voorgrond tredende ritmegitaar, snelle drumpartijen en opgefokte baslijnen die iets subtieler zijn ingebed in het geheel dan op Boy Problems. De zang is regelmatig onverstaanbaar, maar dat is voor een garageplaat geen schande.

Boy Problems werd destijds aangekondigd als een album over eenarmige zonden in de sauna. Een recent interview in Utrecht werd abrupt onderbroken door een uit de hemel vallende eenhoorn, zo wordt vermeld op de bandpagina. Het is exact deze tekstuele ongein die Hard Feelings omlijst. Want titels als Battery Island en Shopping Spree suggereren misschien maatschappijkritiek, ze worden met een moddervette knipoog gebracht. Een geinige tekstflard als “There’s butter in the timemachine/A present from the future” beklijft, maar de tekstuele omlijsting is soms wel erg flauw. Titels als Downosaur en Walkie Stalkie zeggen wat dat betreft voldoende.

Dat neemt niet weg dat Hard Feelings een album met een hoog verslavingsgehalte is geworden. Een plaat die je na een luisterbeurt snel nog een keer aanzet. En vervolgens nog een keer. Luister vooral ook Boy Problems terug, mocht je die plaat destijds gemist hebben. Het oeuvre van Apneu kost je in totaal nog geen uur van je tijd. Hard Feelings vormt intussen de soundtrack waarop slapeloosheid weg gedanst kan worden. Om de plaat met de titel van één van de kortste tracks op het album samen te vatten; XD. Punt.

Apneu bestaat uit leden van Katadreuffe, Eva Braun en Boutros Bubba. Ook Katadreuffe bracht recent een nieuwe plaat uit bij Subroutine. Beide bands presenteren hun nieuwe plaat op 8 januari in OT301. Hard Feelings staat nu op de Luisterpaal.