3voor12 Checklist (week 40): King Tuff, Aphex Twin en Damien Rice 3voor12 Checklist (week 40): King Tuff, Aphex Twin en Damien Rice

Elke week de beste muziek

, Sjoerd Huismans & Tim van der Steen

3voor12 Checklist (week 40): King Tuff, Aphex Twin en Damien Rice

Elke week de beste muziek

Sjoerd Huismans & Tim van der Steen ,

Bovenaan in de checklist vind je deze week garagerock van King Tuff en de langverwachte nieuwe plaat SYRO van elektronicakunstenaar Aphex Twin. Maar er is ander langverwacht nieuw werk: wat te denken van de nieuwe single I Don't Want To Change You van Damien Rice, maar liefst zeven jaar moesten fans erop wachten. Ook de nieuwe Kendrick Lamar doet het goed, terwijl Faberyayo, Leonard Cohen en Monomyth erin slagen voor de tweede week op rij in de lijst terecht te komen. De Zweden van Gidge stijgen zelfs sterk met hun dromerige elektronicaplaat Autumn Bells. Het zal het weer wel zijn.

1 (-) King Tuff – Black Moon Spell (album) 
King Tuff heeft liever niet dat je zijn muziek probeert te omschrijven: “King Tuff would prefer not to tell you the full story of this record because its long and crazy and you wouldn't believe him anyway.” Om toch maar een poging te doen: verwacht heerlijke Sub Pop garagerock met genoeg psychedelische uitstapjes. Black Moon Spell is alweer zijn vijfde album en komende week Album van de Week op 3voor12.

2 (-) Aphex Twin – SYRO (album) 
De één vindt het te gedateerd voor woorden, de ander hoort een Aphex Twin die eindelijk weer eens een uitstekend én toegankelijk album heeft afgeleverd. Grosso modo kiezen we dus voor het laatste. “Niet de beste Aphex Twin plaat ooit, maar het voelt alles behalve als een snelle cashcow”, was de conclusie van de track by track review die 3voor12 eerder publiceerde over SYRO. Luister ook vooral de 3voor12 Radio rubriek The Bigger Picture, die deze week in het teken stond van de Britse elektronica-pionier.

3 (-) Damien Rice – I Don’t Want To Change You (single)
Damien Rice heeft er even de tijd voor genomen (de laatste plaat kwam uit in 2006) maar er is een nieuw album onderweg. My Favourite Faded Fantasy komt naar verluid eind oktober uit maar zo lang hoeven we niet te wachten op nieuw materiaal. De tweede single is namelijk los: I Don’t Want To Change You. Het is een mooie ballade, strijkers openen een beetje folky maar verdwijnen naar de achtergrond als Damien begint te zingen. Die lekkere vette bastoon is weer aanwezig, net als de understated drums. Het wachten is niet voor niets geweest.

4 (-) Kendrick Lamar – i (single) 
“Brother Kendrick Lamar, he’s not a rapper, he’s a writer,” laat Kendrick zichzelf aankondigen voor I begint. “If you read between the lines you learn how to love one another. You can’t do that if you don’t love yourself.” In Rolling Stone gaf Lamar al aan dat hij alleen ruimte voor zichzelf had op de aankomende plaat. Een heel klein beetje ruimte voor anderen is er wel: The Isley Brothers. Niet persoonlijk, Lamar heeft That Lady gesampled. Het nummer is vrolijk en catchy. Niet diepgaand maar wel lekker.

5 (9) Gidge – Autumn Bells (album)
Pascal Verstappen alias Applescal heeft een zeer fijne neus voor de betere elektronische muziek, en zo komt deze plaat van het Zweedse duo Gidge via zijn Atomnation label op de Luisterpaal terecht: klassiek, techno en ambient komt samen op deze Nils Frahm-meets-Koze-meets-Burial plaat.

6 (-) Various artists: Late Night Tales By Franz Ferdinand (mixtape)
Franz Ferdinand mocht voor de Late Night Tales serie twintig tracks uitzoeken voor een mixtape: hun muzikale inspiratiebronnen, invloeden en ontdekkingen. Met artiesten die uiteenlopen van Serge Gainsbourg tot James Brown tot Boards of Canada. En ook zeer recente bandjes als de Franse psychpopact The Liminanas, die afgelopen januari nog op Eurosonic stond. Een fraaie verzameling krautrock, pop, soul, funk, reggae en elektronische muziek. Eerder maakten o.a. Belle and Sebastian, Flaming Lips, Metronomy, Air, MGMT en Röyksopp een mixtape voor Late Night Tales.

7 (4) Faberyayo & Vic Crezée – Het Grote Gedoe 2: Angst & Walging (mixtape)
Hij is daar: het vervolg op de mixtape Het Grote Gedoe die Faberyayo, uiteraard bekend van de Jeugd van Tegenwoordig, in 2010 uitbracht. Young Marco, Rimer London, Roscovitsch, Polska, Tom Trago en Sef doen ditmaal mee op de tape, die wat elektronischer klinkt dan de eerste. In 3voor12 Radio liet Faberyayo alvast wat primeurs van de mixtape horen en had er nog een: er komt een EP met maatje Tom Trago, waarmee hij eerder in B.R.U.C.E. samenwerkte en die hier voor het intro en nog drie tracks tekent. Nu op de luisterpaal!

8 (-) Nouveau Velo – Nouveau Velo (album)
Prachtige plaat van deze Brabantse band, uitgebracht op Subroutine. Denk aan de jangle pop van Real Estate of oude R.E.M., met vocalen die weer dichter bij Interpol liggen. En uitstapjes naar krautrock, luister bijvoorbeeld eens in wat voor trip die geweldige laatste track 1994 uitmondt. De band zei tegen 3voor12 in totale vrijheid te willen werken, met dit soort uitweidingen tot gevolg. Vanavond presenteert de band de plaat in Groningen (Lepel) en morgen in Amsterdam (Dokzaal).

9 (-) She Keeps Bees – Eight Houses (album)
De eerste indruk van de nieuwe She Keeps Bees, de intrigerende single Is What It Is (feat. Sharon Van Etten), was in juni al erg veelbelovend en Eight Houses stelt niet teleur. Sterker: zangeres-gitariste Jessica Larrabee en drummer Andy LaPlant opereren op het vierde album ergens tussen een getormenteerde, meeslepende PJ Harvey en de beklemming van Wovenhand. Van onderhuidse tot intense folk-noir, subtiel maar met een door het bot snijdende stem. En passant kandideren ze zich als een van de 'must see acts' op Le Guess Who?. Album op de Luisterpaal.

10 (7) Leonard Cohen – Popular Problems (album)
Zijn plaat Dear Heather van tien jaar geleden werd al als afscheid beschouwd, maar de oude baas (over twee dagen wordt hij tachtig!) is terug met een nieuwe plaat: Popular Problems. Hij moet ook wel, sinds zijn manager Kelly Lynch er met zijn geld vandoor ging. Zijn bariton is dieper dan ooit en zijn teksten zullen - tachtig of niet - altijd wel een erotische lading houden: "I'm slowing down the tune, I never liked it fast", bromt hij in de burlesque openingstrack Slow. Evenmin is hij zijn ironie kwijt, blijkt even later: “There’s torture and there’s killing and all my bad reviews.” Geen Leonard, maar wel zoon Adam Cohen op de Luisterpaal!

11 (-) Red Light – 9TS (90s Baby) (single)
Let’s party like it’s 1990, makes sense. Redlight heet eigenlijk Hugh Pescod en is een producer uit Bristol. Hij bracht eerder Get Out Of My Head al uit op MTA records, het label van Chase & Status. Met 9TS is Redlight bezig een hitje te scoren in Engeland momenteel. Snappen wij wel, het klinkt als een fijne house classic die hier ook aan mag slaan.

12 (6) Monomyth – Further (album)
Stoner/space/krautband Monomyth uit Den Haag maakte al veel indruk in de kelder van de Oosterpoort tijdens Noorderslag. Nu is de nieuwe plaat Further er en die themaplaat over beweging is steengoed. Knap hoe Monomyth elk nummer traag uitbouwt tot een psychedelisch epos, terwijl elke track onmiskenbaar een geheel eigen karakter heeft. Enfin, check het zelf op de luisterpaal.
 
De 3voor12 Checklist is met natte vinger samengesteld door de 3voor12 redactie met input van Norbert Pek, Gijsbert Kamer, Erik Zwennes, Sjoerd Huismans, Christiaan Walraven, Roosmarijn Reijmer, Atze de Vrieze, Ingmar Griffioen en Menno Visser.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12