3voor12 Checklist (week 39): alt-J, Avi Buffalo en Typhoon 3voor12 Checklist (week 39): alt-J, Avi Buffalo en Typhoon

Elke week de beste muziek

, Sjoerd Huismans

3voor12 Checklist (week 39): alt-J, Avi Buffalo en Typhoon

Elke week de beste muziek

Sjoerd Huismans ,

Wat meer continuïteit dan gebruikelijk in de Checklist van deze week: zo doet het album van de afgelopen week van Avi Buffalo het nog steeds erg goed en eindigt ook Typhoon hoog met zijn optreden tijdens de 3voor12 Award. En er zijn uiteraard ook nieuwkomers: natuurlijk de nieuwe alt-J maar ook de mixtape van Faberyayo & Vic Crezée en het Amsterdamse SoundCloud-fenomeen Bea1991 gooien hoge ogen.

1. (-) alt-J – This Is All Yours
De nieuwe plaat van alt-J is wat moeilijker te behappen dan de overdonderende debuutplaat van de band uit Leeds. Langere interlude, een rare eerste single (Hunger Of The Pine) en teksten die zowel de wereldliteratuur, fictieve Japanse steden als de filmtrilogie Alien behandelen. En toch: als het kwartje valt, valt deze nieuwe alt-J erg goed. Nu op de luisterpaal, lees hier de recensie en een interview met de band. 

2. (4) Avi Buffalo – At Best Cuckold (album)
Het nieuwe album van de week wordt op de hielen gezeten door het vorige: singer/songwriter Avi Buffalo met zijn nieuwe plaat At Best Cuckold. Toen de eerste plaat in 2010 uitkwam maakte de Californische band rond singer/songwriter Avi Zahner-Isenberg al mooie dromerige pop en dat doen zij nog steeds. Hoewel de teksten toch ietwat minder romantisch zijn dan de muziek doet vermoeden: van “Couple nights ago, I ran over two dogs. Then I ate them after” tot “My boner pressed, up to your chest”.

3. (1) Typhoon op de 3voor12 Award (video)
Dat waren twee zinderende optredens die Typhoon gaf in de Tolhuistuin, eentje vóór het winnen van de award en een paar nummers erna. Met twee keer Zandloper, maar dat deerde niemand. Wat een jaar is het voor de Zwollenaar, met eerst die bijzondere plaat Lobi Da Basi en toen een tour langs de zomerfestivals, die hij stuk voor stuk overweldigde.

4. (-) Faberyayo & Vic Crezée – Het Grote Gedoe 2: Angst & Walging (mixtape)
Hij is daar: het vervolg op de mixtape Het Grote Gedoe die Faberyayo, uiteraard bekend van de Jeugd van Tegenwoordig, in 2010 uitbracht. Young Marco, Rimer London, Roscovitsch, Polska, Tom Trago en Sef doen ditmaal mee op de tape, die wat elektronischer klinkt dan de eerste. In 3voor12 Radio liet Faberyayo alvast wat primeurs van de mixtape horen en had er nog een: er komt een EP met maatje Tom Trago, waarmee hij eerder in B.R.U.C.E. samenwerkte en die hier voor het intro en nog drie tracks tekent. Volgende week op de luisterpaal!

5. (-) Bea1991 – Safeground (track)
Amsterdamse singer/songwriter die al tienduizenden keren beluisterd blijkt op SoundCloud en de afgelopen tijd doorlopend getipt werd op Twitter (hoewel ze zelf geen account heeft). Deze dromerige track met productie van Benny Sings mag er dan ook zeker zijn: wat een heerlijke mellow vibe.

6. (-) Monomyth – Further (album)
Stoner/space/krautband Monomyth uit Den Haag maakte al veel indruk in de kelder van de Oosterpoort tijdens Noorderslag. Nu is de nieuwe plaat Further er en die themaplaat over beweging is steengoed. Knap hoe Monomyth elk nummer traag uitbouwt tot een psychedelisch epos, terwijl elke track onmiskenbaar een geheel eigen karakter heeft. Enfin, check het zelf op de luisterpaal.

7. (-) Leonard Cohen – Popular Problems (album)
Zijn plaat Dear Heather van tien jaar geleden werd al als afscheid beschouwd, maar de oude baas (over twee dagen wordt hij tachtig!) is terug met een nieuwe plaat: Popular Problems. Hij moet ook wel, sinds zijn manager Kelly Lynch er met zijn geld vandoor ging. Zijn bariton is dieper dan ooit en zijn teksten zullen - tachtig of niet - altijd wel een erotische lading houden: "I'm slowing down the tune, I never liked it fast", bromt hij in de burlesque openingstrack Slow. Evenmin is hij zijn ironie kwijt, blijkt even later: “There’s torture and there’s killing and all my bad reviews.” Geen Leonard, maar wel zoon Adam Cohen op de Luisterpaal!

8. (-) Perfume Genius – Too Bright (album)
Wat een heerlijke portie zwartgalligheid bracht Perfume Genius twee weken geleden naar Into The Great Wide Open, deze keer niet in het kleine kerkje op het eiland (die eer was aan Moonface) maar op het Fortweg podium. En nu heeft de androgyne New Yorker ook nog eens een plaat gemaakt, waarop zowaar (in elk geval muzikaal) wat lichtpuntjes te horen zijn in prachtnummers als Queen die tekstueel dan wel weer heel giftig zijn. No family is safe/ When I sashay, bezingt Perfume Genius hoe panisch de buitenwereld op zijn geaardheid reageert. Op de Luisterpaal.

9. (-) Gidge – Autumn Bells (album)
Pascal Verstappen alias Applescal heeft een zeer fijne neus voor de betere elektronische muziek, en zo komt deze plaat van het Zweedse duo Gidge via zijn Atomnation label op de Luisterpaal terecht: klassiek, techno en ambient komt samen op deze Nils Frahm-meets-Koze-meets-Burial plaat.

10. (7) 2562- Utopia (track)
Dave Huismans maakte onder de naam 2562 voornamelijk dubstep. De postcode klopt inmiddels niet meer want de plaat is opgenomen in New York en afgemaakt in Utrecht. De dubstep heeft hij inmiddels ook wat losgelaten. Zijn aankomende plaat The New Today (When In Doubt) komt 20 oktober uit en bevat meer duistere elektronica. De beat komt als een locomotief doorzetten en wordt door de synths versterkt, lekker industrieel.

11. (-) Oliver – Light Years Away (track)
Als Gesaffelstein en Chromeo een muzikaal kindje zouden krijgen dan klonk ie ongeveer zo. En daarom ook op 1 in de Wob Wob Top 3 van 3voor12 Radio, afgelopen dinsdag.

12. (-) Weezer – Cleopatra (track)
Zoals de YouTube-reaguurder die de meeste likes onder het filmpje kreeg al opmerkte: “This sounds more like weezer than anything we've heard from them recently.” Inclusief onnavolgbare teksten en een supervalse gitaarsolo. Ouderwets goed.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12