3voor12 Checklist (week 38): o.a. Typhoon, Aphex Twin en Lucky Fonz III 3voor12 Checklist (week 38): o.a. Typhoon, Aphex Twin en Lucky Fonz III

Elke week de beste muziek

, Tim van der Steen

3voor12 Checklist (week 38): o.a. Typhoon, Aphex Twin en Lucky Fonz III

Elke week de beste muziek

Tim van der Steen ,

Een overvloed aan goede acts liet de 3voor12 redactie wat verdeeld achter. Één man stak er echter met kop en schouders boven uit: hij domineerde op festivals deze zomer en ontving de 3voor12 Award. Niet verbazingwekkend dus dat Typhoon deze week op nummer één staat, maar er is meer! Avi Buffalo is gestegen, nieuwe muziek van Aphex Twin en topacts op Into The Great Wide Open. Dit is de top 12 van acts die je deze week niet mag missen.

1. (-) Typhoon op Into The Great Wide Open
Typhoon heeft sowieso een fantastisch muzikaal jaar gehad. Hij leverde met Lobi da Basi een bijzonder compleet album af. Daarmee won hij gisteravond terecht de 3voor12 Award. Typhoon sloot daarnaast Into The Great Wide Open af en dat deed hij fenomenaal. Zonder twijfel staat de Zwolse rapper dus op één.

2. (-) Aphex Twin – Minipops 67 (track)
Een nieuwe plaat van Aphex Twin! Dertien (!) jaar moesten we er op wachten maar het is zo ver. Richard D. James opent met ‘Minipops 67’. Anders dan je zou verwachten na Drukqs heeft Minipops 67 een vriendelijk tempo van 120.2 BPM. De koortjes en speelse ‘pop’ geluidjes maken het af. We zijn blij dat hij terug is.

3. (-) Moonface – City Wrecker EP
Moonface is een project van Spencer Krug. Hem kennen we onder meer van Wolf Parade en Sunset Dubdown. We zagen hem ook al spelen op Into The Great wide open, in een kerk op een vleugel. Op de City Wrecker EP gaat hij terug naar basis, stem en piano. Het zijn prachtige liedjes, gevoelig en melancholisch.

4. (5) Avi Buffalo – At Best Cuckold (album)
We hebben er even op moeten wachten maar de nieuwe plaat van Avi Bufalo maakt de verwachtingen waar. Toen de eerste plaat in 2010 uitkwam maakte de Californische band rond singer/songwriter Avi Zahner-Isenberg al mooie dromerige pop en dat doen zij nog steeds. De band is wel gegroeid, op At Best Cuckold klinken zij iets volwassener. De plaat staat ook op de luisterpaal.

5. (-) Ariel Pink – Put your number in my phone
Ariel Pink heeft inmiddels honderden liedjes geschreven. De excentrieke zanger uit LA heeft met Put Your Number In My Phone alweer mooi werk geleverd. De 60’s sound, samenzang en subtiele gitaarlijntjes komen fijn samen. Leuk ook die voice-mail halverwege. Dat de tekst maar weinig inhoud heeft wordt gecompenseerd door het verlangen dat in zijn stem doorklinkt.

6. (-) Lucky Fonz III- Zeilmeisje
Zeilmeisje is deel van ‘Neurose, geur en maneschijn’, de nieuwe theatertour van Lucky Fonz III. Het meisje is Laura Dekker, die op 13 jarige leeftijd de wereld rond wilde zeilen. De Nederlandse tekst is grappig en herkenbaar, “laat mensen doen wat zij willen, anders gaan zij later nog veel extremere dingen doen. Dan worden zij jihadist, of singer/songwriter.” Hoe gekscherend ook, met Zeilmeisje is wel treffend. Simpel, maar poëtisch.

7. (-) 2562 – Utopia

Dave Huismans maakte onder de naam 2562 voornamelijk dubstep. De postcode klopt inmiddels niet meer want de plaat is opgenomen in New York en afgemaakt in Utrecht. De dubstep heeft hij inmiddels ook wat losgelaten. Zijn aankomende plaat The New Today (When In Doubt) komt 20 oktober uit en is meer duistere elektronica. De beat komt als een locomotief doorzetten en wordt door de synths versterkt, lekker industrieel.

8. (-) ETML – Too Late
Officieel is de zomer wel een beetje voorbij maar er schijnt een nazomer aan te komen. In dat gat springt ETML met ‘Too Late’. Hij zong eerder op ‘Never Say Never’ van Basement Jaxx, daar kennen wij hem van. Nu heeft hij zelf een fijn discopop liedje gemaakt. Lekker dansbaar, laat het zonnetje maar komen.

9. (-) Mazes – Wooden Aquarium
Wooden Aquarium is de derde langspeler van Mazes. De Britse indierockers vlogen naar New York en namen de plaat op met Jonathan Schenke, de producer van Parquet Courts. Soms wat dromeriger met een surf gitaartje, dan weer wat rebelser. Je vindt Wooden Aquarium op de luisterpaal.

10. (-) Jennie Abrahamson – Phoenix
Jennie Abrahamson komt uit Stockholm, Zweden en heeft een hele elegante stem. Ze speelde onder andere meet Ane Brun en Peter Gabriel. ‘Phoenix’ is een goed geproduceerd popliedje. Door mooi gebruik van echo klinkt het een beetje vervreemd, alsof je zelf door het Zweedse bos loopt.

11. (-) Electric Wizard – Sadiowitch

Sadiowitch is de eerste single van Time to Die, het nieuwe album van Electric Wizard dat eind september uitkomt. Het laatste album van de doom metal-helden stamt alweer uit 2010. Sadiowitch droned weer lekker door en ook de creepy zang van Jus Oborn klinkt als vanouds. Er is een behoorlijk NSFW clip bij Sadiowitch gemaakt. Volgens Oborn draagt deze bij aan de vibe van “the pleasures of the flesh, drugs and sadism as they really happen today”. Jammer dat de clip direct van YouTube is gehaald, gelukkig is de plaat gewoon nog te luisteren.

12. (-) Into The Great Wide Open
De grote verdeeldheid onder de redactie deze maand had alles te maken met Into The Great Wide Open. Het heerlijke festival op Vlieland telde zoveel mooie momenten, shows en sessies dat iedereen een ander als favoriet heeft. Op de eerder genoemde show van Typhoon na was er geen duidelijke winnaar dus verzamelen wij hier enkele hoogtepunten: De sessie van de Canadese countryzanger Daniel Romano en de roomblanke soulpreacher St. Paul and the Broken Bones, die verre van blank klinken en de funky afrobeat van Jungle By Night. Check alle sessies en video in de teasers onderaan dit artikel.

De 3voor12 Checklist is met natte vinger samengesteld door de 3voor12 redactie met input van Atze de Vrieze, Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Sjoerd Huismans, Matthijs Kuiper, Norbert Pek, Wilbert Mutsaers en Menno Visser

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12