Tim Knol: “Ik zat in een diep dal toen Duif afscheid nam” Tim Knol: “Ik zat in een diep dal toen Duif afscheid nam”

De troubadour in 3voor12 Radio over zijn derde album en zijn favoriete platen, en een klein akoestisch optreden

, Timo Pisart

Tim Knol: “Ik zat in een diep dal toen Duif afscheid nam”

De troubadour in 3voor12 Radio over zijn derde album en zijn favoriete platen, en een klein akoestisch optreden

Timo Pisart ,

Op de vooravond van het verschijnen van Soldier On, album nummer drie, wipte troubadour Tim Knol langs bij 3voor12 Radio. De hele uitzending presenteerde hij mee, draaide hij zijn favoriete plaatjes, speelde hij een moppie op zijn akoestische gitaar én vertelde hij openhartig over het scheiden met zijn muzikale en zakelijke partner in crime Matthijs van Duijvenbode. "Hij had me verwend, maar nu moet ik verder. Voorwaarts!" Luister de gehele uitzending nu terug en bekijk enkele fragmenten.

Overmorgen komt Soldier On uit, over afscheid nemen en doorgaan, zo vertelde Tim Knol in 3voor12 Radio aan Roosmarijn. "Heel letterlijk: ik heb een hele intense samenwerking gehad met Matthijs van Duijvenbode gehad, kortweg Duif. Hij was mijn manager, vriend, ik schreef liedjes met hem. Dat stopte, hij besloot andere dingen te gaan doen. Daarna zat ik in een diep dal: 'Wat nu?'"

De vraag blijft: waarom stopte Duif, die inmiddels zichzelf ontfermt over Douwe Bob Posthuma, er eigenlijk mee? "Ik had natuurlijk een jaar lang sabbatical, en Tim Knol was voor hem een fulltime job. Het was veel werk om me te onderhouden. Voor hem was toen de koek op. Ik was best afhankelijk van hem, ik heb er een paar weken over na moeten denken, die volgende stap. Daarna besloot ik zelfstandiger, meer volwassen, te worden. Door hem was ik verwend, hij regelde dat de plaat goed ging klinken en haalde financiële zaken uit handen."

Matthijs is nu dus geen deel meer van de Tim Knol Experience, hoewel hij nog wel aan de plaat meeschreef. "Hoe hij de plaat vindt? Goed. Hij is ook heel eerlijk als hij iets niet mooi vindt: hij vond het zonde dat ik een brug uit Soldier On heb gehaald." Precies op het afscheid van Matthijs slaat de titel Soldier On: "Ik moet door. Voorwaarts! Het is een tweede hoofdstuk: ik heb met die vorige band heel veel toffe dingen gedaan en moet nu verder."

Maar waarom ging Tim Knol eigenlijk dat jaar met sabbatical? "Ik had Lowlands, Pinkpop, clubtour en theatershows gedaan. Het was gewoon even klaar. Ik had tijd nodig om het te relativeren. Ik kon er nooit over nadenken, het ging maar door en ik had geen tijd om er stil bij te staan."

Wat leren we verder zoal over Tim Knol in deze uitzending?

 • Tim Knol vindt dat je gewoon een sigaretje moet kunnen opsteken tijdens shows.
 • Tim Knol is sexy en hij weet het (dankzij LFMAO).
 • De sabbatical van Tim Knol was uitstekend: hij ging naar de VS met zijn grote held Kevn Kinney, naar Jamaica met Chris Zegers, en verder nog naar Indonesië, Jamaica en Ierland.
 • De eerste single die Tim Knol kocht? Jawel: Angel van Shaggy.
 • De Song van het Jaar volgens Tim Knol: Jacco Gardner? MGMT? Mikal Cronin? Of toch Parquet Courts?
 • Kurt Vile en Foxygen stonden constant op de platenspeler terwijl Tim Knol zijn laatste album maakte, wegens de goede drumsound.
 • Jacco Gardner kwam in Hoorn nooit in de kroeg. Tim Knol wel.
 • Tim Knol heeft geen rijbewijs.
  Voor de show zet Tim Knol altijd Jet Airliner van Steve Miller Band aan, om lekker hard op te dansen.
 • Tim Knol houdt van hiphop, vooral als hij op de fiets zit.
 • Tim Knol doet het lang niet slecht als 3FM-dj.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12