Nouveau Riche: "Als de vrouwen straks op me afkomen, ga ik ze niet van me afslaan"

Collectief rond Boaz van de Beatz presenteert nieuwe compilatie

Atze de Vrieze ,

Toen twee jaar geleden compilatie Alziend Oor uitkwam, was Nouveau Riche een vriendengroep, die klaarstond om met een fles wodka in de hand de wereld te veroveren. Dat lukte verdomd goed, met name door het succes van knuffel-Pool Mr. Polska. Nu is producer Boaz van de Beatz klaar om met Alziend Oor II een nieuwe lichting te presenteren. "Het was allemaal ongedwongen, en dat had zijn charme", zegt Boaz nu. "Maar nu is alles anders, er zit veel meer structuur in."

Boaz van de Beatz, huisproducer van het collectief, is als een topspits in het eerste van Ajax of Feyenoord. Alle ogen zijn op hem gericht, elke wedstrijd legt hij er wel een in, en zijn hoofd dwaalt soms af richting Nou Camp. Wat zou er gebeuren als hij nu naar Barcelona zou gaan? Zou hij daar ook de gevierde man kunnen worden, of zou hij anoniem op de tribune belanden? In Nederland scoorde hij flink met producties voor Mr. Polska, Ronnie Flex en Yellow Claw, en het grote Amerika lonkt. Oh My, zijn dansvloerhit met The Partysquad, zat zomaar standaard in de Major Lazer set, en Boaz werd door Diplo zelf al genoemd als groot talent. Maar Boaz probeert rustig te blijven. "Waar je aan begint, moet je goed doen. Zonder Nouveau Riche waren al die buitenlandse dingen er helemaal niet. Ik moet loyaal zijn."

"Het is allemaal gebakken lucht"
Vorig jaar tijdens Amsterdam Dance Event was het fysieke gat richting 'de echte wereld' pijnlijk zichtbaar tijdens een avond met Afrojack in Paradiso. Het balkon van Paradiso was ingericht als VIP-balkon, en op dat VIP-balkon was nog eens een VIP-VIP-balkon ingericht. Daar zat Ronald 'Slim' Williams, grote man bij Ca$h Money Records, het label van Lil Wayne. Natuurlijk wilde Boaz graag even een handje schudden, en vooral een stickie met zijn muziek overhandigen. Amper een meter verderop zat Williams, maar de reusachtige platenbaas liet de security toch echt zijn tweede man wenken om het geschenk in ontvangst te nemen. "Ik heb er nooit meer wat van gehoord", zegt Boaz. "Later ben ik wel nog met hem in contact gekomen, maar hij wist niet meer wie ik was. Het is allemaal gebakken lucht. Uiteindelijk gaat het in Amerika vooral om leveren. Wie de hits maakt, krijgt kansen."
 

En dus richt Boaz zijn pijlen nog vooral op Nederland. Op Alziend Oor II staan tracks van Polska, Steph en JeBroer, oude garde Nouveau Riche, maar ook van NoizBoiz, Skinto en Kid de Blits. "Allemaal jongens die ik al heel lang ken", zegt Boaz. "Kid de Blits ken ik via Ronnie Flex, NoizBoiz en Skinto zijn al langer voor zichzelf bezig, met Nebulon en Zwart Licht." "We zijn al lang vrienden", zegt rapper XL van het Rotterdamse duo. "We zitten in dezelfde live-sferen, in De Wildernis. Een paar jaar geleden was het nog nieuw, dat rappers wilden dat het alleen maar zo los mogelijk ging." Boaz: "Vroeger was het nog niet normaal dat je bij rapoptredens tegen elkaar aan stond te duwen. God, ik lijk wel een ouwe vent als ik dat zeg, maar het is echt zo: tegenwoordig telt elke rapper af als de beat komt. 3, 2, 1 let's go! Die vibe is echt overgekomen."

Kleedkamer ruikt naar kut
Polska is de verpersoonlijking van het lompe hardgaan. Op Alziend Oor II staan party tracks als Vlammen en Hausa Wausa. "Ik heb stiekem iets gedaan, dus ik kan niet stilstaan", knipoogt Polska naar de drugscultuur. En even later: "Boaz van de Beatz, meisje gooi je tiets!" Dat laatste gebeurt niet genoeg, vindt Boaz, maar dat de 'kleedkamer naar kut' ruikt na afloop is niet helemaal gelogen. "Ik heb dingen gezien", zegt hij er diplomatiek over.

Muzikaal is het de laatste jaren eigenlijk alleen maar harder gegaan. Twee jaar terug was Nouveau Riche zo'n beetje de eerste die hiphop mengde met electrohouse en dubstep, tegenwoordig doen veel meer producers dat. Boaz is intussen steeds wat gekker gaan produceren. Net als bijvoorbeeld Yellow Claw en The Opposites flirt hij graag met hardcore en hardstyle. Op Amsterdam Dance Event kregen de hiphopproducers (voor zover je ze zo kunt noemen) daar wat lichte kritiek op van de Vlaamse hardstylekoning Coone. Want die kicks van deze gasten, dat zijn geen echte kicks. "Een goede kick maken, dat kan ik niet", geeft Boaz eerlijk toe. "Geen grap, die gasten steken daar letterlijk een maand in. En doordat zij zo hun best doen om het goed te laten klinken, is hardstyle geworden wat het nu is. Voor mij is het een leuk uitstapje. Ik maak meestal tracks op 150 BPM, dat kan alles zijn: trap, hardcore, bubbling. Ik zal ook nooit een echte dubstepproducer zal zijn. Ik word depressief als ik Skrillex hoor. Ik hoor wat hij doet, maar ik heb geen idee hoe hij het maakt."

De eeuwige Rookie Of The Year
Een van de nieuwe Nouveau Riche leden - Skinto, de eeuwige Rookie Of The Year - werkte vrij uitgebreid met DJ Promo, misschien wel de grootmeester van de hardcorekick in Nederland. Ook zo iemand die een belangrijk deel van zijn leven offert aan het maken van de hardste beats. Het project kwam niet helemaal van de grond. "TopNotch vroeg Promo om een project te doen, en hij wilde juist iets anders doen dan hij normaal doet, geen hardcore dus. Dat vond niet iedereen leuk. Ik weet nog goed dat we op Mysteryland optraden, en dat veel mensen ons stonden aan te kijken: is die rapper nou eens klaar?" Boaz: "Ik denk dat het ook door de liedjes kwam. De jongens die nu met hardcore flirten gebruiken meer een commerciële popbenadering." Skinto maakte nu met Boaz een breakbeat track met harde kicks genaamd Reefteef.
 

Bij pop en hardcore denk je al snel aan happy hardcore, de vrolijke hitparadevariant die in de jaren negentig immens populair was. Kid de Blits (met zijn 22 jaar veel te jong voor Charly Lownoise & Mental Theo) bracht de stijl binnen het inspiratiepalet van Boaz. "We waren een keer aan het werk in de studio, in de goede tijden dat we nog gewoon op de bank sliepen. Hij lag muziek te luisteren om in slaap te vallen. Ik vroeg: wat luister je in godsnaam? Party Animals was het, een filmpje waar ze van het podium af pleurden. Laten we dat maken, dacht ik." "Ik kocht vroeger van die cd's met getekende covers waarop je een gabber met klompen zag. Heel nep", zegt Kid de Blits. Zijn single Uit De Noordzee is eigenlijk meer trap-track, maar aan het eind gaat het toch even helemaal los. "Dit is uit de maat rappen, volgend jaar sta ik in Spanje, dat beloof ik plechtig."

Views pakken en shows klappen
Dat zijn de doelen van de generatie Nouveau Riche 2013: views pakken en shows klappen. Het is aan Boaz en AT Productions om het een soort professioneel karakter te geven, aan jonge gastjes als Kid de Blits om alle zorgen in de brand te steken en lekker naïef te blijven dromen over het sterrenleven. "Ik woon sinds een jaar op mezelf in Rotterdam, eigenlijk vooral om veel vrouwen in mijn huis te hebben en veel te drinken. Ik heb sinds kort een soort van vrouw, die ongelofelijk lekker kan koken. Ik val daarvoor man, ik wist niet wat eten was voor zij voor me kookte. Maar ik heb haar wel gezegd: als ik straks echt bekend ben en de vrouwen komen op mij af, dan ga ik ze niet van me afslaan."