David Schreurs (Caro Emerald): "Ik zal niet aarzelen opnieuw subsidie aan te vragen" David Schreurs (Caro Emerald): "Ik zal niet aarzelen opnieuw subsidie aan te vragen"

VVD wil exportsubsidies kritisch bekijken

, Redactie 3voor12

David Schreurs (Caro Emerald): "Ik zal niet aarzelen opnieuw subsidie aan te vragen"

VVD wil exportsubsidies kritisch bekijken

Redactie 3voor12 ,

Vanmorgen opende de VVD frontaal de aanval op een aantal succesvolle Nederlandse artiesten, waaronder Caro Emerald. Hoe kan het dat iemand als Caro Emerald, die duizenden cd's verkoopt, subsidie krijgt om in het buitenland te spelen? David Schreurs, producer en man achter Caro Emerald legt uit in 3voor12 radio. "Het gaat echt niet op aan bier en chips."

Het was Kamerlid Arno Rutte van de VVD die vanmorgen in het begrotingsdebat van OCW de lont in het kruidvat stak. Hij noemde een aantal succesvolle artiesten bij naam. Zo kreeg dj Quintino 7.500 euro subsidie om voet aan de grond te krijgen in Amerika. "7.500 euro, dat is zijn uurtarief", schamperde Rutte. Hij vervolgende zelfs: "Voor dat bedrag zo hij de zogeheten Afrojet van zijn collega Afrojack kunnen huren."

David Schreurs voelt zich niet erg aangesproken door de aanval. Volgens hem is er niets vreemds aan de regeling. "In andere branches kun je ook subsidie aanvragen als je in het buitenland voet aan de grond wilt krijgen. Om die subsidie te krijgen moet je aan allerlei vereisten voldoen. Binnen Europa kun je maximaal 5.000 euro aanvragen, buiten Europa 7.500. Wij hebben een keer subsidie aangevraagd voor een showcase in Londen. Zo'n subsidie kan net het verschil maken. Ga je met een kleinere band, of kun je op volle sterkte uitrukken?"

Belangrijkste kritiek van de VVD is dat succesartiesten genoeg geld verdienen om zelf in dat soort trips te investeren. "Het is niet zo dat als je in Nederland succesvol bent, je dat ook in het buitenland bent", zegt Schreurs. "Wij hebben bijvoorbeeld voor Amerika zoveel geïnvesteerd dat een bedrag van 5.000 euro in het niet valt. Maar als we nog net iets nodig hebben, zal ik niet schromen om opnieuw subsidie aan te vragen."

Ook Pete Philly liet zich vanavond uitgebreid uit over de voorstellen van de VVD.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12